Cu sprayul cu piper nu e de joacă

Scriu acest material suflând periodic pe mâna stângă și în speranța că scriind îmi mai iau gândul de la usturime. Cu sprayul cu piper nu e de joacă, sigur știai asta, nu?! Că eu sigur știam. Și totuși nu cred că se scrie suficient de mult despre acesta.

Am ajuns să am sprayul cu piper din cauza ieșirilor la alergare și din cauza animalelor pe patru picioare, dar mai ales a animalelor pe două picioare. Un incident cu niște câini și un incident cu un specimen pe care nu îl pot numi om, m-a determinat să ies la alergare mereu (aproape mereu) cu sprayul cu piper la purtător. Toate bune și frumoase ai zice, nu?! Și totuși mâna acum mă ustură enorm și de pățania din 31 decembrie 2022 nici nu am apucat să scriu, deși aveam asta în plan.

sprayul cu piper

Un pic despre sprayul cu piper înainte de a prezenta pățaniile mele

Acest spray nu este clasificat drept armă și poate fi achiziționat ca orice alt produs comercial, atât din magazinele tradiționale care comercializează produse pentru autoapărare, cât și de pe Internet. Nu ai nevoie nici de permis, nici de buletin pentru a-l cumpăra. Eu l-am cumpărat pe al meu de la un magazin cu ustensile dedicate pescuitului.

Este interzis să porți sprayul cu piper:

 • în mijloacele de transport în comun – autobuzul sau tramvaiul sau metroul către locul de muncă sau către școală și înapoi, nu prea ai cum să-l iei cu tine fără să încalci legea. Pedeapsa presupune amenda sau închisoare de la 3 luni la 1 an.
 • în locurile în care au loc adunări publice. În cazul în care are loc vreun incident și ajungi să fii percheziționată, poți avea probleme.
 • în instituții publice
 • stadion, zone de agrement

Da, acest spray are ca scop protejarea în caz de situație periculoasă, însă folosirea acestuia în zonele menționate mai sus poate pune în pericol și viețile celor din jur, nu doar a ta și a atacatorului.

Să presupunem că acest spray îl vei folosi doar în situații de protecție atunci când ieși din casă pentru a face mișcare – alergare, drumeții, plimbare cu bicicleta. Pentru alte contexte te rog să faci tu o cercetare mai amănunțită a Codului Penal pentru a fi sigură că ești în termeni legali pentru purtare și utilizare la nevoie.

Eu și sprayul cu piper

(încă mă ustură mâna – pare mai mult o arsură decât o simplă usturime acum… )

31 Decembrie 2022

Am ieșit la alergat și am avut sprayul cu mine.

Când am ajuns acasă m-a dezbrăcat, am băgat hainele la spălat, am făcut duș și m-am schimbat în haine de casă, pregătindu-mă în același timp și pentru Revelion. Când am scos hainele din mașina de spălat am observat că am băgat și sprayul cu piper din greșeală în mașină. Eticheta de plastic a dispărut de pe el și am zis să văd dacă mai funcționează – având în vedere că a stat sub apă aproape o oră.

Am deschis geamul, am apăsat zona de pulverizare când era sprayul afară, am văzut că funcționează și am intrat înapoi în cameră. Baiul este că nu am anticipat faptul că s-ar putea ca vântul să aducă din ceea ce am pulverizat înăuntru –- vai de steaua mea! Am crezut că mor! Nu am putut respira bine aproximativ jumătate de oră. M-a ustura gâtul și mi-au lăcrimat ochii continuu. Eu am fost cea mai ”afectată”, dar au simțit și soțul și copiii în cealaltă cameră ”gâdilături” pe gât și în nas. Geamurile au stat deschise ore bune pentru a aerisi. Crunt a fost, și de atunci am purtat cu grijă sprayul cu mine când mergeam la alergare. Pentru că țin minte foarte bine senzația de atunci.

30 Iunie 2023

Am ieșit la alergat și mă pregăteam să pornesc aplicația și implicit alergare. Aveam într-o mână sprayul cu piper și în altă mână flaconul cu apă și cheile de la apartament. Nu știu cum și nu știu ce am scăpat, că am apăsat din greșeală pe spray și ca norocul fața nu a fost în raza de acțiune. Dar a fost mâna stângă și picioarele. Pentru că soluția s-a adunat în mână și pe picioare. Am spălat imediat cu apă mâna și am evitat contactul cu ochii. Iar pe picioare nu am simțit nimic cât am alergat …. până am ajuns acasă.

Când am ajuns acasă și m-am spălat pe mâini parcă s-a activat soluția din sprayul ieșit din greșeală. Usturime asemănătoare cu arsura. La fel și în zona picioarelor. N-am avut decât să mă spăl bine bine, să mă fac cu cremă și să aștept să treacă.

Acum doar ce a început să se calmeze usturimea, că amețesc de la cât am tot suflat pe zonă…. Au trecut aproape două ore de la incident……

Efectele adverse ale utilizării sprayului cu piper:

 • iritarea căilor lacrimale și a ochilor
 • iritarea căilor respiratorii
 • probleme respiratorii
 • greață, vomă
 • spasme
 • dureri toracice
 • dermatite, alergii

Tocmai de aceea am zis să scriu că….

…….Cu sprayul cu piper nu e de joacă!

Tu ai avut de-a face cu acest spray vreodată?

One Comment on “Cu sprayul cu piper nu e de joacă”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.