Este foarte important să îţi cunoşti rh-ul când eşti însărcinată. Rolul rh-ului in sarcina femeii este unul care este prea puţin ştiut. Iar dacă ai RH negativ este un pic mai complicat.
Eu am aflat aceste informaţii abia când bebe era deja pe drum. Şi grijile m-au lovit în moalele capului. Dar cu informaţii corecte şi sprijin de specialitate, totul este mai uşor.
Este important să ştii că eşti cea mai bună mamă pentru copilul tău chiar dacă-i doar pe drum 😉
Ce este Rh-ul?
Pe globulele rosii din sangele nostru exista un antigen numit D. Cele care il au (85% din populatia globului) sunt persoane cu Rh pozitiv. Cele fara antigen D pe globulele rosii sunt persoane cu Rh negativ.
Populatia este impartita in doua grupe:
- 85% au Rh pozitiv;
- 15% au Rh negativ.
Cum afecteaza evolutia sarcinii ?
Primele analize, dupa aflarea vestii ca esti insarcinata, sunt cele de sange. In rezultatul lor afli tipului de RH. Este necesar, daca partenerul nu stie tipul rh-ului său, sa facă şi el analize de sange. .
Situatia mai complicata un pic, apare cel mai adesea in momentul in care o femeie cu Rh negativ rămâne însărcinată cu un partener care are Rh pozitiv.
Fatul poate avea Rh pozitiv. Sângele său va fi atacat de anticorpii mamei. Organismul mamei va vedea în fău un copr străin, un virus, ceva ce trebuie eliminat.
Pentru ca nu se poate afla din timpul sarcinii tipul Rh-ului pe care fatul il are, se efectueaza lunar analiza de sange la mama. Pentru a se verifica nivelul de anticorpi din organism.
In cazul in care nivelul anticorpilor este marit, acestia afectează uşor starea mamei (foarte rar, disgravidie tardiva). Dar efectele asupra bebelusului sunt severe. Mergand de la anemie severa, la deces intrauterin sau afectare cerebrala majora a nou-nascutului.
Cel mai sigur lucru de facut este o urmarire foarte atenta asupra evolutiei sarcinii, comunicare foarte mare intre mama si medicul ginecolog. Si multa rabdare.
Caz concret, cunoscut îndeaproape
Mama Rh negativ, tatal Rh pozitiv.
Analize lunare de sange al mamei, in care verfica nivelul anticorpilor. Nivel normal pe toata perioada sarcinii. Dupa nastere, in maxim 72 de ore i s-a administrat vaccinul imunoglobulina anti-D, pentru protectie. În cazul in care urma o noua sarcina.
In anul 2010, cand a nascut, vaccinul era gratuit, si-l primea din maternitate. Trebuie doar reamintit doctorului. Sau intrebat daca s-a efectuat. Bebelusul s-a dezvoltat normal.
A doua sarcina.
Aceleasi persoane ca parinti, aceeasi rutina, de verificare a nivelului anticorpilor din sangele mamei.
Fara nivel crescut. Nastere normala. Fara urmari asupra bebelusului.
Acelasi vaccin, doar ca in 2014, trebuia sa platesti 500 RON pentru administrare.
Mama precauta, chiar daca nu-si doreşte inca un copil, prefera sa fie sigura. Daca se intampla cumva sa mai apara si a treia sarcina, sa nu existe urmari asupra fatului, din aceasta cauza.
Consider ca lucrurile trebuiesc vazute cu optimism, pentru a trece peste orice.
Tin minte ca am avut mari emotii in privinta rh-ului. Am ramas insarcinata din prima, fara sa o stabilim sau ceva de genul. Nu facusem deci nicio analiza, Bine, sansele erau mici sa am rh-, 85% dintre persoane il au pozitiv. Totusi, nesansa poata sa existe chiar si la 1%.
Asa am fost si noi. Nici nu stiam la vremea aceea ce este RH-ul. Pana ce au venit rezultatele… care imi aratau ca am RH negativ.
Foarte util acest articol pentru viitoarele mame.
da asai dar nu vezi in ziua de azi unde te duci sa faci anlize dak nu dia cv banuti nu prea te ia in seama imi mai doresc si eu o fetita dar ma ingrozeste gandul knd vine vrema nasteri/…
Si eu am RH negativ,iar tata fetelor pozitiv…..multumesc lui Dumnezeu am doua fete sanatoase,au crescut mari si in afara de bolile copilariei nu au avut altceva……si cand ma gandesc ca la prima nastere mi-au spus sa nu mai fac copii….cred ca depinde de la organism la organism,si pe vremea aceea nici nu existau atatea vaccinuri sau alte metode!
Si acum multi doctori te sfatuiesc sa faci doar un copil. Riscurile de a fi afectat fatul la o a doua sarcina sunt mai mari. Dar cu o monitorizare atenta, se poate.
Daca ai grija si iti faci toate investigatiile date de medic nu se poate intampla nimic.
Acum se fac foarte multe analize, o mica parte gratuite iar cea mai mare parte cu plata.
Am o prietena, ea are RH negativ, Sotul RH pozitiv. Au impreuna doua fetite superbe
Si eu am RH negativ si doua fete de 32 si respectiv 28 de ani …<3
Sa va traiasca si sa fie sanatoase mereu!