Am zis să o scriu şi pe acesta, chiar dacă nu este aşa de specială. Fiindcă această reţetă de ardei umpluţi este una care aduce multă savoare în farfurie şi este una mai uşoară. Atât de făcut, cât şi de consumat.
Nu sunt mare adeptă a prăjelilor, de aceea nu mereu ies la fel de gustoase mâncărurile tradiţional româneşti ca şi cum le face mama sau bunica. Acele mâncăruri care necesită un leac pentru digestie, după ce le consumi. 😛
Găseşte ajutoare indispensabile în bucătărie, sub forma electrocasnicelor, la preţuri indecente!
Poate vă arăt într-o zi reţeta mea de sarmale, chit că-mi ies mari ca şi un pumn, dar măcar te saturi din o bucată 😛
Ingredientele necesare pentru această reţetă de ardei umpluţi:
- 10 ardei verzi/galbeni de mărime medie
- 300 gr de carne tocată de porc
- 400 gr de orez
- 2 linguri de bulion
- 1 linguriţă rasă de boia dulce
- 1 ceapă
- sare, piper, condimente după gust
- verdeţuri- am folosit mărar, pătrunjel şi leuştean- în cantiţăţi medii
Cum se prepară?
Eu mai întâi fac umplutura. Care este mai specială, având în vedere că nu prăjesc nimic la ea. La mine în zonă i se zice umplutură „la rece”.
Într-un bol suficient de înalt cât să-mi permită să amestec ingredientele, pun carnea tocată. Eu de obicei mă duc la carmangerie şi aleg pulpă de porc proaspătă, pe care mi-o toace pe loc şi atunci am carne tocată fără multă grăsime pe care o folosesc în mâncare.
Când am carne tocată ce rămâne în plus, mai încerc şi Plăcintă cu cartofi şi carne tocată.
Peste carne se adaugă condimentele, ceapa tocată mărunt, verdeţurile tocate mărunt, orezul şi bulionul sau pastă de tomate. Eu amestec ingredientele cu mâna, aşa termin treaba mai repede.
Pentru a mă folosi de ardei, folosesc cuţitul şi tai în jurul codiţei, astfel încât să iasă ca un capac. Curăţ ardeii înăuntru de vene sau seminţe, tai partea de la capac care este moale şi apoi trec la umplut.
Aranjare în oală
Da, este şi acesta un punct destul de important. Deoarece apa în care fierb ardeii umpluţi va fi o bază de „sos” la servire.
Astfel că, în oală eu pun verdeţurile rămase, bulion sau pastă de tomate şi eventual dacă a mai rămas umplutură de la ardei. Abia apoi încep să aşez ardeii umpluţi în oală.
Adaug sare, piper şi un pic de zahăr ca să nu fie foarte acid sosul.
Peste ardei, înainte de a adăuga apă, pun o farfurie şi o cană plină cu apă. Ca să asigur stabilitatea capacelor de ardei în timpul fierberii. Abia apoi adaug apă şi scutur un pic oala, ca să ajungă peste tot.
La foc mic, timp de minim 1 oră. Mai verificaţi din când în când dacă s-a fiert orezul.
Cum servesc eu ardei umpluţi?
Într-o farfurie adâncă, pun 1 bucată de ardei umplu, adaug zeamă din oală şi 1-2 linguriţe de smântână. Este un deliciu!!!!
Atunci când servesc pe cei mai mofturoşi din familie, trebuie să înlătur coaja de ardei şi abia apoi să adaug zeamă şi smântână. Iese la fel de gustos 😉
Multumesc pentru apreciere.
Nu stiu insa cat de incantata va fi mama 😛 Cred ca zice doar, insa de fapt ii place cand te aude mereu <3
Nu faci un loc special pentru degustare? 🙁
<3 Multumesc mult pentru compliment <3
Cred ca voi veni in un tur al Romaniei, si dau de stire la cine gatesc 🙂
Să anunţi din timp, să ştiu să nu mănânc în ziua 😀
<3 <3 Dau cu cateva zile bune inainte semn!
tot umplutura asta rece o fac si eu, ca nu stam asa bine cu ficatul sa mai si calim. In schimb, eu nu pun atat de mult orez la ardeii umpluti. Mai mult carne ca sa ii placa domnului meu.
Hihi, nu-i zice, dar si al meu ar perfera mai multa carne 😛
Ardei umpluți vor rămâne mereu preferații mei!!! :3
Ai mei nu au prea fost. Abia cand mi-a cerut baiatul meu, atunci am prins drag de ei 😛
Eu ii fac aprospe la fel doar ca nu pun atat de mult orez si nici leustean . Nu folosesc coditele drept capac ci pun felii de rosii
Umplu de regula ardei rosii nu prea mari pe care inainte de a-i umple ii oparesc f putin . In rest totul la fel . Da sunt deliciosi .
Ce bunatati cred ca va ies si dumneavoastra <3 !
Of, ce pofta mi-ai facut.
E de bine, nu?