Carte de identitate Sanda Nicola

Deschid coletul cu mare nerăbdare, căci de la editura StoriaBooks am primit doar cărţi care mi-au mers la suflet. Simţeam prin hârtie că-s două cărţi şi când o văd pe prima, îmi dispare bucuria. Nici nu am fost curioasă de a doua carte, căci coperta pe care scria ” Carte de identitate  Sanda Nicola ” m-a băgat în ceaţă.

O copertă de pe care zâmbeşte o femeie pe care eu am asociat-o cu politica, deşi nu i-am urmărit niciodată activitatea.

Vizibil dezamăgită că va trebui să citesc această carte pentru a veni cu o recenzie, am zis să văd ce scrie şi pe spatele cărţii. (nu mă poate obliga nimeni să scriu despre un lucru, dar cărţile mi s-au părut mereu o provocare pe care o voi duce la capăt indiferent de situaţie). Şi am rămas gură-cască de ceea ce am citit pe spate. Şi nici nu am stat pe gânduri şi am „înfulecat” rândurile primelor 50 de pagini fără să îmi dau seama.

A doua zi am mers la cumpărături şi afinitatea mea spre căni cu mesaj, m-a dus pe raionul acesta. Unde am zărit această cană care m-a dus cu gândul la cartea care mă aşteaptă acasă să o citesc. Iar mesajul vine mănuşă cu ceea ce am descoperit eu cu această carte. „LET LIFE SURPRISE YOU”

carte de indentitate

Despre carte

Titlu: Carte de identitate

Autor: Sanda Nicola

An apariţie: 2018

Pagini: 200

Colecţia: Nonficţiune

Ce scrie pe coperta din spate?

Rândurile care m-au îndemnat să o citesc mai cu mintea deschisă:

„La 27 de ani fumam mult, dormeam puțin, mâncam rar și foarte prost, eram exaltată, foarte sociabilă, infernal de sociabilă. Voiam ca toată lumea să mă placă și consumam enorm de multă energie pentru asta. Azi am foarte puțină simpatie pentru cea care eram atunci. Plimbam de colo-colo, prin lume, răni și anxietăți pentru care nu căutam leac, ci doar maniera cea mai extravagantă de-a mă preface că nu există.

Când ajungeam acasă, între două evenimente mari, când nu mi se întâmpla nimic ieșit din comun, doar viața perfect normală, ieșeau la iveală furii și stări de vinovăție care se cățărau pe mine, sufocându-mă.

Din repoterul de succes nu mai rămânea decât copilul pe care tatăl său nu l-a dorit, fata care s-a simţit umilită de propria mamă, mama băiatului mort, nevasta care şi-a părăsit soţul. Hulpavi, demonii îşi cereau porţia lor de dramă şi nu se lăsau până nu mă vedeau jos, încovrigată pe podea, plângându-mi de milă. 

Impresia mea despre carte

Încă sunt uimită de ceea ce am citit.

Nu îmi vine a crede că acest om, căruia i-am pus o etichetă din ceea ce vedeam la televizor, a trecut prin atâtea.

Nu îmi vine să cred cât de bine a scris această carte şi cât de adânc a ajuns în sufletul meu. Căci am şi eu demonii mei şi anxietăţile mele, ascunse atât de bine, că îmi este şi frică să le mai caut.

Cartea este întruchiparea perfectă a zicalei: „Nu judeca o carte după copertă!

 

Deşi pe copertă ea zâmbeşte, cartea are atâta durere ascunsă între rânduri, că eu nu pot zâmbi. Şi chiar nu îmi doresc să dau detalii mai multe din carte, fiindcă este una pe care trebuie să o citeşti ca să poţi să-ţi faci o părere despre ea. Despre carte, nu despre om.

Niciodată nu vom cunoaşte un om, indiferent câte cărţi scrie, cât de mult îl vedem pe sticlă. Îl cunoaştem cât ne permite el! Noi putem, şi o facem prea des, să ne dăm cu presupusul.

sanda nicola carte de identitate

Citisem într-o carte, că nu ar trebui să judecăm sau să etichetăm un om prin prisma meseriei lui! Foarte adevărat şi aplicabil şi în cazul acesta!

Un paragraf scurt care mi-a rămas adânc în minte:

…”până n-am înţeles că mândria este cel mai otrăvitor păcat dintre toate, iar ţinerea de minte a răului este un blestem, nicidecum o performanţă a memorie, viaţa mea a fost un adevărt haos.”

Care-i scopul? De ce ” Carte de identitate”?

Scopul cărţii cred că este un pur terapeutic pentru autoare! Să ofere lumii şi o altă latură a sa, cea pe care a tinut-o ascunsă atâta timp şi atât de bine.

Iar titlul mi-a plăcut la nebunie după ce am citit toată cartea! O carte de identitatea simplă, cea în care citim mai multe numere, decât date, nu este cea care ne defineşte. Nici pe departe! Astfel că aceasta carte de identitatea a Sandei Nicola, cea descrisă în 200 de pagini, este rezumatul primei părţi din viaţa ei.  Cealaltă este încă în desfăşurare.

Acum, aş vrea să-i mulţumesc. Să o îmbrăţişez, deşi de-aş fi faţă-n faţă sigur nu aş avea curaj. Dar oferind acces în viaţa ei, cu toate evenimentele prin care a trecut, simt nevoia de a-i zice că e puternică! Mult mai puternică decât crede…. dar cumva, ştiu că ea este conştientă de asta acum!

Pe voi v-ar tenta să citiţi această carte?

De la editura StoriaBooks am mai scris pe blog:

48 Comments on “Carte de identitate Sanda Nicola”

  1. Din pacate avem obiceiul de a alege cartea dupa coperta si sa ne dam cu parerea despre oameni inainte de a-i cunoaste. La fel si cartea, nu as fi ales-o doar dupa coperta dar imi place dupa ce am citit recenzia ta.

  2. am ascultat zilele astea un interviu la radio digi si asa am aflat despre carte si despre autoare. acum ca am vz si recenzia asta chiar sunt curioasa. imi plac cartile biografice si mai ales autobiografice.

      1. Eu am citit ieri un pasaj legat de o un interviu special, în exclusivitate. M-a impresionat stilul şi am decis că o vreau. Dar poate am noroc la librării azi şi nu mai stau să o comand pe net.

    1. Eu nu stiam mai nimic despre autoare. Decat cele cateva priviri aruncate la tv in momentele in care dansa aparea. Si acelea putine, caci desenele animate au cucerit casa.
      Insa cartea este wow!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.