Este interesant dacă stai să te gândeşti că subiectul este unul pe care îl vei dezbate abia atunci când tu trebuie să stabileşti preţul corect. Dar nu te gândeşti la el atunci când scoţi un ban din buzunar, nu?!
Ar fi şi culmea dacă ai sta să te gândeşti dacă preţul reflectă toată munca ce ţi-a adus produsul final în faţă. Dar, uite că mai sunt şi momente în care s-ar merita să facem acest lucru. Chit că este vorba despre un produs alimentar, un produs handmade sau un proiect.
Aşa se întâmplă atunci când lucrezi de acasă. Ajungi să vezi altfel lucrurile. Ajungi să preţuieşti altfel munca depusă de cineva. Tu chiar vrei să lucrezi de acasă?
Când eşti sigur de un fluturaş pe care îl primeşti la sfârşit de lună pentru munca depusă, nu cred că stai să te gândeşti la câte şi mai câte trebuie plătite sau cât efort s-a depus. E treaba patronului 😉
De unde diferenţa de preţ?
Este vorba despre experienţă şi calitatea produsului final.
Un om cu experienţă ştie că produsul final va fi unul de calitate înaltă şi garantează pentru acel produs. Dar până ajunge la acea experienţă, are nevoie de pregătire şi investiţie în ceea ce face. Apoi, este conştient că investiţia se recuperează în timp.
Degeaba ai reţeta pentru o pâine gustoasă şi vrei să o comercializezi, dacă nu ai un plan de afaceri. Şi acel plan costă. Te poate costa timp preţios dacă alegi să îl faci singur sau bani dacă apelezi la specialişti.
Profesionalismul costă!
În handmade de exemplu, clientul va căuta şi produse originale şi preţ bun. Cam greu să nimereşti preţul corect când vine vorba de produse lucrate de mână. Dar, un meşter bun, ştie să îşi calculeze şi să îşi aprecieze munca. Altfel, nu se va simţi subapreciat şi va lucra cu drag ceea ce face. Calculând materia primă şi munca pe care o depunde pentru a ajunge la produsul final, preţul poate nu este pe placul tuturor clienţilor. Dar nici munca pentru nimic nu este pe placul celui care o depune.
În mediul online este şi mai gravă treaba!
Fiindcă este o muncă atât de relativă, încât unele persoane nu pun deloc preţ pe ceea ce fac. Se vând uşor şi ieftin. 😛 Şi nu este doar vina lor. Pe sistemul „Nu-i fraier doar cine cere, ci şi cel care dă! „
Sunt rea, ştiu. Dar când stai să aduni informaţii, să le centralizezi, să cauţi poze sugestive, să le aranjezi toate într-un articol relevant şi apoi să ai grijă că articolul ajunge la cât mai multe persoane interesate de subiect şi să vii cu preţuri de 10-20 de lei pentru articol…. mi se pare aiurea!
Da, şi în online munca ce se vede pe site-uri, a necesitat investiţie. Iar oamenii trebuie să-şi scoată cumva acea investiţie. Dar nu în aşa fel!
Ce sfaturi vă pot oferi eu?
Aşterneţi pe foaie toate investiţiile şi toate planurile. Aşa, veţi avea o bază a ceea ce ai făcut şi veţi şti la ce să vă raportaţi. Atunci când le vezi adunate, veţi şti altfel să vă apreciaţi munca.
Căutaţi mereu informaţii noi despre domeniul vostru de activitate. Niciodată nu va fi de ajuns ceea ce ştii. Tehnica de bază este cea de la care se porneşte tot. Apoi se adaugă pe parcurs noi detalii ce-ţi vor personaliza stilul.
Promovarea! Asta-i cea mai sensibilă parte. Căci tu ştii deja ce produs ai, doar că acum trebuie să îl prezinţi în aşa fel încât să atragi clienţi. Iar promovarea a devenit tot mai complicată, necesită tot mai multă creativitate, tot mai multă atenţie la detalii şi tot mai mare timp alocat acestei porţiuni. Şi atunci când tu eşti singurul responsabil de tot, este şi mai greu.
Cere feedback! Am citit recent o postare cum că apropiaţii ar prefera să cumpere de la mărci cunoscute sau de la concurenţa ta, doar fiindcă deja cunosc produsele. Ştiu, este nasol, dar nici nu poţi cere oamenilor să te recomande dacă nu îţi cunosc munca. Aşa că, prezintă, oferă spre testat, cere feedback şi rezultatele sunt convinsă că vor apărea.
Când ceva nu merge bine, nu forţa nota! Mai bine renunţi decât să mergi prea departe. Revino la planul iniţial, cel aşternut pe foaie şi vezi dacă eşti în direcţia bună 😉
Chiar foarte bun articolul tau! Trebuie sa ne pretuim munca! Daca noi nu o facem, altii cu siguranta nu o vor face.
Multumesc pentru apreciere! <3
Mi-a plăcut articolul tau pentru ca reflecta foarte mult adevăr. Așa da 😀
Sper sa fie pe placul cat mai multor persoane <3
Sfaturi utile, interesante și bune de ghidat. Mi-ai deschis ochii, pe unele nu le știam. E interesantă partea cu începutul când e bine să-ți așterni baza pe o hârtie, să știi de unde ai plecat. Cu timpul uiți și cred că vei începe să faci greșeli.
Agenda mi-a devenit un bun sfetnic. Asternand acolo ideile si munca depusa, este mai usor sa realizez cat efort am depus intr-un proiect. 🙂
Daca ar ajunge articolul tau si la cei/cele care scriu pe bani putini, ar fi ceva. Din pacate multi fac asta. Eu prefer sa citesc decat sa pierd 3-4 ore sa ma documentez, sa inventez,etc sa scriu 500 de cuvinte pentru 20 lei. No, no … 🙁
Chiar sper sa aunga in cat mai multe locuri aceste randuri!
Foarte bună abordarea și adevarată. Așa am fost obișnuiți să ne vindem pe…nimic sau pe gratis munca. Din păcate lipsește educația pe acest plan și de multe ori ne trezim că lucrăm pentru alții (fie de acasă sau la serviciu) pentru nimic sau primim îndatoriri care nu ne privesc.
Pentru asta am si ales sa astern aceste ganduri. Pentru a incepe, incet si sigur, un fel de demers. Unul in care sa deschidem ochii lumii cu privire la aspectele care nu se vad la prima vedere 🙂
Foarte utile sfaturile! Uneori preturile pentru produsele handmade sunt puțin mai mari, dar depinde și de munca depusa
Sper sa fie utile aceste randuri! <3
Doamne câtă dreptate ai. Este penibil ca pentru un articol să ceri 10 lei. Serios? Este atât de multă muncă în spate.
Sunt si astfel de situatii.. din pacate!
Dacă e vorba de munca mea, știu mereu care e prețul corect în funcție de cât de multă muncă depun.
Ma bucur mult <3
Foarte bune sfaturile.
Eu incerc sa nu ,, ma vand” foarte ieftin, cand e vb de articole si bannere, dar din pacate putini acceptă preturile, din cauza celor care acceptă bani foarte putini
Important este sa fii consecventa 🙂
Eu nu prea mă pricep la așa ceva.. Bine, sunt și la început. Nu am ajuns încă la momentul în care să scriu ceva și să cer/să mi se ofere bani pentru așa ceva. Însă, am noroc că iubitul meu este exact în domeniu și m-ar ajuta el la momentul potrivit, ca să nu greșesc cu nimic.
Mă bucur că ai cine sa te ghideze
Sunt de acord cu tot ce ai spus in articol. Cel mai mult ma deranjeaza atunci cand bloggeri se vand ieftin si isi subevalueaza munca. Cat despre produsele hand made, preturile sunt mai piperate uneori, dar sunt produse de o calitate mult mai buna. Daca nu iti convine, te poti duce la chinez. :))
Daaaaa! Îmi place mult ultima propoziție
Utile sfaturile, mulţumim!
Sincer, nu mi-am pus problema asta. Am primit cândva o ofertă, să zic. Cineva dorea un advertorial. Cum nu am scris niciodată aşa ceva, habar nu am avut cât costă. Că omul a întrebat. A rămas că nu scriu 😳
E grele pe piața unde totul este la liber sper să îți fie utile aceste rânduri.
Multumim de sfaturi.
Cu drag