Mă bucur mult că pot să îți prezint aceste rânduri. Căci mă gândeam mult la o formă de prezentare a unor întrebări esențiale după izolare și am fost inspirată să apelez la experiența și deschiderea unui om drag mie: Psiholog Sofia Laza.
Eu una mă gândeam că trebuie să fie ceva ce să pot structura în lecții de după izolare. Însă răspunsurile îmi venea greu. Și parte din vină o au întrebările greșite. Sofia a fost omul ce m-a ajutat să găsesc întrebările, iar apoi răspunsurile au venit de la sine.
De unde o cunosc pe Sofia?
Un prim punct comun îl avem datorită faptului că amândouă locuim în Oradea. Dar cel mai mare punct este echipa ce ne-a facilitat întâlnirea- echipa ce a fost în spatele Conferinței Există carieră și după bebe.
Un al punct comun este ziua de naștere. Am ținut să precizez acest aspect, fiindcă suntem născute în aceeași zi – ni diferiți. Iar asta face ca legătura noastră să fie una și mai specială.
Rândurile de mai jos îi aparțin în totalitate Sofiei și le recomand cu drag spre aprofundare!
Iar pentru alte materiale, te invit și pe secțiunea blog de pe site-ul de prezentare al Sofiei.
Întrebări esențiale după izolare.
Recomandarea psihologului Sofia Laza
Perioada de izolare a trecut destul de greu. A fost un test de anduranță pentru foarte mulți dintre noi.
Întotdeauna când trecem print-o situație dificilă, mai ales una pe care nu o putem controla, e bine să schimbăm perspectiva din care privim ceea ce se întâmplă.
Putem spune că aceste situații dificile sunt momente de învățare. Și cel mai ușor mod de a învăța este acela de a pune întrebări.
La prima vedere toată situația de izolare trăită a fost o situație independentă de voința fiecăruia dintre noi. Așa că primele întrebări pe care le formulăm sunt: „De ce se întâmplă așa ceva?”
Numai că astfel de întrebări nu ajută la nimic special. Poate doar în a ne adânci în frământări emoționale inutile.
Dar, așa cum spuneam mai sus, dacă încercăm să privim lucrurile dintr-o perspectivă diferită întrebările pe care le putem formula sunt legate de noi și evoluția noastră personală, de noi și relația noastră cu familia.
Dacă le luăm pe rând mă pot întreba mai întâi la modul general ce a însemnat pentru mine faptul că am fost izolat/izolată.
Dar cel mai eficient mod este acela de a releva aspecte concrete ale izolării.
Întrebări bune
O întrebare „bună” – adică o întrebare care produce învățare/progres prin simplul fapt că meditez la răspunsul potrivit mie – este cea legată de locuință/adăpost. Te invit să te gândești la ceea ce a însemnat cu adevărat casa ta pe vremea izolării.
Tot din aceeași categorie a întrebărilor „bune” este cea legată de modul în care ne raportăm la hainele noastre: Cât de importante sunt ele în sine? Și câte sunt cu adevărat necesare?
Si pentru că îmi doresc să învăț din toate întâmplările vieții mele, inclusiv din această perioadă de izolare, dacă formulez o întrebare cu adevărat potrivită despre obiceiurile mele alimentare s-ar putea să aflu despre mine lucruri pe care nu le știam sau poate nu doream să le știu. Care e până la urmă esența? Ce și cât mânănc sau dacă am ce mânca?
În toată perioada izolării au circulat on-line o mulțime de glume cu privire la modul în care familiile – cu copii sau fără – au gestionat statul atâtea ore împreună. Și aici depinde mult de modul în care dorim să privim lucrurile, de perspectiva pe care o adoptăm.
Și ca să lămurim lucrurile în esența lor, ne putem întreba ce este cu adevărat important atunci când suntem în familie:
- Faptul că suntem diferiți sau faptul că acceptăm aceste diferențe?
- Ce-ar fi ca în loc să ne întrebăm despre aceste diferențe – și asftel să le accentuăm – să ne întrebăm ce ne-a unit?
- Sau să ne întrebăm ce ne place la familia noastră iar răspunsul să ne ajute să regăsim lucruri, comportamente și idei care ne-au unit cândva.
Așa cum spuneam și la început, baza învățării și progresului personal o constituie curiozitatea.
Iar acesta se manifestă prin întrebări ale căror răspunsuri mă pot face să văd dincolo de simple constatări sau neplăceri ale vieții.
Perspectiva creată de răspunsurile la acest fel de întrebări este diferită de cea cu care suntem obișnuiți. Iar izolarea prin care am trecut este un foarte bun prilej de a regândi și reformula sectoare importante ale vieții noastre.
Tu ce părerei ai despre aceste întrebări esențiale după izolare?
Psiholog Sofia Laza
Intrebarea care ramane este”vom privii diferit libertatea?”
Buna intrebarea! Nu cred ca este un raspuns valabil pentru toti… nici macar unul optimist!
Cred ca fiecare dintre noi ne-am pus macar una dintre aceste intrebari. IAr parerea unui expert conteaza enorm
Ma bucur ca ajuta un astfel de material!
Doar o intrebare mi-am pus: de ce ni s-a intamplat asa ceva.
In izolare mi-a placut, fiindca am facut activitati de care nu aveam timp si le tot amanam.
Ohoo.. intrebare grea. Si cu muuulte raspunsuri ce nasc alte intrebari. Ma bucur ca ai gasit totusi partea placuta a acestei perioade grele!
Imi place cum a spus Sofia – cel mai ușor mod de a învăța este acela de a pune întrebări. Eu imi pun o gramda de intrebari, dar problema e ca nu prea am raspuns la ele. La unele ma pot ajuta specialistii, asa ca Sofia.
Sunt mai multe tipuri de intrebari si cum ai scris si tu, pentru cele mai grele sunt specialistii ca Sofia!
Sunt foarte bune intrebarile si mi se pare ca se pliaza de minune pe situatia in care ne aflam. Mi-a facut placere sa citesc acest articol! Ma bucur ca ai abordat acest subiect. Pupici
Si eu ma bucur ca ai gasit utilitate in aceste randuri!
Eu nu mi-am pus prea multe intrebari pentru ca in mare mi-a placut izolarea, am facut economii substantiale si am petrecut mult mai mult timp cu cei dragi!
Am avut momente de cumpana printre acele momente faine cu familia. Si intrebarile potrivite fac raspunsurile sa vina mai usor si sa ne ajute mai bine!
Orice s-ar spune, perioada prin care am trecut ( și încă nu s-a terminat), ne va afecta pe toți. Întrebările sunt la îndemână dar dacă ele sunt sugerate de un specialist sunt benefice oricui.
Sigur ne schimba aceasta perioada, chiar daca refuzam sa credem asta. Mi-am dat seama ca uneori trecem peste cele mai simple intrebari fara sa ne dam seama si cele din articol fac parte din aceasta categorie 🙂
Părerea mea este că ele trebuie adresate unei persoane abilitate, și sunt necesare pentru ca fiecare să își însușească un comportament adecvat după izolare.
Cred ca sunt intrebari destul de usoare ce si le poate pune orice persoana. Ele vin ca sugestie din partea unei persoane abilitate si ne ajuta sa gasim intrebarile ce asteptau raspunsurile alea bune 🙂