Valori personale versus bani. Se poate un echilibru?

Ca și cum n-ar fi fost de ajuns eterna dilemă între carieră și familie (pentru majoritatea femeilor, mai ales după ce apare un bebe în ecuație), mi-a fost dat să trec și prin dilema valori personale versus bani. Am avut două săptămâni pline și merită să scriu despre cele întâmplate.

Blogger și mamă cu normă întreagă.

În 2015 am pornit la drum cu blogul și de atunci am fost de multe ori în situații în care trebuia să aleg între familie și ceea doream să fac cu blogul. Uneori am ales bine, uneori am ales greșit, uneori m-am simțit bine cu ce am ales, alteori vina apărea rapid și nu mă puteam bucura de ce am ales. Acești ani mi-au format noi valori, la care țin extrem de mult. Și tot acești ani mi-au adus și câștiguri financiare la care doar visam acum 5 ani.

În anul 2020 am făcut pasul spre antreprenoriat și mi-am deschis propria firmă, axată pe publicitate și servicii conexe. În paralel, am lansat și proiectul de Marketing Emoțional, adresat în special antreprenorilor din Oradea.

Toate aceste informații, toată această experiență acumulată de-a lungul anilor, mi-a oferit ocazia să cunosc oameni faini și să leg colaborări și mai faine cu unii dintre ei.

Valori personale versus bani

Este una atunci când o colaborare se leagă prin intermediul blogului și implicit câștigul financiar are legătură cu succesul materialului creat. ** Articole pe blogul meu, postări pe pagina de fb a blogului, poze sau clipuri, îmi place enorm de mult să le creez și să scot în evidență anumite servicii sau produse, deoarece cred în acestea. Altfel nu ar fi p-aici.

Și este alta atunci când o colaborare se leagă ca urmare a compatibilității dintre mine și reprezentantul unui brand și implică identificarea mea cu imaginea brandului. ** Texte, poze, crearea de campanii, ce vor apărea în alte locuri, pe alte canale, diferite de comunitatea mea. Aici este o provocare uriașă, deoarece fiecare comunitate este construită, sau ar trebui să fie, în jurul unui anumit scop/obiectiv/poveste/valori comune.

valori personale versus bani în profesie

Cu atâta introducere, ar fi cazul să trec la subiect și să scriu concret.

Deoarece am trecut prin două săptămâni agitate, ce m-au făcut să mă gândesc la dilema valori personale versus bani muuult prea mult. Deși agitația avea sens, puteam să o evit. Dar cum altfel aș mai învăța din propriile acțiuni și alegeri?!

Cum stabilesc locul valorilor personale în raport cu partea profesională

După cum mi-a arătat Sofia în nenumărate rânduri, acțiunile au un anumit impact dacă sunt mulate pe un schelet de bază.

O citez: ”Modul în care ne comportăm, toate acțiunile pe care le facem în raport cu societatea și cu ceilalți oameni în jurul nostru este dat de ceea ce credem noi că e important pentru noi, adică de valorile personale. Acestea sunt principii care ne călăuzesc și la care renunțăm doar în foarte rare și excepționale cazuri. Ele nu se reflectă exclusiv în viața personală. Suntem un tot unitar – adică aceeași persoană și în viața personală cât și în viața profesională. Cu alte cuvinte, valorile personale ne vor ghida și se vor reflecta și în acțiunile pe care le întreprindem și pe plan profesional.

În momentul în care mi-am definit valorile personale după care îmi voi ghida acțiunile, am avut o mai clară viziune. Familia este cap de listă. Și de acolo pornesc multe alte doleanțe personale- cum ar fi programul flexibil. După familie, urmează sănătatea, educație, sinceritatea/transparență și abia spre final vin banii.

De aceea a durat atât de mult până să ajung la colaborări ce să fie în concordanță cu valorile mele și să aducă și câștiguri financiare. Însă banii nu sunt de sine stătătoare un criteriu pentru mine.

 Anul 2021 a fost anul în care am legat, printre altele, două colaborări majore.

Aceste colaborări urmau să îmi ocupe o mare bucată de timp și să îmi solicite un efort de concentrare considerabil. Dar nu scriu asta ca să mă plâng. Întrucât fiecare colaborare se plia pe ceea ce aveam eu setat ca valori personale ce le duc cu mine în ”viața” profesională. Și fiecare aducea o sumă de bani lunar în contul firmei mele. Ceea ce până atunci nu se întâmplase. Să fie un venit stabil în fiecare lună din activitatea desfășurată de mine online.

Cele două colaborări erau pe domenii diferite. Fiecare însă cuprinde crearea de conținut și consultanță de marketing emoțional.

Valori personale versus bani

Toate bune și frumoase, nu?!

Ei bine, nu.

Într-un caz oamenii au prins atât de multă încredere în mine încât m-au ”lăsat de izbeliște” cu ai lor clienți. Să nu râzi prea tare. Deoarece aici este vorba despre o colaborare pe crearea de conținut, nu pe relații cu clienții avuți în portofoliu sau pe atragerea de noi clienți. Mă bucură faptul că oamenii au avut încredere în mine, dar asta nu mă motivează. A fost cea mai grea situație pentru mine de gestionat. Să am mână liberă, să am program flexibil, să am venit stabil în fiecare lună și să renunț la toate astea după 8 luni deoarece…. valorile noastre nu se mai ”pupau”. Comunicare era rară, transparența dispăruse, entuziasmul meu era sub nivelul mării. Și eram foarte agitată, deoarece îmi doream să ofer în continuare ceea ce pot eu mai bine, dar nu mă simțeam motivată. Așa că i-am anunțat că în aceste condiții nu cred că mai merge.

În celălalt caz, era vorba de o colaborare directă cu un brand pentru crearea de conținut, crearea de campanii, articole pe site, consultanță de marketing emoțional. Aici, comunicarea era mult mai prezentă. Feedback-ul mult mai clar. Entuziasmul mult mai mare. S-a întâmplat ca după 3 luni, să nu simt că li se justifică cheltuiala lor pe serviciile oferite de mine. Le-am trimis un mail și simțeam că mi s-a luat un mare pietroi de pe inimă.

Ține minte, ambele situații s-au întâmplat în aceeași perioadă. Ambele decizii le-am luat în aceeași săptămână. Și mi s-au limpezit gândurile când am realizat că ar trebui să mă raportez la ceea ce stabilit inițial ca și valori personale pentru toate acțiunile mele.

Cum au reacționat oamenii?

Soțul mi-a fost mereu alături. Și când nu aveam colaborări și când am încheiat cele două colaborări mari. Cu el am discutat cel mai mult, deoarece el este cel care vedea la prima mână cum mă afectează ceea ce trăiesc pe partea profesională. Și m-a sprijinit în toate deciziile (în unele jumătate de gură, dar m-a sprijint) – Ce părere are soțul?

Oamenii din prima situație prezentată au reacționat cu mă așteptam. Nu au înțeles exact despre ce este vorba și au închis orice canal avut pentru comunicare. Bine, o parte din vină o am și eu. Că nu am mai avut răbdare și energie să abordez situația astfel încât să mai încercăm ceva.

În schimb, am rămas plăcut surprinsă de reacția celor din a doua situație. Au apreciat ”grija” mea și după o discuție telefonică avută, am recalibrat colaborarea, astfel încât acum să aibă o nouă formă și un nou cost.

E ușor pentru mine să zic că banii nu contează, deoarece nu sunt în postura de a depinde cineva financiar de mine, cum este cazul unui antreprenor cu angajați și alte cheltuieli.

Dar…

… timpul petrecut cu familia nici nu se compară ca valoare cu timpul petrecut pentru crearea de conținut.

… sănătatea nu se poate cumpăra, iar stresul și grijile nu mă ajută să am o sănătate mai bună.

Dacă mi-aș fi setat banii ca scop al acțiunilor mele profesionale, altfel m-aș fi raportat la ceea ce fac. Și aș fi legat cu totul alte colaborări de-a lungul timpului.

Însă valorile personale sunt cele ce dictează ceea ce fac și ceea ce atrag până la urmă. De-a lungul timpului, când am renunțat la ceva deoarece nu simțeam că mă mai reprezintă, apărea curând altceva la orizont.

Nu o să te mint. Mi-a fost greu să iau aceste decizii. Banii sunt bani până la urmă. Și pot schimba multe decizii. Pot tenta și pot cântări mult, în detrimentul altor aspecte. Pot să îți zic și că învățăm din tot ceea ce facem, din tot ceea ce decidem, din tot ceea ce trăim. Însă asta tot nu face ca o alegere grea să devină mai ușoară.

Am decis să îmi urmez valorile personale și mă simt foarte bine!

În ceea ce privește partea profesională, tu după ce anume te ghidezi?

10 Comments on “Valori personale versus bani. Se poate un echilibru?”

  1. Avand in vedere ca am un program flexibil trebuie sa am grija de copii și in același timp sa îmi fac și partea de conținut cât mai creativa. Mie mu se pare ca faci o treaba excelenta și na bucur sa văd ca familia te susține

  2. Incerc pe cat posibil sa combin, sa fie si partea financiara ok pentru ca altfel nu voi putea avea randament, dar si sa fie ceva ce imi place.

  3. Trebuie sa existe o balanță într-adevăr, eu încerc sa ma ocup și de familie și de partea profesionala. E nevoie de ambele.

  4. Consider ca trebuie sa existe un echilibru intre familie si partea financiara, eu am pus in balanta mereu si sunt foarte multumita de acest lucru! Mult succes in continuare!

  5. Bineînțeles, ideal este să existe un echilibru. Poate chiar să primeze familia și tu. Dar, trăim cumva în umbra câștigurilor. Este un cerc vicios aș spune: nu ai bani, nu poți întreține sănătatea, nu le poi oferi copiilor o educație, un viitor, fără a investi și financiar și așa mai departe. Eu am trecut prin toate perioadele și pot spune că se poate și fără bani, dar nu pot spune că este o viață la niște standarde decente. Acum, nu mai muncesc neapărat pentru câștiguri, dar mă motivează și mă ajută să cresc în ochii mei, să cresc în valoare sănătatea,cultura etc.
    Mult succes îți doresc!
    Te admir!

  6. Uneori chiar e greu să faci un echilibru între toate… uneori te pierzi pe drum, dar e important să fie o limită între muncă și persoana ta sau familia. Întotdeauna refuz ce nu mă reprezintă sau ce întrece măsura din diverse puncte de vedere.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.