Lumânări pentru botez

Lumière – Atelier de lumânări decorative. Asta ca să știi din start unde poți găsi modele de lumânări pentru botez deosebite. Click aici pentru a vedea exemple.

  • Lumânări din ceară naturală / soia
  • Lumânări pentru botez / nuntă

În 2018 am mai scris despre superbitățile create de Simona, în articolul – Nunta în stil medieval. Și mă bucur că acum am ocazia să îți prezint iar aceste lumânări. (Musai să apreciem și faptul că este de atât de mult timp pe piață – având în vedere copil, job full-time, familie, viață personală; Felicitări pentru această reușită!)

Lumânări din ceară naturală / soia

Un pic de istorie 

În Roma antică, în jurul secolului întâi, lumânările erau făcute din substanțele unei plante. Egiptenii și cretanii le preparau din ceară de albine, încă din 3000 î. e.n.. Primele lumânări erau produse din diferite forme de grăsime naturală, ceară și seu. De-a lungul timpului atât procesul de creare cât și materia primă necesară creării unei lumânări s-au modificat – în bine : )

Lumânările au crescut în popularitate abia în prima jumătate a secolului al XX-lea, din cauza dezvoltării industriei uleiului și a industriei de carne din S.U.A.. Ciudată legătură, știu, dar această dezvoltare a industriilor a adus și la creșterea produselor secundare care au devenit ingrediente de bază ale lumânărilor – parafina și acidul stearic. Următorul ”boom” este înregistrat în 1990, când s-au dezvoltat noi tipuri de ceară – tot în S.U.A., chimiștii agricoli au început să dezvolte ceara de soia, o ceară mai eficientă si cu ardere mai lentă decât parafina. În timp ce pe cealaltă parte a globului, cercetătorii au depus eforturi pentru a dezvolta ceara de palmier care este și astăzi folosită în lumânări.

lumânări din ceară de soia

Beneficiile lumânărilor decorative:
  • Crearea unui ambient cald și romantic, ideale în momente de relaxare – fie împreună cu o sesiune de spa sau o sesiune de baie cu spume sau cu o carte bună și un pahar de vin alături
  • Aromaterapie – fie că alegi lumânări gata parfumate, fie că alegi lumânări în care să adaugi uleiul esențial preferat, lumânarea îți poate împrospăta aerul din jurul tău și te poate stimula olfactiv
  • Decor original – datorită diversității (culoare, formă, mărime, textură) o lumânare decorativă îți poate completa decorul în sufragerie sau dormitor sau bucătărie
  • Iluminare de urgență – știu, suntem totuși în anul 2023 și avem pretenții legate de confort – dar nu știi niciodată când se arde o siguranță la panoul electric sau apare o defecțiune din cauza condițiilor meteo; nu strică să ai o lumânare la îndemână

Lumânări pentru botez

Să nu uităm care este totuși titlul acestui articol. 

Îți place vreun model din cele de mai jos?

Lumière – Atelier de lumânări decorative.

Simona este creatoarea acestor lumânări (sunt realizate manual de ea și accesorizate după cerință/tematică). Inclusiv formele din fetru sunt realizate manual. La fel și aranjamentele din flori. Pentru ea, aceste lumânări sunt momentan la stadiul de ”proiect de suflet” dar cu dorința de a-l crește mare și să devină proiect de suflet 24 din 24.

Știi care este rolul lumânărilor de botez?

⇓⇓⇓⇓⇓⇓

lumânări pentru botez cu forme din fetru lumânări pentru botez cu aranjamente flori uscate

Lumânarea de botez este simbolul luminii și al vieții veșnice.

Ea este adusă și aprinsă în cadrul Slujbei de botez pentru ca viața celui botezat să se desfășoare în lumină, să fie îndrumată de lumina și înțelepciunea Lui Dumnezeu. Cei aleși ca nași ai bebelușului poartă o lumânare care simbolizează viața lor bună, dar și harul lor de a-i conduce pe alții la aflarea adevăratei luminii în Hristos. Fiecare naș are la botez o singură lumânare care se folosește în cadrul slujbei din Biserică și care ulterior este păstrată ca amintire de la botez. Fiind un obiect sfințit, se consideră că are harul de a alina și de alunga durerile, fiind adesea folosită și la diverse ritualuri binefăcătoare de-a lungul vieții copilului.

Eu am și acum lumânările de la botezul fiecărui copil și de fiecare dată când le văd îmi dau o stare de bine.

Ce faci cu lumânarea după botez?

  • poate fi folosită pentru a lumina masa care se dă în cinstea copilului
  • ulterior se poate aduce la Biserică, pentru a fi folosită în confecționarea de noi lumânări
  • poate fi folosită  pentru a lumina în casă când este motiv de bucurie în viața copilului – pe vremuri, lumânarea sfințită de preot la botez era folosită de mamă sau de nașa copilului ori de câte ori era micuțul bolnav.

Cum se păstrează lumânarea de la botez?

Într-o cutie, învelită în pânză de bumbac, într-un spațiu uscat, la temperatura camerei. Astfel, ea va rezista mai mult timp.

Tu cum crezi că se păstrează cel mai bine aceste lumânări pentru botez?

lumânări pentru botez handmade

2 Comments on “Lumânări pentru botez”

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.