Am pornit acest articol de la o postare simplă. Dar comentariile au nevoie de un loc mai special – Observații după doi ani de jurnal alimentar și de mișcare. Bine, articolul acesta ar putea să mai fie și despre cum m-am îndrăgostit de rutină sau despre cum am ajuns să-mi placă să fac lucruri mici care au ajuns să aibă un impact mare – oare te-ai prins la ce fac aluzie?! (îți scriu mai jos)
Idei pe această temă am început să scriu în articolul de acum doi ani – De ce ajută scrisul de mână, doar că nu le-am dezvoltat atunci pe cum pot să o fac acum.
”Și am observat cum a devenit mai ușor de ales ceea ce trebuie pe partea alimentară fiindcă AM SCRIS și implicit conștientizat cât mănânc și că sunt singura responsabilă de ce aleg.”
Asta a fost după trei luni de jurnal alimentar și de mișcare. Pe atunci avea o anumită formă modul în care notam informațiile. Nu te gândi că duceam caietul după mine. Când eram plecată la început peste zi, notam în telefon și transcriam când ajungeam acasă. Ce-i drept când am mers în concediu sau peste weekend, duceam caietul cu mine.
De atunci am mai modificat și am mai încercat și altă formulă. Acum am ajuns la forma ideală.
De ce am început să țin jurnal alimentar și de mișcare
Pentru că oricâtă mișcare aș fi făcut, dacă nu modificam ceva și la partea alimentară, nu avea să se schimbe nimic în viața mea. Ohoooo și câte s-au schimbat!
Să văd negru pe alb că am mâncat de exemplu în data de 17 ianuarie 2022 – 3 porții de tartă cu lime, 1 șnițel, 1 porție de cartofi pai cu 4 buc de carne, 1 salată de varză, 1 bol ciorbă de perișoare…. COMPARATIV cu cum îmi notez acum, de exemplu, 17 ianuarie 2023 ora 07:00 – 1 măr / ora 13:10 – 2 plăcinte / ora 16:00 – 1 pumn arahide + 1 croissant cu nutella / ora 20:00 – 2 portocale.
Ideea acestui jurnal alimentar și de mișcare este de:
- a realiza CU ADEVĂRAT ce mănânc, când mănânc, de ce mănânc.
Nu, n-am notat niciodată la gramaj. Nu-mi doresc să ajung la acest nivel de control al porțiilor pentru că pentru mine nu este ceva sustenabil pe termen lung. Nu este o acțiune realizabilă cântărirea constantă a ceea ce mănânc. De aceea pun ca porție sau bucăți. În timp am reușit să gestionez acest aspect și să ajung tot mai bine pentru mine la acest capitol.
Nu, nu am notat nici caloriile niciodată. Chiar nu mă văd făcând asta. Deși este o acțiunea care poate ajuta, dacă aș reuși să notez și caloriile arse cu mișcare, numai bine le-aș putea compensa și aș vedea mult mai bine unde mă situez dpdv nutritiv. Dar chiar nu mă văd făcând asta în acest moment … cine știe însă ce-mi rezervă viitorul!
- a avea o RUTINĂ în ceea ce privește stilul meu de viață
Abia după primul an am găsit forma pe care acum o ador. Am găsit o rutină care mă face să mă simt bine cu ceea ce aleg pe acest ”sector” al vieții mele. O rutină care-mi aduce satisfacție pe mai multe nivele. O rutină care-mi oferă senzația de control asupra acestui ”sector” – control necesar mai ales când sunt multe alte aspecte asupra căruia nu am control în viața mea. Nu că simt nevoia să le controlez pe toate, dar nici nu-mi las alegerile influențate mereu de factori externi.
Rutina mea zilnică presupune acum această formă de la care nu mă abat niciodată, și nici nu-mi doresc să o fac: notez ora la care fac 15 genoflexiuni dimineața (primul lucru pe care îl fac în fiecare zi), apoi îmi notez ora la care mănânc – nu am ore fixe și nici mese fixe, apoi îmi notez ora la care fac mișcarea de seară – plank 2 minute și sărituri cu coarda minim 100. Încep cu mișcare, închei cu mișcare. Pe partea de mâncare, faptul că îmi notez ora a fost un factor interesant pentru mine și benefic în acelaști timp. Nu țin să treacă anumite ore între mese, dar mă uit să văd dacă am mâncat de exemplu acum jumătate de oră ceva, de ce simt nevoia de a mânca ceva … ce este în spatele acestei senzații … de ce am nevoie de fapt… – de cele mai multe ori am nevoie de pauză/odihnă/liniște/claritate.
” Un obicei nu doar produce rezultate, ci te învață ceva extrem de important: să ai încredere în tine.
Vei începe să crezi că poți face un lucru. Când voturile se adună, iar dovezile încep să se schime, ți se vor schimba și convingerile. ”
ATOMIC HABITS
cartea care mi-a schimbat viața în bine!
Cum merge treaba
Acest obicei cu acest jurnal alimentar și de mișcare este unul la care mă înham pentru toată viața. Doi ani sunt mulți, cei care au trecut, dar sunt doar începutul. Am făcut ”greșit” până la 35 de ani și nu mă aștept să schimb totul într-un timp mai scurt de atât :))))
Nu doar că am răbdare, dar știind că am jurnalul, mă ajută să gestionez ceea ce mănânc. Știind că trebuie să notez, țin minte ce mănânc până ajung să notez. Știind că am scris ceea ce am mâncat, sunt mult mai conștientă de preparate/ingrediente. Știind că al meu creier îmi poate juca feste când vine vorba de cantitate sau combinații, dacă notez nu mă mai pot minți singură.
Rezultate?
Pe lângă faptul că am și slăbit, am rezultate în ceea ce privește auto-controlul. Mie îmi dau socoteală, dar mă pot și verifica. Și cu acest jurnal pot face asta cu ușurință.
Iar pe partea de mișcare sunt muuuult mai bine. Mai intens.
Crezi că doar pe parte alimentară și de mișcare funcționează un astfel de jurnal?
Dacă te gândești că vrei să înveți o limbă străină, și-ți notezi zilnic progresul într-un astfel de jurnal…. am citi două pagini din manual, am transcris două lecții…
Dacă te gândești că vrei să îți crești partea de servicii, și-ți notezi zilnic cui ai trimis o ofertă sau cu cine ai vorbit sau cu cine ai vrea să vorbești ….
Dacă te gândești că vrei să citești mai mult, și-ți notezi zilnic câte pagini ai citit dintr-o carte, eventual și un citat din paginile citite în acea zi (am făcut asta cu Atomic Habits și am filmat procesul aici)
Dacă te gândești că vrei să faci o rețetă nouă, de la zero, inventată de tine, și-ți notezi zilnic procesul ….
.
.
.
Exemplele pot continua, și sigur ai înțeles ideea.