La analize, ca la piaţă

E de ştiut că dacă-ţi trebuiesc făcute analize medicale, trebuie să ai finanţe.

Nu mă apuc să bat câmpii despre sistemul românesc de sănătate

Că nu termin în grabă. Cert este că, de când avem clinici private în oraş, laboratoare performante şi personal mai amabil, noi, ca familie, preferăm privatul.

Sănătatea trebuie întreţinută!

Cum am mai zis, ai nevoie de finanţe. Si mulţumim Celui de Sus că ne dă putere de muncă şi avem de unde să ne permite analizele necesare celor doi copii. Altfel am avea de aşteptat cel puţin două luni până am reuşi să ne programăm la analize gratuite (la laboratoarele private).

Căci la stat, adică la spitale şi policlinici, trebuie să mergi cu multă răbdare şi neruşinare după tine.

Neruşinare, fiindcă trebuie să-ţi aperi rândul şi să-ţi ceri dreptul de la oameni care nu dau doi bani pe tine, dacă nu le dai tu mai mult lor. Nu-i bag pe toţi în aceeaşi oală, dar sunt prea evidenţi cei care procedează astfel.

no sugar shop

Revin la titlu şi vi-l explic, prin relatarea celor trăite săptămâna aceasta.

Merg cu băiatul cel mare, luni dimineaţa, la un laborator privat din oraş. Era ora 7,10 când am ajuns. Nu aveam trimitere, nu aveam bilet, programare nu trebuia.

Bună dimineaţa, aş dori dacă se poate nişte analize pentru băiat.

– Trimitere aveţi ?

– Nu, dar vă zic eu ce are nevoie.

– Vă ascult.

– Un exudat faringian, exudat nazal şi nivelul de Fier din organism.

– Calciu, magneziu, nu doriţi?

– Nu, muţumesc. Dar aş dori să vă întreb dacă se pot face ceva analize din sânge, care să determine dacă are infecţie în organism.

– Da, există. Hemeglobina şi proteina C reactivă.

– Cât costă?

– ……………… (nu mai ţin minte preţul)

– Treceţi-le, vă rog, pe amândouă.

– Gata. Altceva mai doriţi ?

– Nu, mulţumesc.

Femeia a fost foarte amabilă, dar m-am simţit ca la piaţă.

Unde alegeam fructele sau legumele pentru mâncare.

Preţurile sunt accesibile pentru analizele făcute, personalul a fost foarte amabil, mai ales asistenta care s-a ocupat de băiat. A avut răbdare cu el, m-a lăsat să-i explic ce se întâmplă şi ce va afla din rezultate, deşi într-un final a apelat la ajutorul altei asistente pentru a-i imobiliza mâna. Nu dorea să fie împuns, dar nu a urlat, nu a făcut mare scandal şi i-a trecut repede când a văzut bomboanele primite.

Aceleaşi doamne m-au întâmpinat şi marţi, când m-am dus cu cea mică. Şi au fost la fel de amabile şi de blânde. Iar cea mică mi-arată şi acum : bubu, pac, tanti.

Aştept impresiile şi păţaniile voastre în comentarii.

O zi superbă vă doresc!

Unde mergeţi pentru analize medicale?

Cum se comportă copii ?

analize medicale

2 Comments on “La analize, ca la piaţă”

  1. Ai atins un subiect important,nu am avut nevoie sa imi fac analize in ultimii ani,doar cele de rutina si intradevar e ca la piata,trist….m-am dus la privat,macar am fost tratata cum se cuvine!

  2. ce tare exact k la piata bine zis off noi am nimerit cand am fost sa ii ia sange pentru analize la baetel doua doamne fff ne educate nu prea mai gasesti in ziua de azi sa aibe rabdare sa te intrebe sa vb cu mult respect….

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.