Cum este să locuieşti în Oradea?

Am scris că sunt mândră că locuiesc în Oradea şi am adunat într-un articol câteva impresii: Mândră de oraşul meu.

Şi apoi au venit şi alţii care şi-au dat seama de ce este în acest oraş. O emisiune care a adus atenţia asupra ceea ce se întâmplă la noi în zonă.

Aici este esenţa!

De aici se vede altfel această evoluţie.

În acest loc atât de apreciat de alţii, unii oameni se plâng că nu le este bine. Nici nu cred că ar avea cum să le fie, fiindcă niciodată statul nu va munci în locul nostru, statul nu va veni să ne sprijine la greu, statul nu va apleca urechea la nevoile noastre.

Şi totuşi, în Oradea este mai bine decât în alte oraşe.

Cu ce cost?

Până s-au schimbat ţevile de apă ne-am spălat cum am putut. Chiar am cumpărat un boiler instant în baie, ca să nu mai avem surprize. A fost cea mai bună investiţie. Fiindcă şi acum avem zile în care nu avem apă caldă. Dar, atunci când vrei să înlocuieşti sau să repari ceva, nu poţi să te bucuri de ceea ce urmează să ai fără să sacrifici ceva.

Până s-au făcut parcările între blocuri, am umblat cu cizme şi mereu cu şerveţele umede. Ca să curăţăm încălţelele când ajungem la destinaţie. Şi maşina am parcat pe unde am putut. Dar şi când au fost gata lucrările, 1 lună a durat tot, am uitat toată nebunia.

Până se construiesc sensurile giratorii din diverse intersecţii aglomerate, am grijă să am mereu cd-uri cu muzică bună şi să pornesc din timp de acasă. Ca să fac faţă traficului aglomerat cauzat de lucrări. Dar şi când este gata, merge mult mai repede treaba.

Până s-a construit faimoasa centură, a fost nebunie în trafic la ieşirea din oraş. Oameni cu nervii întinşi la maxim. Dar acum, cine-i mai mândru ca noi când suntem daţi exemplu de aşa da?!

Sunt mai multe exemple, în care ar trebui să realizăm şi să ne bucurăm de rezultatul final. 

Curăţenie în casă, suflet, viaţă!

Cunoaşteţi vreun oraş perfect?

Sau oameni perfecţi? Sau un lucru făcut perfect?

Eu nu! Şi sunt multe lucruri care nu sunt perfecte în Oradea.

Dealul Ciuperca. Un subiect fierbinte.

După ce s-a amenajt superb şi toată lumea era mândră de acest loc, au apărut probleme. Terenul a început să se ducă la vale din cauza lucrărilor. Şi au început criticile şi cuvintele dure la adresa celor implicaţi în proiect. Da, se putea să fie bine din prima, dar aşa a fost să fie.

Pe vremea când era bine aşa arăta (click pe poză să vedeţi mai multe imagini):

dealul ciuperca oradea

Acum se lucrează la reabilitarea zonei, cu speranţa că de data asta va fi bine şi durabil.

Drumul Expres.

S-a făcut, dar nu s-a terminat din cauza unor probleme legate de terenuri. Şi trebuia să intri pe străduţe mici pentru a termina ruta cu succes. Dar acum se lucrează la finalizarea drumului, cum trebuia de la început.

AquaPark Nymphaea.

S-a făcut şi la început toată lumea era încântată în aceeaşi măsură pe cât erau de critici. Că faianţa nu-i pusă cum trebuie, că este coada prea mare la intrare, că-i preţul prea mare la bilet…. Dar, cine ne obligă să mergem dacă nu ne convine?!

Avem atâtea locuri pe care le putem vizita în Băile Felix sau Băile 1 Mai. Sau, lumea-i plină, găseşte ceva după bunul plac!

Centrul oraşului Oradea.

De-aţi şti voi ce se bombăneşte prin oraş…..

Acest centru care acum este apreciat de toţi. Acest loc care este bine organizat când vine vorba de târguri sau festivale care atrag tot mai multe persoane…. este acum fără verdeaţă!

Asta-i buba, că nu mai are omul umbră unde să stea în centru. De parcă erau bănci pe care să stea înainte. Erau spaţii verzi frumoase, bine îngrijite, care ofereau o privelişte plăcută. Şi acum sunt în curs de dezvoltare zone mai mici în acest loc.

Dar, cum să nu ne plângem noi că nu-i bine ceva?! De ce să apreciem când putem critica?!

De ce am reţineri acum în ceea ce priveşte viitorul oraşului Oradea?

Este uimitor când realizezi că multe dintre proiectele care au adus Oradea unde este acum, se datorează unui om şi echipei sale cu care a implementat tot.

Primarul Oradiei este un om care s-a gândit la viitor şi care a supărat mulţi oameni. Şi din cauza aceasta, părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte recunoşterea muncii depuse.

Am reţineri în ceea ce priveşte viitorul, fiindcă acest om se poate sătura de luptă şi rămânem în plop şi plopul în aer.

Schimbare şi dezvoltarea nu este mereu pe placul oamenilor. Şi uneori trebuie să iei decizii care pot supăra, pot afecta bunul mers al lucrurilor. Dar atâta timp cât scopul acestui deranj şi rezultatul final este mai bun decât ceea ce aveai, ar trebui să fie bine. Nu?!

Am reţineri şi în ceea ce priveşte interesul altor persoane în ceea ce înseamnă dezvoltare. Fiindcă nu toată lumea este bine intenţionată. Fiindcă unele persoane caută să-şi asigure lor un profit sau un câştig rapid, fără să se gândească la consecinţe sau viitor.

Cu toate astea, tot sunt mândră de oraşul meu!

Este de ajuns un Weekend în Bucureşti ca să realizezi cât de bine e la tine 😉 !

Văd binele în societate şi sper să nu îmi schimb curând perspectiva.

Vouă cum vi se pare că este să locuieşti în Oradea?

locuieşti în Oradea

15 Comments on “Cum este să locuieşti în Oradea?”

  1. Nascuta si crescuta in Bucuresti, luat sot din Oradea, dupa 2 ani prin Asia am revenit in tara si petrecem cateva luni in .. Oradea. Stiu ca sunt multe „bube” si au fost multe lupte pentru a ajunge aici, dar daca ar fi sa aleg intre Bucuresti si Oradea, din multe puncte de vedere as alege sa raman aici.

  2. Locuiesc intr-un oras mult mai mic. Un oras turistic, insa frumos doar tot asa sa il vizitezi in week-end :). Mi-ar placea sa vizitez Oradea si spre sa o fac cat de curand,

  3. Nu stiu cum ar fi sa locuiecs in Oradea dar mie imi place sa cred ca oraselul meu mic are potential, nu are trafic, nu este poluat si merita din plin sa imi cresc aici copilul 🙂

  4. Nu sunt obișnuita sa ma mut și nu știu dacă as putea sa fac un pas de genul. Cu toate astea, orașul in care locuiesc nu-mi oferă prea multe comparativ cu Oradea care este un oraș mult mai mare și mai dezvoltat

    1. O, nici eu nu stiu daca as face fata prea bine unei mutari a domiciliului. Sunt genul care prinde radacini intr-un loc. Dar cred ca sunt si norocoasa ca am un oras atat de frumos ce sa imi ofere loc de desfasurare.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.