Încă aud muzica noastră în gând

În sfârșit o carte altfel. Încă aud muzica noastră în gând este o carte cu un subiect mai interesant decât ceea ce am citit până acum de la această autoare.

Am scris pe blog despre trei din cărțile scrise de autoate în acest articol- Cărţile scrise de Agnes Martin-Lugand și cea mai recentă carte scrisă de autoare o găsiți ”recenzată” în acest articol- Fericirea îmi scapă printre degete. Recenzie.

Toate cărțile scrise de această autoare și traduse în limba română, se pot cumpăra de pe acest site: cartepedia.ro.

De ce este diferită?

Finalul este demențial!

Subiectul este altfel expus. Nu mai găsești o poveste despre cum ajunge cineva să fie fericit și împlinit cu viața sa. Găsești o poveste unde totul este aranjat, unde personajele au o viața fericită. Dar, se pare că nu le este de ajuns. Și de aici pornesc toate cele.

Este diferită și poate fiindcă mi-aș fi dorit ca personajul controversat să aibă o putere mai mare. Să joace mai dur. Dar, este mai inteligent decât majoritatea celor ca el. Așa sunt oamenii care știu să piardă! Știu, sunt o ciudată!

Descrierea oficială:

Yanis și Véra au tot ce le trebuie ca să fie fericiți: se iubesc ca în prima zi și au trei copii superbi. Singurul lucru îngrijorător este colaborarea tot mai problematică a lui Yanis cu Luc, partenerul lui de la firma de arhitectură și fratele Vérei.

Ruptura dintre ei se produce în momentul în care Luc refuză o schimbare majoră pe care Yanis o așteaptă de mult. Susținut de soția sa și ajutat financiar de Tristan, un client apărut pe neașteptate și care îl admiră necondiționat, Yanis pornește până la urmă propria afacere. 

Dar viața care părea un vis începe să capete o latură întunecată. Va putea Yanis să scape de vârtejul infernal care amenință să-l înghită, fără să o implice și pe Véra? Va rezista relația lor presiunii celor din jur?

inca aud muzica noastra

Încă aud muzica noastră în gând

Ca totul să fie și mai interesant, epilogul și prologul acestei cărți aparțin personajului controversat. Și acesta își arată adevărata față doar în aceste două secțiuni.

În rest, am găsit personaje foarte bine structurate.

  • Vera și Yanis- un cuplu ce pare că le are pe toate. Yanis, ”arhitect” fără studii, dar plin de idei și entuziasm. Vera, angajata unei agenții de tursim. Părinții a trei copii- doi băieți și o fetiță.
  • Luc- Fratele Verei și prietenul/ șeful/ partenerul lui Yanis.
  • Charlotte- prietena Verei.
  • Tristan- Un client problematic al lui Yanis și Luc, ce va deveni altceva pe parcursul poveștii.

 Părțile acestei povești sunt prezentate din punctul Verei de vedere și din punctul lui Yanis. Și sunt așa făcute și construite, astfel încât nu te obosesc. Și nici nu îți pierzi interesul pentru poveste. Chiar dacă ai de parcurs 352 de pagini pentru a descoperi ce se alege de viața personajelor.

M-a intrigat citatul de la începutul cărții:

”În viața psihică a individului, celălalt apare întotdeauna fie ca model, fie ca obiectiv, ca asociat sau ca rival.”

Sigmund Freud

Și citind acest citat, am realizat, am bănuit că ceva este altfel. Că este altfel de poveste. Și bănuiam cum se termină tot, dar finalul s-a întors și a oferit un final reușit și surprinzător.

Dacă aș intra în detalii, v-ați prinde despre ce este vorba. Dar eu vreau să vă tentez suficient de mult, fără a dezvălui vreun indiciu mai important.

De reținut, că fiecare personaj are un final pe măsura acțiunilor sale. Și, cum scria autoarea despre cartea sa:

În cartea mea am vrut să descriu o viață clădită pe baze solide, care începe să se clatine, cu riscul de a se schimba total. Personajele mele suportă consecințe și rămân cu cicatricele a tot ceea ce au îndurat, dar devin mai puternice. ”

”Încă aud muzica noastră în gând” este o carte ce merită atenție.

Ce carte crezi că ar merita o atenție mai specială?

16 Comments on “Încă aud muzica noastră în gând”

  1. Frumoasă recenzie. Într-adevăr, presiunea este un aspect ce ne cam îngrădește viața și alegerile. Pare a fi o carte interesantă, cu un titlu care ți se întipărește în minte.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.