Dulceață de prune fără zahăr

Acum câțiva ani mă feream de acest gen de preparat. Atât de dulceața de prune, cât și de făcut fără zahăr vreun gem sau dulceață în general. Și uite cum fac eu acum dulceață de prune fără zahăr.

Se pare că uneori vârsta și experiența ajută. Mai ales dacă înveți din ceea ce ai trăit.

Tot testând, am ajuns acum la concluzia că se poate și fără zahăr. Că doar este vorba despre fructe. Care, în cazul în care ai uitat, conțin destul de mult zahăr. Bine, zahăr natural, dar tot e zahăr.

În rețeta aceasta am adăugat câteva linguri de îndulcitor natural. Este vorba despe GRECOSTEVIA. Produs ce îl folosesc de câteva săptămâni și m-a ajutat să scot aproape complet zahărul din alimentația mea. Deserturile și băuturile le fac folosind doar grecostevia.

Ingredientele folosite:

  • 4 kg de prune
  • 4 linguri de GRECOSTEVIA
  • 1 l de apă

Apă?!

Dap. Am folosit apă pentru a oferi ocazia prunelor să fiarbă până când ajung ele să se înmoaie și să fiarbă în suc propriu. Pentru că eu nu blenduiesc sau macin prunele când le pun pe foc. Și înainte zahărul le oferea sucul necesar fierberii fără a se arde sau prinde de fundul oalei.

Dulceață de prune fără zahăr

Tot amestecul a stat pe foc undeva la 2 ore. L-am făcut  la țară și am evitat stropii de dulceață în bucătăria mea :))

Din cantitatea de mai sus de ingrediente au ieșit trei borcane de 800 ml + o farfurie de dulceață ce am folosit-o pentru clătite și cornuri cu gem. Rețetele le găsești pe blog, cu mențiunea că de data aceasta zahărul a fost înlocuit de grecostevia. Clatite pufoase  &  Corn dulce cu gem

Este prima dată când nu folosesc conservant, dar este și prima dată când sterilizez borcanele înainte de umplere. Stăteam cu stres să nu crape cumva borcanele în cuptor.

Dulceața fierbinte turnată în borcan, pus repede capacul, întoarse invers și așteptat să se răcească singure. Atât!

dulceata cu grecostevia dulceata de prune fara zahar magiun delicios fara zahar

Cum crezi că au reacționat cei din jur când au gustat?

La prima gustare li se părea că este acrișoară. Apoi, cu cât mai gustau din dulceața avută în linguriță se obișnuiau cu gustul, ca la sfârși să le placă.

Așa este când ești obișnuit cu zahăr și tot felul de arome. Uiți care ar trebui să fie gustul natural!

Am făcut doar atâta dulceață fiindcă îmi doresc să o consumăm pe toată. Am renunțat la a mai pune murături sau dulcețuri în cantități mari, astfel evitând conservantul și riscul de a se altera totul în cămară. Că oricum fac în fiecare an câte ceva. Dar cât să ne ajungă peste iarnă. În articolul acesta am scris mai multe- Cine mai pune murături?

Ai încercat dulceață de prune fără zahăr?

Ce părere ai despre grecostevia?

24 Comments on “Dulceață de prune fără zahăr”

  1. Parca imi miroase prin ecran deliciul pregatit de tine. Imi place mult mirosul si gustul dulcetei de prune. Trebuie sa facem si noi cateva borcane.

  2. Mi-aș dori să elimin definitiv zahărul din alimentația mea, dar am momente cand ma apucă dorul de ciocolată .Intrebarea mea este dacă cafeaua este bună cu acest înlocuitor?

    1. Cafeau este mai buna cu acest indulcitor! Si am facut si desert cu acest indulcitor si a iesi nemaipornit de bun. Chiar si copiii au apreciat! Voi incerc o varianta de ciocolata de casa mai sanatoasa… sa vad cum imi iese si pun reteta!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.