Curățenie ca la carte cu Magia ordinii

Da, cred că deja mă vezi scriind un articol despre cum ar trebui aranjată mobila în casă sau hainele sau decorațiunile. Curățenie ca la carte este însă mult mai mult de atât. Și a fost nevoie de o carte să îmi arate asta: Magia ordinii!

Bine, idee aveam despre cum ar trebui să fie în jurul meu. Am încercat să scriu în articolul Curăţenie în casă, suflet, viaţă câteva idei și cred că atunci a fost suficient de bine prezentat subiectul.

Acum însă am citit minuăția asta de carte și toate se așează frumos. Toate se leagă. Toate au sens!

Mai întâi să prezit cartea!

Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa

Autor: Marie Kondo

An apariție: 2015

USA Today: ”Kondo ne provoacă să ne întrebăm dacă obiectele care ne înconjoară servesc unui scop. Ne fac să avansăm în viață sau ne țin atașați de trecut?

Descrierea oficială a cărții:

Pentru a reuși să-ți ordonezi locuința, trebuie să-ți organizezi acțiunile într-o succesiune corectă, să păstrezi numai obiectele care-ți sunt cu adevarăt dragi și să faci totul dintr-odată și repede. După aceea, pentru tot restul vieții, nu va mai fi nevoie decât să alegi ce să păstrezi și ce să arunci.

Metoda KonMari nu îți va transforma doar spațiul de locuit. După ce ai făcut ordine în casă, vei constata că întreaga ta viață se va schimba. Vei căpăta mai multă încredere în tine, succesul te va însoți, vei avea mai multă energie și te vei simți mai motivat să duci viața pe care ți-o doresti. De asemenea, vei dobândi curajul să lași în urmă aspectele negative ale vieții tale: vei recunoaște o relație care-ți face rău și îi vei pune capăt; anxietatea te va părasi și, în sfârșit, vei scădea în greutate.

curățenie ca la carte cu magia ordinii

Cum să încep cu impresiile despre această carte?!

De obicei adaug citate la sfârșitul articolului, dar acum simt că un citat din carte (care ironic se află la sfârșitul acesteia) este potrivit.

Citat mai lung un pic:

Nu vei muri dacă nu ai ordine în casă și există mulți oameni cărora nu le pasă câtuși de puțin dacă nu pot să-și pună lucrurile la locul lor. Astfel de oameni n-ar alege totuși niciodată această carte. TU, pe de altă parte, ai fost condus de soartă s-o citești și asta înseamnă că, probabil, ai o dorință puternică de a-ți îmbunătăți stilul, de a obține fericirea și de a străluci. Din acest motiv îți garantez că vei fi capabil să-ți pui casa în orrdine. […] Dacă ai citit până aici, știi ce trebuie să faci mai departe.

Unele cărți au nevoie de mai mult timp până ajung unde trebuie. Așa a fost cu această carte, cam cum a fost și cu acest Bestseller obligatoriu de citit.

O curățenie ca la carte este făcută atunci când pe lângă obiectele ce sunt la locul lor și îți oferă senzația de spațiu, de ușurare, de calm, mai ai și toate gândurile puse la locul lor în sertarele minții. Bine, nu or fi gândurile puse pe verticală ca hainele după metoda KonMari, dar măcar sunt la locul lor. Însă e mult mai frumos, mai magic, atunci când gândurile grele au fost șterse de praf și au fost lustruite până când au forma ce ne lasă să mergem mai departe.

Metoda KonMari pentru o curățenie ca la carte

Poți căuta neșpe mii de trucuri de depozitare a ceea ce ai acum în casă, că tot nu o vei scoate la capăt cu curățenia. Acea curățenie care să îți permită să mergi la sigur atunci când cauți ceva. Nu acea curățenie ce o faci din Paște-n Crăciun când descoperi multe obiecte uitate prin debara, cămară sau spatele dulapului.

 ” A face ordine e doar un instrument, nu destinația finală. Adevărul țel este să-ți stabilești stilul de viață pe care îl vrei, după ce ți-ai pus casa în ordine.” – citat din carte

Am citit cartea în mai multe zile. Pentru că primeam multe informații valoroase și doream să le pot absorbi în totalitate. Oricum m-am apucat de făcut curat după primele capitole.

Ordinea din carte recomandată pentru curățenie este următoarea:

 • haine
 • cărți
 • hârtii
 • cd-uri, produse cosmetice și de îngrijire personală, electrice și electrocasnice, consumabile de uz casnic, produse pentru bucătărie
 • fotografii/ obiecte de valoare sentimentală

Se recomandă curățenia pe categorii și nu pe camere. 

Așa este mult mai ușor să vezi cantitatea sau volumul din fiecare categorie în parte. Și poți face curat între ele mai bine.

Cel mai important lucru de ținut minte: ARUNCĂ ce nu-și aduce bucurie, ce nu-ți stârnește nici o emoție!

Citate din carte importante pentru mine!

Cartea o găsești aici la un preț bun!

Nenumărați oameni mi s-au plâns că n-au destul spațiu, dar n-am văzut încă o casă în care să nu existe destul loc pentru depozitare. Adevărata problemă este că avem mai mult decât este nevoie sau decât ne dorim.

”Să-ți pui lucrurile în ordine înseamnă, de asemenea, să-ți pui trecutul în ordine. Este ca și cum ți-ai reîncepe viața și ți-ai regla socotelile, astfel încât să poți face următorul pas înainte.”

”Când cineva selectează și renunță la lucrurile sale, acesta este un proces de luare a deciziilor pe baza valorilor proprii. ”

”Acumulăm obiecte materiale din același motiv pentru care mâncăm- spre a ne satisface o poftă. Cumpărăturile pe baza impulsului, ca și mâncatul și băutul în exces, sunt încercări de a alunga stresul.”

Pe o notă mai amuzantă, după ce am citit carte și am suspinat la câteva pasaje, cum tot citisem că trebuie să iau fiecare obiect în mână și să-l analizez înainte de a decide ce fac cu el (arunc sau păstrez)… după o discuție mai aprinsă cu soțul fix la asta mă gândisem :))) Să îl întorc pe toate părțile să văd dacă îl păstrez sau nu :)))

Curățenie ca la carte în desfășurare

Da, obiectele nu sunt persoane. Și nu poți decide așa ușor ce și cum.. sau poți?! 

Dar pașii indicați în carte clar mă ajută acum. Căci am început procesul de curățenie ca la carte. Și deși am terminat cu hainele mele, aș vrea să bifez toate hainele din casă. Asta incluzând hainele copiilor și a soțului. Și mai vreau să fie și ei de față atunci când le selectăm. Să prindă experiență de mici.. copiii. Că soțul e altă treabă!

Apoi trec la celelalte categorii. Durează atât fiindcă găsesc mai greu timp să le pot face pe toate, așa cum vreau eu! Însă abia aștept să îmi știu casa curată! Să fac doar curățenia de suprafață, cea legată de praf și aspirat 🙂

Tu ce părere ai despre acest subiect?

P.S.

Aceasta este Marie Kondo și aici este un clip de suflet ce îți poate schimba perspectiva legată de magia ordinii 🙂

40 Comments on “Curățenie ca la carte cu Magia ordinii”

 1. Vai ca si eu trebuie sa ma apuc de curatenie!Am nevoie pentru a mai alunga si aceasta stare care mi.o lasa lucrurile nearanjate!

  1. Curatenia din locuinta aduce cu ea liniste si relaxare.Nu de multe ori dezordine exprima o revolta interioara, o problema sufletească exteriorizata prin „lipsa de interes” pentru a face ordine mai intai in locuinta si apoi in minte,in idei.

 2. Wow o astfel de carte mi-ar fi de mare folos, o dată pt mine, apoi pt fiica mea. Are aproape 10 ani, este disciplinată însă i-ar mai trebui un mic imbold.

 3. Eu sunt cam obsedata de ordine si cred ca este o carte foarte interesanta, mi-ar placea sa descopar metode de a face acest lucru fara sa fie o povara.

  1. Online sau offline sunt multe metode care susțin că te pot ajuta să ții totul în ordine. Dacă niciuna nu te-a ajutat până acum, nu era cea potrivită. E nevoie de o singură idee astfel încât să mergi pe drumul cel bun!

  1. Cu cat se aduna mai multe, cu atat e mai greu de gestionat. Cartea ti-ar putea oferi mari indicii unde sa lucrezi ca sa nu mai se adune si astfel sa nu mai fie atata munca pentru a le ordona!

 4. Da, e musai de pus in practica, chiar și fără să citesc cartea, știu că în realitate avem.prea multe lucruri, depozitate ptr când vom.avea nevoie, gen haine mărimi mai mici/mari, caiete , cursuri vechi, tot felul de mici alte lucruri care însumate ocupa mult tare…și mă simt sufocată. Abia aștept să fac rost de niste cutii si sa le scot din casa, le trimit la subsol, cred …

  1. Daca stii deja ca e prea mult, cartea te va ajuta sa scapi de surplus. Asa stiam si eu. Si desi mai mereu scapam de cate ceva cand era sesiunea mai mare de curatenie si mai complexa, dupa un timp iar se adunau. Dupa metoda din carte vei scapa definitiv de surplus. Este o metoda mai profunda, dar foarte benefica!

  1. Iubesc aceasta carte si stilul lui Marie Kondo. Imi ofera o liniste aparte cand aplic metodele ei. Daca ai ocazia sa te uiti si la filmulete cu ea sau la serialul de pe Netflix.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.