Efectul yo-yo și subsemnata. Revelație personală

Eram în bucătărie și spălam vase. Din nou. Fiind singură acasă, era destul de liniște și atunci vin gândurile și ideile peste mine. Așa a venit și revelația legată de efectul yo-yo. Un efect ce l-am experimentat de prea multe ori.

Efectul yo-yo este un termen inventat de Kelly D. Brownell și se referă la fenomenul pierderii și luării în greutate în mod ciclic, în analogie cu mișcarea de sus-jos a unui yo-yo. În acest proces, individul, inițial, își atinge scopul de a pierde din greutate, însă nu reușește să și o mențină pe termen lung, începând, din nou, să ia în greutate. Același individ caută deja iar să piardă din greutatea recuperată, luând ciclul de la capăt.

Eu și Efectul yo-yo

Anul acesta a fost un an special. Unul în care mi-am descoperit mai multe laturi ce erau bine ascunse. Am înfruntat mai multe emoții decât credeam că voi face și am închis mai multe capitole ce așteptau încheiere.

În luna iulie am scris un articol mai special și am prezentat o idee destul de radicală pentru mine în acel moment: Înfometarea văzută altfel.

De atunci s-a schimbat totul!

Schimbarea e bună dacă vrei să fie bună

În luna August am intrat într-un program ce credeam inițial că este unul strict alimentar. Că voi primi un plan și că voi slăbi cu ajutorul aceluia. (voi scrie și despre acest program la momentul potrivit)

Dar am primit mai mult de atât.

Pe lângă faptul că am reușit să slăbesc cât nu credeam că se poate, am început să realizez unde era de fapt buba. Și de ce efectul yo-yo se instala destul de repede după un program sau o cură de slăbit în care reușeam să mai slăbesc câteva kilograme.

Revelația yo-yo

Eu așa îi spun. Am lăsat farfuriile în chiuvetă și am fugit repede să scriu ideea în caiet. Să nu o uit, să am dovada că mi-a trecut prin minte.

Atunci când începi un regim alimentar cu scopul de slăbi sau de a pierde kilograme, deja ai greșit. Și de aceea apare efectul de yo-yo atât de repede după ce închei cura sau programul. 

 

Atunci când începi un regim alimentar scopul ar trebui să fie schimbarea obiceiurilor care ți-au adus acele kilograme în plus. 

Asta am realizat eu în timp ce spălam farfuriile!

De ce acum?

Kilogramele pierdute de mine până acum sunt destul de consistente (mai sunt pe ducă din cele rămase). Însă credeam că trebuiau să plece mai mult de atât. Că doar mi-am schimbat mult stilul alimentar.

Însă pentru mine dificultatea apărea la nivel emoțional în ceea ce privește mâncarea. În articolul Pedeapsa din farfurie. Sau recompensă? am scris mai multe detalii.

Și acum mă confruntam cu dileme ”existențiale”. Efectul de yo-yo fiind unul ce nu mai doresc să-l mai experimentez. Iar ideea menționată mai sus m-a ajutat enorm de mult.

Scopul meu este unul de a trăi mai frumos, mai sănătos, mai conștientă de alegeri și de impactul lor. 

Așa că mi-am mutat atenția de la mâncare și la ce îmi oferă ea din punct de vedere emoțional. Și m-am gândit la cât de bine voi putea trăi fără acele kilograme în plus, la cât de bine mă voi simți dacă reușesc să îmi mențin stilul de viață ce îl modelez acum.

Te voi ține la curent cu situația noului stil de viață… multe articole sunt pe drum!

Cum ți se parere revelația mea legată de efectul yo-yo?

16 Comments on “Efectul yo-yo și subsemnata. Revelație personală”

  1. Da, asa este, daca tii regim si nu iti schimbi obiceiurile care au dus la cresterea in greutate atunci este o munca in zadar. Insa este mai usor sa zici…gata tin dieta asta o luna si slabesc decat sa renunti la un obicei bine format. Mie de exemplu imi este foarte greu sa renunt la zahar, desi imi dau seama ca imi face rau.

  2. Hmm, n-as putea sa spun din proprie experienta, dar am observat si la altii din jurul meu acelasi efect. Slabeau rapid si puneau la fel de rapid inapoi kilogramele. Ma bucur ca ai realizat ce trebuie sa schimbi.

  3. Mi-a plăcut articolul, și mă bucur că l-ai scris,având în vedere că și eu m-am confruntat în ultimii doi ani și jumătate cu acest fenomen.Acum am slăbit,dar tot mai sunt catecâ kg de dat jos.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.