Dulceață de căpșuni fără sâmburi

Am considerat că trebuie să scriu și această rețetă fiindcă am avut ce bibili pe ea. Și poate primesc de la tine un sfat legat de operațiunea ”sâmburi free”! O dulceață de căpșuni fără sâmburi a fost pe lista de dorințe a băiatului meu și eu am zis să-i fac pe plac.

Dar nu știu dacă oi mai face cum am făcut de această dată. Când am strecurat timp de aproape o oră dulceața! Că mno, să fie fără sâmburi. Și adevărul este că a ieșit ceva nemaipomenit de fin și delicios. Și aș zice că merită efortul. Însă sunt sigură că ar fi și o cale mai ușoară pentru acest procedeu, nu?!

Cam așa am făcut și cu dulceața de zmeură de anul trecut!

Ingrediente necesare pentru dulceață de căpșuni fără sâmburi:

  • 3 kg de căpșuni
  • 2 kg de zahăr
  • 3 lămâi

Și multă răbdare aș adăuga eu pe lângă cele de mai sus :))

De ce să scoți sâmburii din dulceața de căpșuni?

Și eu m-am întrebat asta. Doar după ce am gustat din dulceața finală făcută de mine mi-am dat seama că răspunsul este unul ce vine de la sine: Fiindcă-i mai fină textura!

Și fiindcă am încercat în trecut și o variantă dezastruoasă- Dulceaţă de căpşuni – Aşa NU!

Prima parte din pregătire

Am curățat, spălat și tăiat căpșunile. Apoi le-am blenduit bine. Și am încercat atunci să le strecor, dar nu s-a întâmplat nimic. Așa că le-am pus la fiert cu zahărul și sucul de lămâie. Și au fiert aproape 2 ore, moment în care am trecut la operațiunea ”sâmburi free” 😛

A doua parte din pregătire

Dulceața aproape gata am trecut-o prin sită. Amestecat continuu în sită cu lingura de lemn. Asta-i partea cea mai grea. Dar rezultatul final chiar merită, am mai zis asta, nu?!

separare capsuni de samburi

După ce am strecurat tot, dulceața fină a stat pe foc până a dat în clocot. Apoi a trecut în borcane.

dulceata de capsuni fara samburi

A ieșit 2,5 kg de dulceață de căpșuni fără sâmburi!

Poze mai frumoase nu am, căci era destul de întuneric afară când am făcut eu această nebunie de dulceață. De aceea vezi doar atât.

Se poate altfel?

Acum, la lumina zilei mă gândeam că poate merge să fac această dulceață fină și altfel.

Poate cu ajutorul acelui aparat folosit pentru bulion. Sau poate cu ajutorul unui storcător de fructe. Ca să separ sâmburii de amestec înainte de a le pune la fiert.

Crezi că se poate face altfel această dulceață?

10 Comments on “Dulceață de căpșuni fără sâmburi”

  1. Anul acesta nu prea am avut căpșuni cum ma așteptam în gradina.Tot ce s.au copt i.am mâncat.Arata foarte bine dulceața vreau si eu☺

  2. Pe viitor încercați să amestecați în sită, pentru a strecura samburi, cu dosul unui polonic. Se strecoară mult mai repede. Multumesc pentru rețetă!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.