Prăjitură cu zmeură şi cremă de vanilie

A sosit reţeta! Da, am făcut şi o prăjitură cu zmeură ce am primit de la vecina şi despre care am vorbit pe pagina de FB.

De asemenea, găsiţi şi un articol interesant despre zmeură, legate de zmeura în bucătărie.

Dar am făcut şi un pic de dulceaţă de zmeură

La 1,5 kg de zmeură am pus 500 de grame de zahăr. Apoi am aşteptat 40 de minute să fiarbă cele două, după ce le-am pus pe foc. Apoi am mai pierdut 40  de minute strecurând dulceaţa, ca să nu fie cu sâmburii aceia mici. Şi într-un final m-am ales cu trei borcane mici de  dulceaţă de zmeură. E bine, nu?

Prăjitură cu zmeură şi cremă de vanilie

Ingrediente pentru blat

 • 10 ouă
 • 10 linguri de zahăr
 • 1 plic de zahăr vaniliat
 • 10 linguri de făină
 • 3 linguri de pudră de roşcove
 • 1 linguriţă de esenţă de vanilie
 • 1 plic de praf de copt
 • 100 gr de unt moale- nu topit

Ingrediente pentru „crema de zmeură”

 • 500 gr de zmeură
 • 3 linguri de zahăr pudră

Ingrediente pentru crema de vanilie

 • 1 litru de lapte
 • 8 linguri de zahăr
 • 2 plicuri de budincă de vanilie
 • 3 linguri de amidon alimentar

Gătim cu dragoste

Mereu şi mereu <3 !

Blatul l-am făcut un pic altfel.

Albuşurile bătute spumă. Apoi adăugat pe rând 8 linguri de zahăr. Timp în care continui să foloseşti mixerul în amestec. Apoi adaugi 5 linguri de făină. După ce ai terminat de adăugat ultima lingură de făină şi nu sunt cocoloaşe, treci la gălbenuşuri.

Gălbenuşurile, zahărul vaniliat, esenţa de vanilie, praful de copt şi 2 linguri de zahăr, le amesteci folosind mixerul. După ce se îngroaşă un pic amestecul, adaugi untul. Când untul s-a „integrat” perfect, adaugi pudra de roşcove şi 5 linguri de făină.

Când amestecul gălbenuşurilor este gata acesta va fi destul de consistent. Aşa că, adaugi pe rând din amestecul de albuşuri, până devine mai subţire. Nu te opreşti din folosit mixerul.

Aici găseşti modelul de mixer pe care eu îl folosesc.

Apoi le amesteci într-un singur bol, cu o lingură, şi torni aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt. Tava cu aluat merge la cuptor pentru 30 de minute.

Cremele se gătesc repede

Crema de zmeură nu este o cremă în sine. Doar torni zahărul pudră peste zmeură şi amesteci uşor. Ca să nu zdrobeşti zmeura. Şi laşi amestecul să stea cât timp se coace blatul

Apoi, crema de vanilie este budincă simplă şi o găteşti ca atare. Doar că adaugi la sfârşit amidonul. Ca să primească extra fermitate. Crema se lasă un pic la răcorit înainte de a o adăuga peste prăjitură.

pregătire prejitura cu zmeura

Asamblare

Blatul meu final a suferit unele modificări. Mai exact, a rămas fără o bucată, care a fost gustarea celor mici. Nu au avut răbdare până era gata toată prăjitura 😛

Aşadar, blatul răcorit un pic, nu rece, beneficiază de prima cremă. Cea de zmeură. Cu sirop cu tot. Distribuit uniform şi apoi apăsat uşor. Ca să intre tot sucul în blat.

Apoi adaugi câte o lingură de cremă. Încet, în straturi. Ca şi consistenţă, crema de vanilie seamănă cu un jeleu mai uşor.

Prăjitura trebuie să stea la frigider 2 ore înainte de servire.

Ce-a ieşit?

O prăjitură delicioasă cu zmeură şi cremă de vanilie!

Blatul exact cum trebuie. Cu un pic de acrişor de la zmeură şi un pic de suc. Şi o cremă dulce de vanilie. O combinaţie perfectă! Asta dacă serveşti „lingura perfectă” 😛 ! Adică din tot ceea ce este pe farfurie.

Cum vi se pare reţeta?

prăjitura cu zmeură şi cremă de vanilie

18 Comments on “Prăjitură cu zmeură şi cremă de vanilie”

 1. Imi place mult, mai ales ca e totul facut in casa si nu ai optat pentru asamblat un blat cumparat si o crema la plic. Nu sunt mare fan zmeura, dar cred ca ar merge si cu visine la fel de bine.

  1. Multumesc pentru apreciere. Nu sunt fan al blatului din comerţ, iar cremele la plic ajung la mine doar in caz de mare urgenţă culinară 🙂
   Cred ca ar merge si cu vişine, gustul fiind apropiat. 😉

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.