Zâmbet în reconstrucţie. Lucrare dentară de rezolvat!

Îmi vine să mă urc în primul tren Oradea-Bucureşti, să iau primul taxi până în sectorul 6 şi să mă postez la recepţia clinicii stomatologice Dental Praxis. Am o lucrare dentară ce nu-mi dă pace!

Am povestit cu cea mai bună prietenă, care este detaşată cu munca în Bucureşti de ceva timp, despre problemele mele cu dinţii.

Care nu sunt puţine

Şi toate aceste probleme vin în contexul în care, în ziua de azi este foarte greu să găseşti un dentist bun. Care să lucreze corect, curat şi profesional. Este de ştiut că orice lucru de calitate costă. Dar să plăteşti şi să rămâi cu buza umflată este cel puțin trist.

Mi-a trimis poze cu lucrarea făcută de ea, la această clinică. Si vreau să vă zic că nu se vede diferenţa între dintele real şi lucrarea dentară. Ea care este o fricoasă ca şi mine, a lăudat modul de lucru a dentistului care i-a făcut extracţia dentară.

lucrare dentară

Nu a simţit nici o durere. Un pic după ce a trecut anestezia, dar era prea frumos să nu simtă că şi-ai scos o măsea.

Iar cu o aşa prezentare a cabinetelor, îmi vine să-i contactez şi să-i întreb dacă nu oferă şi cazare pentru pacienţii din provincie. Mai ales cum sunt eu, cu lucrare majoră de făcut.

Ce am eu şi nu au alţii

Acum să vă detailez un pic şi despre problemele mele cu dinţii. Şi nu vă scriu ce am pătimit din adolescenţă (din clasa a şasea au început drumurile la stomatolog) cu tot felul de dentişti, ci vă scriu cum am ajuns eu să mă gandesc să mă duc la Bucureşti pentru a beneficia de un tratament adecvat.

Am avut o lucrare din semiporţelan pe dinţii de sus. Lucrare ce număra 10 coroane şi care a fost aplicată în anul 2006. S-a ţinut bine, până când :

dinte ciobit

În încercarea mea de a-i desface un capac de apă fetiţei mele, cu dinţii, capacul a câştigat şi a luat şi un trofeu: jumate de dinte !

Nu am avut de ales şi m-am prezentat la doamna doctor care mi-a pus lucrarea în anul 2006 (da, încă mai profesează). După ce m-a văzut, m-a trimis să-mi fac o radiografie panoramică (poza este la sfârşitul articolului).

Dacă nu înţelegeţi vă explic eu: 9 dinţi + 2 măsele în partea de jos şi lucrarea cu 10 elemente şi un rest de măsea în partea de sus.

Măselele din partea de sus au zburat după prima sarcină. Sarcina a păpat tot calciul din organismul meu, cele mai afectate fiind măselele.

Răbdare şi nerv pentru a opta pentru tratarea lor nu am avut, aşa că am optat pentru extracţii. Nu regret, deşi acum este mult mai greu să-mi refac partea de sus.

Iar doamna doctor care mi-a pus prima lucrare nu mai are timp liber pentru aşa lucrare mare.

Curăţenie în casă, suflet, viaţă!

O lucrare dentară care este relativ uşor de înlocuit

Fiindcă ceea ce a fost sub ea a rămas în proporţie de 70 % viabil pentru o noua lucrare. Partea cea mai grea este la măselele din lateral.

Unde am trei opţiuni:

 • Optez doar pentru lucrarea fixa de 10 elemente, fără a lucra la partea de măsele lipsă
 • Implant dentar
 • Proteză scheletată

De rămas fără lucrare pe măsele, se poate. Doar că, pe termen lung, procesul de masticaţie ar avea de suferit. Iar măselele care le am jos nu ar avea „capac” în partea de sus. Această variantă pică.

 Pentru a beneficia de implant dentar, mai întâi ar trebui să-mi fac operaţie de adaos de os artificial la osul maxilar superior. Cu o perioadă de recuperare de 6 luni şi cu costuri finaciare peste limitele mele, cade şi această opţiune.

Ar rămâne doar proteza scheletată. Mi-a fost prezentat un model şi nu mă atrage deloc. Plus că are şi aceasta nişte costuri de-ţi vine acru.

Acestea au fost opţiunile prezentate de medicul la care am fost acum 10 ani pentru lucrare.

Pot decide singură. Tu?

Şi nu uitaţi că în tot acest timp eu sunt fără dinţi în gură. Lucrarea veche a fost îndepărtată. Ceea ce mă face foarte atractivă pentru copii mei.

Mami, mai arată-mi dinţii un pic !

Dar nu te doare?

Eu îmi doresc de ziua mea, ca să nu-ţi mai cadă dinţii şi să fii din nou frumoasă !

Acestea sunt câteva din replicile băiatului meu, care în curând îşi serbează ziua de naştere.

Şi mă bombardează cu dorinţe de acest gen. Să-ţi topească inima , nu alta!

Bine, bine!! Dar eu ce fac? Că dinţi tot nu am ! Şi nici un plan de bătaie în acest sens!

Bucureşti, mă primeşti ?!?!

Cine mai are lucrare dentară de aşa anvergură?

radiografie maxilar

UPDATE: Am găsit în Oradea un medic stomatolog ce s-a ocupat cu succes de lucrarea dentară. Să vedem cât va ține!

29 Comments on “Zâmbet în reconstrucţie. Lucrare dentară de rezolvat!”

 1. si eu am fost eri la stomatoloaga si am avut o mare dezamagire dintro masea acum trebuie sa-i faca de toate sa-i puna coroana sai puna nustiu ce sa-i puna nustiu ce mai zicea acum park as sta in dubi so scot si sa-mi pun alta k la ce scumpa e de lucrat la ea a zis k trebuie imbracata plus manopera mai degraba imi cumpar un dinte pffff

 2. Nu cred ca mai dureaza asa mult pana se va deschide si in Oradea o clinica de talia celor din Bucuresti. Nu ca pana atunci ai sta fara lucrare!! Cauta bine si hotarastete , ca nu-i bine sa stai asa. Sanatate multa si numai bine 🙂

 3. Din pacate am observat ca majoritatea medicilor buni se grupeaza si-si fac clinici. Nu mai merge cabinetul individual. Iar la clinici preturile sunt pe masura. Si mai frustrant este faptul ca nu toate orasele beneficiaza de clinici de un asa nivel ca cel de exemplu al Dental Praxis.
  Iti urez multa bafta si sa te faci bine cat de curand !
  Pupici la tine !

  1. In Oradea este plin de cabinete individuale, dar cred ca ar trebuii sa le iau la pas pentru a-mi gasi un medic bun. Si timpul este singururl lucru de care nu dispun momentan. Mersi pentru urari <3

 4. dak gasesti o dentista buna si sa aibe foarte mare grija de dinti tai cred k iar scapa eu am avut si nu a fost buna mi-a loat o groaza de bani si na fost atenta si mi-a infectat dinti si o trebuit dupa atata munca sa-mi scoata maseaua pe infectie dupa ce am lucrat al ea 2 luni mare atentie la dentisti ar fi bn sa gasesti undeva la privat e cel mai bn

 5. Cand aud de dentist ma apuca toti tremuricii,am avut niste probleme asemanatoare cu cativa ani in urma….am lipsa si eu cativa,noroc ca nu sunt in fata….iti doresc sa rezolvi problema si sa ai un zambet larg mereu :*

  1. La cati ani va referiti? Lucrarea dentara o am de 10 ani, iar problemele le am cu gasirea unui dentist bun care sa-mi puna o noua lucrare. Lucrare care a fost compromisa acum 3 saptamani. Deci, la care ani va referiti?

    1. A, nuuuuuuuuuuuu !!! Nici vorba 🙂 🙂 Ma gandeam eu ca nu e ceva clar la mijloc. Problemele le am din clasa a sasea, dar nu am stat niciodata fara dinti. Doar lucrarile erau de asa natura facute, incat nu au rezistat.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.