Manuale DIY

Cum aș putea să le zic altfel?! Manuale DIY – adică un fel de instrucțiuni de aplicare sau pași scriși de urmat în proiectele de tip do it yourself / proiecte creative domestice.  Ai să râzi, dar greu cu romgleza. Unele persoane încă sunt reticente, așa că încerc să păstrez autohtonul în peisaj.

Să zic că sunt cărți ce te ajută să faci cum trebuie un proiect?! Sau că sunt cărți ce te pot ajuta să ai activități minunate împreună cu copiii?! Sau că informațiile sunt muuuult mai bine structurate comparativ cu tutorialele de pe YouTube dedicate proiectelor DIY?!

Eu fiind foarte pasionată de activități creative și autodidactă în același timp, am încercat de-a lungul anilor să fac fel și fel de proiecte domestice: cercei handmade, lucruri croșetate, borcane decorate, ceasuri din lemn personalizate prin diferite tehnici. Toate începute cu ajutorul tutorialelor găsite online.

Câteva exemple vei găsi în aceste articole:

Sunt sigură că dacă aveam astfel de ”manuale DIY”, altfel stătea treaba acum. Eu fiind atentă la micile detalii, cu informațiile găsite online rezultatul final avea mereu nevoie de îmbunătățiri!

De ce scriu acum despre aceste manuale DIY?

Pentru că le-am pus gând măreț activităților de weekend făcute împreună cu ai mei copii și fiindcă am ales în sfârșit să merg pe calea informațiilor scrise pentru punct de pornire clar.

Așa am ajuns cu cărțile de la Editura Casa la purtător.  Cărțile sunt din colecția Do it yourself și vor fi de mare ajutor.

Hai să îți zic cum m-am gândit să fac și de ce le-am ales pe acestea!

Băiatul a început clasa a 5-a la Liceul de Arte, profil desen. Iar cartea ”Bazele desenului” a fost o surpriză foarte frumoasă pentru el. Un fel de cadou de început de drum. Carte ce o vom folosi împreună, într-un weekend, pentru a avea un mic atelier de desen în familie.

”Ghidul fotografiei de produs” mă va ajuta în primul rând pe mine. Dar cum ai mei copii cresc și văd deja altfel ceea ce fac eu, cartea va fi subiectul unei alte activități de weekend.

”Decorațiuni interioare din beton pentru începători și avansați” și cartea ”Să croșetăm una-alta” vor fi vedete în curtea din spatele blocului când le vom parcurge și vom avea și materialul necesar punerii în aplicare.

Acum îți las doar aceste informații, dar pe măsură ce vom și face proiecte din aceste cărți, revin pe blog cu poze și impresii. Vrei și clip separat pentru fiecare activitate?

Teoria este bună, mai rămâne să o punem în practică!

manuale diy

Mai vreau să îți zic că sunt tare mândră de poza făcută acestor ”manuale DIY”. Un fel de ”mă laud sigură ca să se simtă și alții să o facă” …

Tu ce părere ai despre aceste cărți practice?

De unde te inspiri pentru proiectele DIY încercate de tine?

Primul proiect cu ciment

Pentru prima tură de decorațiuni din ciment am folosit ustensilele din imagine, însă în cantități diferite. Soțul a fost cel care mi-a recomandat praful pentru șapă și cimentul alb.

Astfel că, am folosit 10 kg de șapă, 1 kg de ciment alb și 2 litri de apă pentru două decorațiuni tip ghiveci, o decorațiune în mănușă și două tablete speciale cu nume ce le voi pune după ce le personalizăm și mai mult.

A fost greuț până am prins ideea cu presiunea, că nu e așa ușor cum se vede în clipuri. De aceea mi-a prins bine să am cărțile de mai sus la îndemână.

Urmează să le șlefuiesc, să le dau o notă aparte și revin cu poze!

ustensile decoratiuni cu ciment decoratiuni din ciment

Despre ghidul fotografiei de produs

Noțiunile introductive sunt geniale. Îmi place mult cum sunt prezentate. Fiecare fotografie model are detaliile tehnice prezentate.

Cum eu până acum am folosit doar smartphone-ul pentru poze, acest ghid îmi va fi de mare folos în care voi trece la aparat foto… și voi trece, și găsesc în ghid și informații despre aparatele potivite. Indiferent ce aparat folosești pentru a poza ceva, sunt de folos noțiunile despre lumină, expunere, culoare, focalizare, planificare, compoziție, fundaluri, recuzită, stilizare, proporții, textură.

Afli despre accesoriile ce te pot ajuta câd vine vorba despre fotografiere. La ce te ajută și cum te-ar ajuta cortul foto de exemplu. Sau, cum să faci trepiedul să-ți fie aliat.

Secțiunea cu elemente de bază din acest ghid este dedicată mai multor domenii din lumea artizanatului. Fiecare domeniu în parte având structurată informația astfel încât să îți faci o idee mai clară asupra fotografiei ce te poate ajuta la promovare/ prezentare.

Cea mai fascinantă parte din ghid, pentru mine, a fost partea de finalizare a fotografiei. Editare, prelucrare, îmbunătățire – pas cu pas explicat cu ajutorul Adobe Photoshop Elements 9- șiiii….. sfaturile pentru utilizarea fotografiilor în afaceri. Chiar și conținutul pentru găsirea motivației este de parcurs și de aprofundat!

M-aș fi bucurat mult să fi avut acest ghid pe vremea când făceam handmade. Dar nici acum nu-i târziu!

Crezi că un astfel de ghid poate fi considerat bază pentru fotografierea de produs? Ce alte materiale ai urma pentru aprofundarea subiectului?

ghidul fotografiei de produs

29 Comments on “Manuale DIY”

  1. Super!!! Daca nu e bai, cand e sa poti, poate descrii pas cu pas ce ai facut, am cumparat o punga de ciment, strang recipiente de tot felul dar cred ca e nevoie sa caut si chestii ptr presiune, gen pietre de rau sau ceva in genul. Felicitari! Carmen Elena

    1. Salut! Am scris ”ingredientele” si cantitatile folosite. La cele mentionate mai sus, trebuie sa punctez faptul ca a fi mers mai bine daca foloseam banda adeziva pentru a tine in loc ceea ce trebuie sa tina astfel incat proiectul sa iasa.

  2. Foarte bune cred ca sunt aceste tutoriale!Nici eu din pacate nu prea fac acum dar in urma cu ceva timp faceam unele decoratiuni interioare si ne-am inspirat de pe youtube!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.