Ocean Vuong și a sa carte tulburătoare

Din respect pentru măiestria autorului, am ales ca titlul acestui articol să fie cu o carte tulburătoare, în loc de o cartea de-a dreptul futută, crudă, dureroasă, plină de emoții, de trăiri, de situații dubioase.

Cu toate adjectivele de mai sus, Ocean Vuong și a sa carte tulburătoare își merită orice premiu, orice apreciere, orice citire, orice dezbatere.

Deși în unele locuri cartea este prezentată drept roman, aceasta este și cvasi-autobiografică. A fost atât de tulburătoare cartea, încât am căutat materiale extra despre autor. Am ascultat interviuri cu acesta, și în fiecare i-am simțit cuvintele. Da, cuvintele, nu emoția.

De exemplu:

Cartea a venit ca urmare a intrării mele în provocarea ”Reading is cool”, provocare ce se apropie de sfârșit, în cadrul căreia aveam temă de casă lecturarea unor titluri propuse de Liv Tane.

Deși cartea era pe lista mea încă din momentul în care s-a lansat Colecția Storia Plus, Noutate marca Storia Books, m-a speriat intensitatea celeilalte cărți citită din această colecție de titluri – Inima fetelor arde mai intens. Recenzie. În acel moment am zis că n-am cum duce subiecte atât de grele atât de des. Iar momentul lui Ocean Vuong a fost acum.

Carte tulburătoare

Pe pământ suntem strălucitori o clipă

Cartea este structurată ca o scrisoare. Scrisă de Little Dog către mama sa vietnameză, ce nu știe citi. Este scrisoare tulburătoare. În genul unui jurnal, dar altfel. Este tot ceea ce ar fi vrut să-i spună mamei lui, tot ceea ce ar fi vrut de la ea, tot ceea ce a văzut el ca și copil, tot ceea ce i-a lipsit…

M-a surprins, după ce am vizionat mai multe materiale video cu Ocean Vuong, faptul că structura cărții este cheia emoțiilor stârnite. Deși cuvintele și constatările filosofice sunt ridicate la rang înalt în carte, structura este baza, cea care m-a ținut prinsă între pasaje, între curiozitate și scârbă, între râs și plâns.

Este o carte dureroasă. O carte terapeutică. Și cum terapia scoate la iveală adevăruri îngropate și traume deghizate, la fel face și această carte. M-a pus de multe ori în situația de a închide cartea și a lăsa o zi până să continuu.

Am citit despre durerea unei ”familii” de refugiați. Despre durerea unei bunici împovărată de război, abuzuri, neputință. Durerea unei mame ce nu știe ce înseamnă iubirea. Durerea unui copil ce trăiește în frică, umilință, confuzie, respingere. Despre durerea unui drogat, despre durerea unui homosexual. Despre răni, cicatrici, moarte.

Și în momentul în care am văzut că durerea este expusă atât de magistral, n-am știut ce să fac cu cartea. S-o urăsc, s-o judec, s-o apreciez, s-o arunc?!

Cum să accept că poate exista atâta durere?!

Cum să vezi frumusețea și sensul vieții în asemenea condiții?!?

Ține minte că această carte tulburătoare este inspirată din viața autorului. De aceea nu are sfârșit. Nu unul clasic. Ultimul cuvânt din carte – ”… râzi.”

o carte tulburătoare

Citate ce te pot pune și pe tine pe gânduri

” … nebunia poate duce uneori la descoperire, că mintea, fracturată și scurcircuitată, uneori are dreptate.”

”Poate că ne uităm în oglinzi nu numai în căutarea frumuseții, oricât ar fi ea de iluzorie, ci ca să ne asigurăm, în ciuda realității palpabile, că suntem în continuare aici.”

”Poate că în viața următoare ne vom întâlni prima oară- și vom crede în tot, mai puțin răul de care suntem capabili.”

”Orice libertate e relativă – tu știi prea bine asta – și uneori nu e libertate deloc, ci doar o cușcă mai mare, tot mai îndepărtată de tine, barele devenind abstracte datorită distanței, dar prezente, ca atunci când ”eliberează” animalele sălbatice în rezervații naturale doar pentru a le închide din nou între granițe mai mari. Dar eu am acceptat-o oricum, cușca mai mare. Pentru că, uneori, să nu vezi barele e de-ajuns.”

De ce recomand această carte tulburătoare

  • Pentru a vedea și tu cât de importante sunt cuvintele și care este cu adevărat impactul lor.
  • Pentru a ieși din bula ta de ”merge și așa”.
  • Pentru a descoperi puterea durerii.
  • Pentru a găsi acum iar prioritățile – se poate întâmpla atunci când ești prea preocupat de paginile unei cărți să găsești soluțiile la unele din frustrările tale.
  • Pentru un altfel de optimism dat de viață.

Tu ai citit materiale scrise de Ocean Vuong?

Cum ți se pare această carte?

5 Comments on “Ocean Vuong și a sa carte tulburătoare”

  1. Orice libertate e relativă – tu știi prea bine asta – și uneori nu e libertate deloc, cat de bine se potriveste in aceasta perioada in care ne este ingradita libertatea si vedem cat de usor o putem pierde. Nu am citit inca aceasta carte dar o pun pe lista fiindca imi plac povestile inspirate din realitate, chiar daca e o realitate dureroasa.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.