Comori găsite în Săpânța

2 iulie 2021. Ziua ideală pentru comori găsite în Săpânța.

Am pornit la drum din Satu-Mare, unde am fost invitați la o nuntă. Și am zis că merită explorată zona. Că tot ne doream să ajungem la Cimitirul Vesel din Săpânța. Și am ajuns. Doar că am descoperit și alte comori, ce vorba vine între noi, sunt mai de vizitat ca și cimitirul.

Starea de bine mi-a fost oferită de mierea cu nucă cumpărată de pe drum. Prea bună ca să nu o menționez. O vei găsi și  tu, doar să deschzi ochii și să fii atentă la ce vezi pe marginea drumului.

Comori găsite în Săpânța

Pe scurt:

  • Cimitirul Vesel din Săpânța
  • Mănăstirea Săpânța -Peri

Pe larg, în ordinea în care le-am vizitat.

Cimitirul Vesel din Săpânța

Detalii concrete despre acest loc le vei găsi pe linkul de mai sus, ce duce către Wikipedia. Astfel eu vin doar cu impresiile de la fața locului. 

Am ajuns la locație fără să am vreo așteptare sau o idee preconcepută. Eram fascinată de drum, de vremea de afară (nici cald, nici rece, nici senin, nici  înnorat) și îndulcită cu mierea de care îți povesteam la începutul articolului.

Surprinsă am fost de zonă. Căci era plin de tarabe pe marginea drumului. Pentru suveniruri. Doar că erau altfel, în sens bun. (comparativ cu ceea ce găsești la mare)

Am plătit intrarea și am intrat în Cimitirul Vesel. Acum, sincer sincer, locul nu este WOW. Nu te dă pe spate și nici nu te impresionează prin ceva anume. Dacă mai prinzi și aglomerație, te-ai scos. Nu vei înțelege nimic. Locul te poate impresiona doar dacă ai tu o anumită stare. De liniște și minte deschisă  – și goală în acel moment dacă îmi permiți să adaug, fără a avea vreo legătură cu intelectul. 

Trebuie înțeles faptul că acest loc nu este doar un punct de atracție, ci un cimitir. Adică, un loc unde au ajuns anumiți oameni pentru odihna veșnică. Că locul lor de veci are parte de o altă prezentare este partea a doua. DAR, vreau neaparat să scot în evidență faptul că TREBUIE respectat locul în sine. O fi el denumit Cimitirul Vesel, dar asta nu înseamnă că este o comedie.

Ne-am plimbat în liniște printre cruci, citind și analizând ceea ce vedem. Am vizitat și biserica. Am făcut și câteva poze. Toată experiența a durat undeva la maxim 30 de minute. Mai mult nu am avut ce face, căci începea să se aglomereze.

Concluzia: Merită vizitat, dar fără așteptări prea mari și neaparat cu bunul simț activat!

cimitirul de la sapanta poze cimitirul de la sapanta

Mănăstirea Săpânța Peri

Acest loc l-am descoperit întâmplător. După ce am ieșit din zona cu Cimitirul Vesel, am fost atentă la indicatoare. Și primul ce mi-a atras atenția a fost cel care indica această Mănăstire.

Este un loc superb! Energia de acolo ne-a încărcat frumos pe toți patru. Chiar dacă atunci când am intrat noi pe poartă a început să plouă, am trecut peste acest aspect și am mers prin ploaie până la biserică. Am urcat, am absorbit tot, am făcut poze, am rămas surprinși.

Biserica din lemn a mănăstirii are 78 de metri și se spune că ar fi cea mai înaltă biserică din lemn din lume. Adevărul este că este foarte înaltă. Dar superbă. Și mai sunt și foarte multe detalii sculptate în lemn ce pot cuceri privitorul.

De ce să vizitezi acest loc? Ca să te liniștești și să reflectezi cu fiecare pas făcut la ceea ce ai în jur și în viața ta (dap, se poate face acest lucru și dacă ai copii cu tine)

manastirea sapanta peri privelistea de la manastire sculptura la manastire

La întoarcerea de la Mănăstire am găsit și o brutărie ce vindea la geam produsele făcute în hală. Ai mei au apreciat pâinea caldă și linzerul cu mac.

Te așteptai la mai mult?

Ei bine, mai aveam un loc descoperit cu ajutorul indicatoarelor, însă, prin nu știu ce lacună a minții mele, credeam că este tot în Săpânța. Doar că este cu câțiva kilometri mai departe (21 de km). Și voi scrie despre el separat, căci merită. A trebuit să folosesc street view pe Google ca să găsesc locația și să mă conving că nu este în Săpânța. 

Cunoști și alte comori găsite în Săpânța ce ai vrea să le vedem?

P.S.

Vezi aici impresii de la cazare –  Păstrăvăria Alex, localitatea Mara

26 Comments on “Comori găsite în Săpânța”

  1. Vara asta trebuia să ajungem și noi acolo,copii de abia așteptau să vadă Cimitirul Vesel dar s-au schimbat planurile și vom merge prin septembrie! Sunt foarte curioasa!

  2. Am fost și eu la Cimitirul Vesel în urmă cu mulți ani și sincer, chiar nu am fost impresionată. Nu știu ce așteptări aveam eu pe atunci, dar cu siguranță, așa cum ai zis și tu, nu este ceva wow, care să te dea pe spate. Este interesant modul în care au ales să îl facă, toate versurile acelea pe cruci în locul unor rânduri clasice, însă cam atât.

  3. Trebuie sa ajung si eu o in zona. Din pacate cand am fost in Maramures fetita mea a fost cam bolnava si nu am putut sa vizitez prea multe

    1. Noi am mai prins si o ploaie d-aia de vara cand am ajuns…. iti dai seama ce impact a avut asupra noastra locul si privelistile!

  4. Frumoase ambele llocatii, le am vizitat cu drag acum cativa ani si o voi face din nou! O zona foarte frumoasa si cu siguranta tot Maramures ul merita vizitat si explorat!

    1. Cred ca vor avea cu totul alt impact acum, dupa mai multi ani de la prima vizita. Acest este si parte din farmecul vizitarii unor comori la diferenta de cativa ani.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.