Mi-am dorit să încerc aluatul de pâine încă de când am cumpărat CrockPot-ul anul trecut. Rețeta e clasică, așa că aluat de pâine copt la CrockPot sau clasic în cuptor?
Deși am o super rețetă de pâine – Pâine de casă cu mix de semințe– de data aceasta am zis să merg la sigur și am urmat gramajele prezentate în rețeta de pe site-ul CrockPot – Rețetă de pâine- completă. Deși am urmat gramajele din rețetă, am modificat câteva aspecte, de accea am considerat că merită să scriu aici.
Modelul de CrockPot folosit de mine este acesta- MULTICOOKER 5IN1 DIGITAL 5.6L CROCKPOT.
- Multifuncțional cu 5 programe presetate: gătire la aburi, coacere, rumenire, gătire slow și sauté
- Cu o capacitate de 5.6L pregătești până la 6 porții deodată
- Afișaj electronic ușor de folosit și timer programabil
- Funcție de păstrare la cald a mâncării
- Controlul temperaturii și cronometru digital pentru o varietate de mese
- Vas detașabil, ușor de curățat și capac de sticlă, transparent
- Exterior din oțel inoxidabil, pentru o utilizare îndelungată
Cu acesta am pregătit numeroase porții de răcituri (cocioane), iar supa delicioasă de miel ce am prezentat-o aici – Ciorbă de miel cu leurdă, este de departe cea mai BESTIALĂ ciorbă mâncată de mine vreodată!
Mai am un pic de lucru până când găsesc varianta de răcituri ce să o și notez pentru prezentarea ei pe blog, însă marele marele plus al răciturilor făcute la CrockPot este că acestea nu dau în clocot astfel că nici nu sunt tulburi și ies gelationoase de fiecare dată.
Rețeta pentru aluatul de pâine
- 1 l apă călduță
- 4 linguri de zahăr
- 4 lingurițe de sare
- 3 plicuri de drojdie uscată
- 1,5 kg de faină albă
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 2 linguri de ulei de măsline aromatizat (se poate folosi orice ulei)
Am dublat gramajele de pe site și am schimbat pe partea de drojdie și ulei de măsline, deoareceam vrut să fac o porție mai consistentă și mai aromată o idee.
Tocmai de aceea am ajuns să fac aluatul de pâine copt la CrockPot și la cuptor, ca să văd diferența la coacere, dar și pentru că mi s-a părut că ar ieși porția prea mare pentru oală (nu e cazul în realitate).
Aluat de pâine copt la CrockPot sau clasic?
În rețeta orginală de pe site se pune 1 plic de drojdie la 775 grame de făină. Eu am pus câte 1 plic de drojdie pentru fiecare 0,5 kg de făină. Și, diferit a fost și modul în care am încorporat drojdia în aluat – fără pregătirea în prealabil cu apă și zahăr a acesteia.
Toate ingredientele le-am pus într-un bol, le-am amestecat și apoi le-am frământat până aluatul a avut consistența aceea elastică și nu s-a mai lipit de mâini.
O altă diferență față de rețeta originală este aceea legată de dopsire. Scrie 30 de minute sau până își dublează volumul. Mai sigur e minim 2 ore la dospit- eu atât am lăsat aluatul și a crescut foarte bine. Nu știu care aluat crește în 30 de minute : )))
Pregătirea de coacere
În mod normal aș fi pus tot aluatul în CrockPot, însă când am văzut cât a crescut mi-a fost teamă să nu iasă din oală în timpul coacerii.
Așa că, am împărțit aluatul în două și am pus jumătate în CrockPot și restul de aluat l-am împărțit în trei bucăți mai mici ce le-am pus la cuptor.
În CrockPot am pus hârtie de copt sub aluat, însă la următoarea tură voi pune dublu sau tripul la bază, ca să nu iasă atât de crocant. Zic eu că e din cauza aburilor se se scurg pe fundul oalei și ajută la formarea crustei. Coacere conform instrucțiunilor- funcția BAKE, 175 de grade, 2 ore.
Așa a ieșit al meu aluat de pâine copt la CrockPot
Am omis partea cu punerea pâinii la cuptor pentru rumenirea deasupra : ))) (adică, am uitat)
Aluatul de pâine ce l-am pus la cuptor, coacere Sus-Jos, 180 de grade, a avut nevoie de 30 de minute pentru a fi în cea mai bună formă!
Aluat de pâine copt la CrockPot sau clasic?
Dacă ar fi să aleg acum, varianta de coacere clasică a dat cele mai bune rezultate, într-un timp mult mai scurt.
Însă, pe termen lung varianta de coacere la CrockPot este cea care o voi folosi mai des. Pentru că aparatul face toată treaba și la final se stinge singur. Astfel că nu trebuie să stau eu lângă cuptor pentru a supraveghea totul.
Și mai important, ALUATUL de pâine este cel mai bun testat de mine până acum!
Pâinea rezultată a fost delicioasă (dap, am dat și eu iama în ea, chiar dacă am renunțat la făinoase) și s-a comporat bine la tăiere înclusiv a doua zi!
Vezi aici cum arată secțiunea de pâine:
Painea arata super ! voi incerca si eu .
Super! Sa imi zici cum a iesit : )
painea arata bine, banuiesc ca este si gustoasa dar reteta este pretioasa
Reteta este chiar pretioasa ; )
Eu o coc în ravi de chec în cuptor do iese foarte bună.
Sunt sigura ca ies delicioase painile dvs. Aveti o reteta preferata?