Rețete cu leurdă. Ciorbă de miel cu leurdă. Chiftele cu leurdă. Paste cu leurdă.

Un articol fain, sper eu, despre leurdă. Multă leurdă. Rețete cu leurdă. Doar am ajuns și eu în sfârșit să-i prind gustul și mai ales să o încerc în mai multe preparate. Așa că merită o astfel de prezentare.

Auzisem de ea și mai ales am văzut în fiecare an poze cu oameni din lista mea de prieteni ce puneau poze pe fb în weekend, când culegeau leurdă. Probabil momentul ei cu mine abia acum trebuia să fie. Deoarece nu am plănuit nimic.

Am ajuns cu două femei faine într-o pădure din Oradea, pentru exerciții matinale de respitație și am văzut leurdă, multă leurdă. Era și păcat să nu încerc și eu. La prima gustare a fost tare bună. Crudă. În pădure. La a doua gustare am făcut-o cu chiu cu vai ca pe spanacul scăzut – nu mă așteptam să fie atât de greu de opărit și apoi de tocat.

Și cum am ajuns și a doua zi tot în aceeași pădure, într-un loc unde era și mai multă leurdă, am cules mai multă deoarece am avut ajutoare în copiii mei entuziasmați de gândul că vom găti ceea ce culegem. Ca și cum n-aș fi avut de lucru, mi-am dat singură extra. Ce rețete cu leurdă să pot încerca, încât să fie bine, să fie comestibil?!

la cules de leurdă

Ciorbă de miel cu leurdă – surpriza surprizelor în materie de gust

Chiftele cu leurdă și carne tocată – la cuptor- surpriză în materie de culoare și gust

Paste cu leurdă – complicăciunea complicăciunilor, cu gust bun

Beneficiile consumului de leurdă

E adevărat că tot ceea ce am găsit informație pe această direcție are legătură cu consumul în stare crudă a acestei plante. Și vine cu beneficii în special pentru stomac.

  • consumul regulat de leurdă ajută la curățarea sistemului digestiv.
  • are efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice, leurda devenind un aliat în tratarea virozelor și răcelilor de primăvară.
  • consumul de leurdă ajută și în cazul viermilor intestinali, a diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominali.
  • consumul regulat de leurdă poate elimina excesul de acid uric și ajuta la vindecarea infecțiilor urinare.
  • sistemul cardiovascular este ajutat de consumul de leurdă prin scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și favorizarea dizolvării plăcilor de colesterol

Acum, să nu crezi că DOAR leurda aduce toate aceste beneficii. O fi ea o plantă ce ar trebui apreciată mai mult, însă nu este un remediu minune. Este nevoie și de alte acțiuni care să contribuie la o stare de sănătate bună și la păstrarea acesteia – un stil de viață sănătos, divesificat și echilibrat = rețeta succesului!

Rețete cu leurdă

Le voi scrie în ordinea în care le-am pregătit, ca să fie mai ușor de urmărit.

Ciorbă de miel cu leurdă și verdețuri

Am ajuns să fac această rețetă deoarece:

  1. Aveam salvată această rețetă de la Prăjiturela, tot ciorbă cu carne de miel, însă fără leurdă
  2. Am cumpărat carne de miel și nu știam ce să fac cu costițele. La cuptor nu se prea pot face în același timp cu restul cărnii de miel.
  3. Îmi doream să încerc oala Crockpot și cu alte preparate ce nu sunt răcituri/cocioane – sunt deja expertă, dar încă mai caut rețeta potrivită pentru a o pune și pe blog.
 Ingrediente necesare pentru ciorbă de miel cu leurdă:
  • costițe de miel – 1 kg
  • apă – 1,5 litri
  • sare, piper
  • leuștean – 1 legătură (25 de grame)
  • pătrunjel verde – 1 legătură ( 30 de grame)
  • mărar – 1 legătură (30 de grame)
  • ceapă verde – 1 legătură (120 de grame)
  • leurdă – 220 de grame
  • 1 linguriță de chimen semințe
  • 2 ouă
  • zeama de la o lămâie

Am cântărit toate cele de mai sus, ca să fie o mai bună organizare.

Foarte important – pentru pregătirea acestui deliciu am folosit oala de la Crockpot de 5,6 litri ce o am de anul trecut. Este genială și îți voi scrie pe parcursul acestei rețete unde au fost plusurile, că minusuri nu are. APROPO, e la super preț acum pe site!

Pregătire cirorbă de miel cu leurdă

Costițele de miel, apa, sare și piper după gust – pus în oala Crockpot, funcție slow cook, temperatura HI pentru 60 de minute.

Între timp am tocat toate verdețurile și m-am apucat de celelelate rețete cu leurdă ce le aveam în plan. Acesta este unul din plusurile oalei. Că poți face și altceva pe lângă, cât timp se gătește ce ai în oală. Trebuie să adaug și faptul că în timpul gătirii, preparatul nu dă în clocot astfel că nu devine tulbure supa și nici nu este miros în bucătărie/casă când gătesc la Crockpot.

După cele 60 de minute, am scos costițele de miel din oală și zeama am strecurat-o. Am spălat oala și am pornit funcția de Sote, temperatură HI, timp de 20 de minute, deoarece am călit ceapa verde, cu chimenul și cu carnea de miel curățată de pe costițe în primele 10 minute. Apoi am adăugat leurda pentru celelalte 10 minute. După am adăugat verdețurile rămase, sare și piper, am adăugat zeama și am setat funcția de Slow Cook, temperatura HI pentru 60 de minute.

Am pregătit ouăle cu zeama de lămâie (bat ouăle bine și adaug zeama peste ele) și am adăugat în oală după ce au trecut cele 60 de minute și i-am mai dat un plus de 10 minute în același setări de gătire.

ciorba de miel cu leurda si verdeturi

A IEȘIT CEVA DE POVESTE!

Așa ciorbă delicioasă de muuuult nu am savurat. Este o rețetă ce o pun la loc de cinste și va înnobila masa de sărbătoare de fiecare dată – mai ales că le-a plăcut mult și copiilor!

Chiftele cu leurdă

Sunt speciale aceste chiftele deoarece sunt făcute și la cuptor și mai au în compoziție o cantitate generoasă de leurdă. Doar e vorba de rețete cu leurdă  acum, nu?!

Ingrediente necesare:
  • 200 de grame de leurdă
  • 500 de grame de carne tocată amestec de porc cu vită
  • 2 fire de leuștean
  • 2 bucăți mici de usturoi
  • 2 ouă
  • sare, piper
  • 6 felii de pâine albă

Leurda am ales de data aceasta să o mărunțesc la blender. Nu foarte fină, dar suficient cât să o pot încorpora bine în amestecul pentru chiftele cu leurdă.

Feliile de pâine le-a înmuiat în apă. Usturoiul l-am curățat și apoi l-am dat pe răzătoarea mică. Leușteanul tocat mărunt. Apoi a fost nevoie doar să combin toate ingredientele pentru chiftele într-un bol înalt. Pâinea stoarsă de apă înainte de adăugare, da?!

Am format chiftelele, le-am așezat în tava de copt tapetată cu hârtie de copt și le-am lăsat la cuptor pentru 40 de minute, gătire intensiv la 180 de grade.

chiftele cu leurdă

Sunt bune cât sunt calde, dar sunt și mai bune după ce se răcesc.

Leurda a înlocuit cu succes ceapa și usturoiul ce era în cantitate mai mare de obicei în rețeta mea de chiftele.

Paste proaspete cu leurdă

Dintre toate aceste rețete cu leurdă, aceasta este de departe complicăciunea complicăciunilor. Însă rezultatul a meritat. Zic eu acum după ce e gata. Cum pățesc de obicei și când fac Cornuleţe fragede cu unt- este mult de lucru la ele, însă rezultatul este wow.

Fiind și ultima din suita de rețete cu leurdă ce le-am făcut în aceeași zi, am lăsat aluatul mai mult să stea la temperatura camerei și între timp am ieșit la alergat – Cum a fost să alerg în fiecare zi, timp de 7 zile

Această rețetă este exact cea prezentată în acest Calendar cu rețete ilustrate pentru luna aprilie.

Rețeta îi aparține lui Adina Chițu de la pancakeplanet.ro/. Am căutat rețeta pe site-ul ei, însă nu apare. Dar este vizibilă pe calendar.

Ingredientele necesare și pașii îi găsești în imaginea de mai jos:

Gramajele si modul de preparare folosit de mine sunt exact cum sunt prezentate în poză.

Am omis fulgii de migdale,  și în loc de parmezan am folosit cașcaval simplu răzuit.

Partea grea a fost să întind aluatul și să-l aduc la grosimea potrivită folosind doar sucitoarea, fiindcă nu am aparat de întins paste.  Lipsa acestui aparat  este și motivul pentru care am ales să fac doar un sfert de aluat, restul fiind și acum în congelator. Revin cu un update când folosesc aluatul din congelator, ca să îți zic cum s-a comportat în timp.

paste cu leurda

Sunt primele paste ce le fac eu cap-coadă și primele ce le consum atât de simple. Ca să nu mai zic că-s primele paste verzi ce ne ajung în farfurie.

Chiar dacă am gătit un sfert de porție de aluat, a fost suficient cât să gustăm toți și să fim de acord că este delicioasă combinația. Era deja noapte când am terminat eu cu ele, așa că nu puteam cere mai mult : ))

Rețete cu leurdă neașteptat de gustoase

Acest titlul rezumă experiența mea cu leurda. Prima de acest fel. Și presimt că nu va fi ultima.

Deoarece în ultimii doi ani am învățat să apreciem și folosim și mai mult și mai înțelept ceea ce ne oferă mama natură. Vom mai culege leurdă și o vom folosi cât e proaspătă și prezentă. Și adaug rețete cu leurdă pe măsură ce le voi face și vor avea un rezultat bun.

Comori ale naturii am folosit și când am făcut siropurile naturale de casă:

Tu ce rețete cu leurdă mi-ai recomanda să încerc?

7 Comments on “Rețete cu leurdă. Ciorbă de miel cu leurdă. Chiftele cu leurdă. Paste cu leurdă.”

  1. Chiftele cu leurda o sa fac si eu niste retete cu urzici se poate ciorba de leurda arata fantastic.SALATA DE LEURDA SE POATE FACE?

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.