Greu am ajuns la această decizie. Și nu mă refer la greu în sensul de dificil de aplicat, ci greu din cauza faptului că mi-a trebuit mult timp să realizez aspectele despre care voi scrie acum. De ce NU îmi voi mai asocia imaginea cu colaboratorii cu care am contract pe marketing? Pentru a mă proteja pe mine.
Și acum un pic de context, ca să înțelegi mai bine situația și să mă poți sfătui dacă dorești sau dacă crezi că nu am luat decizia corectă.
În anul 2020 am trecut de la freelancer la antreprenor. Am trecut de la colaborări cu contracte de drepturi de autor pentru materialele publicate aici pe blog, la contracte prestări servicii de marketing și publicitate pentru persoane juridice.
Sunt aproape patru ani de activitate în care am lucrat cu restaurante, agenții de publicitate, consultanți, fabrici, firme cu servicii specifice, artiști, organizații pe tot felul de campanii sau acțiuni sau situații punctuale ce au legătură atât cu promovarea în mediul online, cu marketingul emoțional, dar și cu consilierea în afacere.
Toate bune și frumoase.
Toate experiențe deosebite.
Cu bune, cu rele, ele au contribuit la modelarea experienței mele profesionale în acest domeniu.
Valori personale versus bani. Se poate un echilibru?
De ce NU îmi voi mai asocia imaginea cu colaboratorii cu care am contract pe marketing?
1.Pentru că nu îi pot obliga să urmeze ceea ce eu le recomand și le-ar aduce rezultate.
Și nu pentru că mi-aș dori ca oamenii să urmeze obligatoriu ceea ce eu zic sau recomand. Nu. Ci pentru că stabilim împreună un plan, începem să îl urmăm, toate-s roz, până apar tot felul de factori externi ce nu au legătură cu ceea ce noi am stabilit și aruncă îndoială asupra …. MEA.
Nu, nu țin cu dinții de acel client. Și nici nu mă dau peste cap să îl păstrez – am și eu limite și valori pe care le urmez fără a clipi din ochi. Fiecare este liber să aleagă în funcție de propria capacitate de decizie, cu informațiile pe care le are și cu consecințele aferente.
2.Pentru că sunt contracte care la un moment dat se încheie. Chiar dacă pornim cu un minim de 3 luni și ziceam că va fi mult și bine, sunt factori pe care nu-i putem controla și pot duce la încheierea contractului.
DAR….
De ce să am eu de suferit pe parte de imagine când ….
…. colaboratorul meu se sucește și schimbă macazul?
……..colaboratorul meu cât noi suntem încă sub contract face tot felul de acțiuni spontane în mediul online și pune sub semnul întrebării ceea ce fac eu?!
…… colaboratorul meu se laudă în stânga și-n dreapta cât de bine îi este de când colaborează cu mine și totuși nu depune efortul real pentru a-și îmbunătăți afacerea?!
……. colaboratorul meu nu poate face diferența dintre social media manager și copywriter?!
…. trec luni de colaborare și nu există nici un semn de mai bine pe partea ce o are de făcut, dar nici un semn că ar vrea să renunțe?!
…. închide afacerea de azi pe mâine că are ceva mai bun pe rol de care eu nu știam și eu rămân și cu facturi neachitate și venit pe minus?!
….
Și exemplele pot continua!
Cum făceam înainte și nu voi mai face
Există întotdeauna un punct și de la capăt
Când mă refer la colaborator cu contract pe marketing mă refer la un client care apelează la serviciile mele de marketing.
Și eu în calitate de Marketing project manager am posibilitatea să îi ofer, în funcție de ceea ce are el nevoie, mai multe opțiuni de colaborare cu prețuri punctuale.
Până acum nu mă sfiam să scriu sau să mă afișez că lucrez cu X sau cu Y, că eu sunt în spatele unei pagini sau comunități.
Eu credeam că această asociere este una care aduce beneficii reciproce. Doar că …. EU NU SUNT ANGAJATA COMPANIEI LOR SAU A LOR PERSONAL!
Eu sunt propria angajată și datoria mea este să îmi protejez angajații * adică doar pe mine (momentan).
REUȘITA unei colaborări nu este doar responsabilitatea mea!
REUȘITA unei campanii de promovare a unui produs, a unui serviciu, a unui eveniment, a unei companii este responsabilitatea ambelor părți implicate în colaborare: omul de afaceri/responsabilul companiei și marketing project managerul/coordonatorul de campanie.
Și încă un aspect ce până acum nu l-am considerat necesar de clarificat și a contribuit ENORM la decizia de NU îmi mai asocia imaginea cu colaboratorii cu care am contract pe marketing ……… faptul că viața personală a acestora să aibă un cuvânt de spus ÎN ACTIVITATEA MEA ……. mi se pare de neimaginat! Ce legătura are una cu alta și de ce sunt asociate acțiunile personale ale acestuia cu munca mea?! Încă nu am găsit răspuns…
De ce am luat această decizie?
Pentru a mă asigura că persoanele care aleg să colaboreze cu mine o fac pentru că:
- îmi apreciază munca – depusă în ultimii 8 ani de activitate în mediul online
- rezonează cu ceea ce EU prezint în mediul online
- simt că pot aduce plus valoare afacerii lor – se pot convinge ulterior dacă au avut sau nu dreptate
- au încredere că le pot crea recomandări/acțiuni cu rezultatele dorite
- avem valori asemănătoare în ceea ce privește viața la mod general
- știu că pot delimita viața personală de cea profesională
- știu că le pot oferi claritate, structură, consiliere de-a lungul procesului
- știu că se pot baza pe MINE!
A nu se confunda această decizie cu recomandarea la modul general.
Mai ales că nu pot controla cine, ce și cum mă recomandă. Și nici nu vreau să controlez.
Apreciez de fiecare dată când cineva se gândește să mă recomande.
Cum apreciez și critica … constructivă. N-am cum să fiu mereu pe placul tuturor.
Voi continua ceea ce fac, dar voi continua cu MUUUULT mai mare grijă pentru imaginea mea și fără a mă mai asocia cu colaboratorii cu care am contract pe marketing!
Cum ți se pare această decizie în contextul descris mai sus?
Am și un scurt clip ce are legătură cu acest subiect:
Tu hotărăști cum este mai bine pentru tine.