Eu le-am mai zis acestor sarmale cu umplutură la rece și sarmale de oraș. Se vor a fi sarmalele clasice, ce vin în forma specifică, cu varză și toate cele ce vin la pachet, doar că sunt altfel. Și au și alt gust. Acum depinde de fiecare ce vrea de la sarmale. Cu ce așteptări te așezi la masă!
Ai în față una bucată femeie bucuroasă că a reușit pentru prima dată să facă sarmale cu foi de varză dulce de mărime decentă. Înainte îmi ieșeau sarmalele cât pumnul meu de mari.
Ce să mai visez la sarmalele acelea mici, făcute de bunica, în oala veche cu smalțul sărit pe ici colo. Sarmale ce se făceau încet, pe soba din bucătărie.
O oală cu sarmale ce mai ascundea uneori și câteva bucăți de cârnaț afumat sau șorici de clisă. Pfff… vremuri.
Acum, eu am reușit să fac sarmalele de oraș pe plita electrică, într-o oală șmecheră, dar am încercat să mă duc cât mai aproape posibil de original.
Ingrediente necesare:
- varză verde crudă- bucata folosită de mine avea 2 kg
- 500 gr de carne tocată de porc
- 400 gr de orez pentru sarmale
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 borcan mic de bulion
- condimente
- extra- 1 bucată mică de slănină
De ce sarmale cu umplutură la rece?
Pentru a evita prăjeala!
Bunica făcea sarmale cu umplutură călită în tigaie. Da, e bună. Se topește în gură. Mănânc de fiecare dată când merg la țară. Dar este și al naibii de grea pentru stomacul meu.
Pe când sarmalele cu umplutură la rece sunt mult mai light.
Și dacă adaugi un pic de untură în oală, mai aduce cumva a sarmale de țară și nu de oraș.
Pregătirea sarmalelor de oraș
Reușita acestor sarmale m-a luat pe nepregătite. Este o adevărată provocare să găsești varza potrivită pentru sarmale. Să fie frunza destul de subțire, destul de crudă, destul de proaspătă… Poate de aceea nu mi-a ieșit până acum.
Opărit frunzele de varză
Când am cumpărat eu varza din piață, era 5 lei kilogramul. Dar măcar am nimerit o varză bună pentru sarmale. Deși eu nici acum nu fac diferența între ele. Și prefer de multe ori să fac ardei umpluţi. Că tot așa cumva iese.
Într-o oală înaltă, am pus 5 litri de apă la fiert, împreună cu 1 lingură de sare și 50 ml de oțet. Am văzut eu undeva că oțetul înmoaie frunza dacă-i pus în apa de opărit.
Am tăiat cotorul căpățânii de varză și am pus varza în apa ce clocotea. Și pe parcurs, pe cum se opăreau frunzele, le scoateam din apă, astfel încât apa să ajungă bine la fiecare frunză. Are sens, nu?!
Umplutura la rece
Într-un bol, am pus carnea, orezul, verdeața tocată mărunt, condimentele și 4 linguri de bulion din borcanul menționat la ingrediente. Și am amestecat până am fost sigură că s-au legat toate.
Pregătirea frunzelor
După ce s-au răcit, am luat frunzele și am trecut la pregătirea lor pentru sarmale.
Îmi doream să iasă bine sarmalele, astfel că am tăiat frunzele doar în două părți și am îndepărtat nervul de la fiecare. Acesta l-am puse deoparte, căci l-am folosit la altceva.
Frunzele se puteau tăia și în trei sau patru părți. Însă îmi era groază că nu vor ieși destul de bine dacă le las atât de mici. Poate altor persoane mai pricepute le-ar fi ieșit.
Rularea sarmalelor
În capătul unei bucăți din frunza de varză am pus un pic de umplutură, cam cât iei pentru o chiftea medie. Apoi am rulat normal și apoi am băgat lateralele în interior cu grijă.
Pregătirea oalei pentru sarmale
Așa am făcut mereu și a ieșit tot timpul bine.
Nervul de la frunzele de varză, împreună cu firele de verdeață rămase, câteva felii de slănină și restul de bulion, au format baza. Acestea au venit puse pe fundul oalei și abia apoi am aranjat sarmalele în oală.
La sfârșit, am pus iar un rând de bucăți din varză, ca un fel de capac. Dar am adăugat și o farfurie, peste care am pus o cană cu apă. Ca să mă asigur că sarmalele vor sta la locul lor.
Apoi am adăugat apă cât să depășească sarmalele și am pornit focul.
4 ore mai târziu…
S-au fiert sarmalele!
Mirosul din bucătărie a fost senzație. Și mă bucur că au ieșit atât de bune și mă bucur că au ieșit atât de mici.
Când le-am pus în farfurie, am adăugat câteva felii de bacon prăjit și smântână. Apoi am trecut la savurat în tihnă. După atâta așteptare, cum altcumva să fie?!
Eu mor după sarmale și mi-ai făcut o pofta!
Sunt convinsă că și ale dvs ies demențiale!
Eu la sarmale pun în umplutură exact ce ai pus tu cu diferența că eu călesc pe foc ceapa…..sunt bune ale tale sunt convinsă…cu cât mai puțină prăjeală cu atât mai ok pt cele interne
Sunt bune ambele variante de sarmale. Gustul să fie bun, nu?!
Ioooi, ce poftă mi-ai făcut! Cred că sunt tare bune şi sunt clar mai sănătoase. Mulţumesc pentru idee!