Te simți obosită după ce ai mâncat?

Înseamnă că ai făcut o alegere proastă!

Mda, nasoală constatarea și cam din găleată expusă. Și dacă tocmai ai mâncat și acum stai întinsă și scrollezi pe telefon, doar un pic până îți revii, sigur mă înjuri în gând sau ai și ieșit de pe blog.

Mi-am promis că voi scrie pe blog despre acest subiect, chiar dacă îmi lipsește calificarea profesională- aka, diplomă.  Dar cred că trecând prin această situație de mai multe ori, cunoscând foarte bine cum e să te simți obosită după ce ai mâncat, îmi pot da și eu cu părerea. Plus că am câteva sfaturi de oferit, ce m-au ajutat mult să evit această situație!

Acest gen de articole au început să prindă contur în mintea mea de când am început în august 2019 un program de educație alimentară.

Poate sună mai atrăgător dacă zic că am început o dietă sau un regim. Însă este mai mult decât o dietă sau un regim și chiar nu pot lăsa o etichetă să creeze impresii greșite sau așteptări nerealiste.

Încă sunt în proces de educare alimentară și sper să vin cât de curând cu mult mai multe detalii legate de acest program. Trec și ei printr-o reorganizare/rebrand-uire și aștept să se așeze frumos lucrurile înainte de a-i numi.

Te simți obosită după ce ai mâncat?

Nu e de vină doar mâncarea că este plină de grăsimi sau alte ingrediente ce nu te ajută deloc să te simți fresh.

Nu e de vină doar organismul/metabolismul tău că nu arde mai repede mâncarea.

Nu e de vină doar conștiința ta pentru alegerile alimentare făcute.

Ci un cumul din cele de mai sus!

Gândește-te că ai servit o masă pe cinste, ce ți-a adus o mare satisfacție. Însă în momentul în care organismul tău are de procesat toate cele mâncate, ajustează din mers funcțiile către care alocă energie pentru a face față la toate cele se întâmplă. De aceea apare acea senzație de oboseală. Sună logic. nu?!

Știi ce au în comun persoanele care obosesc după ce mănâncă?

Numărul ridicat de kilograme!

Știi de ce majoritatea persoanelor au un număr de kilograme ridicat?

Pentru că au probleme în gestionarea emoțiilor!


O să insist și pe această parte în ceea ce privește abordarea subiectului. Pentru mine este exact cum am scris în articolul Pedeapsa din farfurie. Sau recompensă?

Cea mai mare parte a programului de educație alimentară pentru mine este dedicată părții emoționale. Lucrând la gestionarea emoțiilor, aleg mult mai ușor alimentele sănătoase.

Aleg mult mai rar mâncarea (dulciuri & gustări) când mă simt copleșită de emoții sau stres sau frustrare. Aleg să mă simt bine fără a fi nevoie de mâncare extra, ce duce la acumulare extra de kilograme.

Este ca un lanț al alegerilor cu consecințe nesănătoase. Mă simt prost, mănânc prost, acumulez kilograme, iar mă simt prost că am fost slabă și am cedat și am kilograme în plus și aleg tot mâncarea să mă consoleze. Și undeva trebuie rupt acest lanț.

2 soluții simple pentru a evita să te simți obosită după ce ai mâncat!

  • Cât mai multe legume!

La mine au făcut o treabă foarte bună. O salată de legume înainte de mesele principale schimbă complet starea de spirit. Chiar nu mai mă simt obosită după ce am terminat de mâncat!

  • Mișcare ușoară!

Plimbările mi-au ridicat moralul și au diminuat enorm de mult stresul. Am ales de multe ori să merg pe jos până la hypermarketul din apropiere, chiar dacă-i o zonă mai sensibilă. M-am obișnuit și s-a văzut imediat o schimbare în bine în ceea ce mă privește!


Bine, bine, tot trebuie să ai mai multă grijă la ceea ce mănâci și să îți asculți organismul.

Oboseala de după o masă copioasă e semn că ai mâncat prea mult, prea dintr-o dată, prea prost. Și în nici un caz nu te va ajuta somnul sau odihna!

Te simți obosită după ce ai mâncat

Cel mai recent exemplu personal

Chiar dacă sunt în acest program de educație alimentară, de când am pățit ce-am pățit cu piciorul – Îmi bag piciorul în ea de treabă– am cam ”călcat” pe lângă program. Am uitat să îți scriu că am slăbit de când sunt în program! Și chiar dacă sunt încă pe lângă, mă bucur că reușesc să mă mențin la aceeași greutate și nu am luat-o iar în sus.

Revenind. Cel mai recent exemplu este din ziua de Crăciun.

Familia toată acasă, fetița fiind în carantină din cauza varicelei. De făcut mâncare am făcut muuuuult mai light ca în alte zile de sărbătoare. Punem masa festivă, ne punem pe treabă și când e totul gata, mă lovește un somn d-ăla de zile mari. Și pe soț. Doar copiii erau pe energy!

Știam că am dat în bară și am stat un pic întinsă să văd ce fac… mă pun să merg la plimbare singură în ziua de Crăciun sau fac ceva prin casă ce să necesite mișcare?!

Uite așa am făcut eu treabă prin casă, sortând pe haine, pe hârtii, pe jucării. Treabă ușoară, ce m-a ținut în priză suficient cât să nu cad în capcana somnului de după masa copioasă. Și am trecut mai ușor peste senzația de oboseală cauzată de mâncarea prost combinată.

Sper să îți fi fost de folos cele două soluții prezentate, cât și impresiile prezentate în articol. 

Tu ce faci dacă te simți obosită după ce ai mâncat?

Sau cum eviți această stare?

9 Comments on “Te simți obosită după ce ai mâncat?”

  1. Un articol foarte interesant,ma simt obosita mai ales dupa masa,dar nu am incotro ca muncesc si bag repede o cafea si imi revin!

  2. Interesante sfaturile.Eu de regula nu mananc mult la o masa pentru a nu avea acea senzatie de greutate.Mananc putin si des si-mi tin greutatea sub control

  3. Nu stiu daca ma simt obosita, dar ma simt usor molesita. Asta mi se intampla cel mai des dupa masa de pranz. Utile sfaturile oferite

  4. Mai patesc si eu treaba cu oboseala dar de obicei seara la cina si asta dupa o zi de munca, eventual cu mesele mancate pe fuga sau mai deloc.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.