Prima mea întâlnire cu Hemingway

O să încep prin a zice că eu de capul meu nu m-aș fi apucat să citesc această carte. Așa că, prima mea întâlnire cu Hemingway pot zice că a fost un ”blind date” pus la cale de Liv : )))

Liv Tane este maestrul meu păpușar de câteva luni în ceea ce privește unele cărți citite de mine. Fiindcă am intrat în provocarea ”Reading is cool” am ajuns pe teritorii noi în ceea ce privește stilul cărților citite.

Despre provocare am scris în articolul inițial, iar mai jos îți las cărțile în ordinea citită și recomandată de Liv:

 1. Provocare cu cărți #1 Să ucizi o pasăre cîntătoare
 2. Femeia la 1000° C. Delir literar sau recenzie?
 3. Provocarea cărții #3 ”Fetița Univers
 4. Hemingway – despre care scriu acum
 5. Despre cartea Juniper și Asociația Prematurilor din România
 6. Termin acum cartea – Blândețea nopții
 7. Până pe 15 ocombrie vreau să termin și Pe pământ suntem strălucitori o clipă, ca să fiu pregătită pentru următoarea carte din provocare
 8.  …

Încă un pic și gata provocare. Deja simt că o să fie gol fără ea!

Descrierea oficială a cărții – Bătrînul și marea

„Scriitorul adevărat este un om singur. Și, pe măsură ce crește în ochii celorlalți, se cufundă tot mai mult în singurătate.

Iar dacă este suficient de bun, în fiecare zi e nevoit să se confrunte cu eternitatea sau cu absența ei. Pentru un scriitor adevărat, fiecare carte este un nou început, o nouă încercare de a atinge ceva care rămane mereu de neatins. Misiunea lui este de a merge pe căi ce n-au mai fost umblate sau de a izbuti acolo unde alții au dat greș.

Dar să scrii literatură nu înseamnă doar să spui cu alte cuvinte ceea ce deja s-a spus – tocmai pentru că au existat marii scriitori ai trecutului, noi, cei de astăzi, suntem nevoiți să mergem mai departe decât am fi crezut vreodată că putem ajunge, să ieșim în larg, până când rămânem cu totul singuri, lipsiți de orice sprijin.“

Ernest Hemingway

Poți comanda carte de aici dacă de tentează!

Prima mea întâlnire cu Hemingway

S-a văzut că a fost o întâlnire aranjată. Căci nu l-am plăcut la început. Nici după prima zi. Pe la mijloc am zis să fiu mai calmă și să-i dau o șansă. Să mă uit altfel. Ca la sfârșit să-i zic mulțumesc, dar pentru moment mi-a fost suficient.

Cartea are farmecul ei, nu pot să-i neg asta. Pe alocuri l-am prins și pe soț în horă, în pasajele legate de noduri, echipamente de pescuit, momeli, trucuri de pescar.

Ce, nu ți-ai dat seama din descriere că va fi vorba și despre pescuit pe mare?! Ei … țțțț..

Personajul pricipal este un bătrân pescar, Santiago, cu muuultă experiență pe mare, dar cu foarte puține persoane în jurul său căruia să le pese cu adevărat de soarta și traiul său.

Cartea în sine este despre aventura lui Santiago de pe mare, la o partidă de pescuit. Asta dacă te uiți la prima vedere. Căci în apele adânci ale scrierii, găsești mult mai mult. Dacă ai răbdarea lui Santiago, dacă ai calmul său, vei găsi o pradă numai bună de adăugat în raftul cu trofee literare. La fel cum a găsit el prada aceea mare ce o căuta, doar că așteptarea lui este altfel decrisă. Trofeul său este diferit.

Am găsit în carte ceea ce nu mă așteptam să găsesc. În sensul bun!

Citatul preferat

 ”Era prea frumos ca să dureze”, își spuse apoi. […] – Dar omul nu e făcut să fie înfrânt, declamă el. Un om poate fi distru, dar nu înfrînt.

Prima mea întâlnire cu Hemingway

Aș putea scrie despre această carte într-un mod aparte, căci de la ea se pot porni discuții interesante legate de aspirații și sacrificii. Discuții despre compromisuri și stare de spirit. Despre ambiție și încăpățânare. Despre om ca vulnerabil și ca vânător.

Ca aceste discuții să aibă loc, te invit să citești cartea și apoi să îmi dai un semn. Vedem cum ne organizăm apoi!

Crezi că ai avea răbdare pentru această carte?

16 Comments on “Prima mea întâlnire cu Hemingway”

 1. Inca nu am citit-o, dar o am in biblioteca, am cumparat-o pentru baiatul meu cel mare. Sper sa am cat de curand curajul sa o incep.

  1. Depinde de fiecare si de afinitatile legate de autori, mai ales cand vorbim despre clasici.. Caci eu daca as fi citit inainte mai multe detalii despre autor, de capul meu sigur nu citeam cartea ; ))

 2. Si daca nu am citit Hemingway pana acum ce sa fac? Nu-mi spune, ca mi-e teama de raspuns! Sunt convinsa ca am ratat multe carti bune, dar acum e prea tarziu sa le mai bifez. Abia fac fata cu astea noi.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.