Citind cartea Juniper am avut niște trăiri de ferească soarele. Apoi am primit un material despre Asociația Prematurilor din România. Și s-au legat foarte frumos lucrurile pentru acest articol. Chiar și momentul în care scriu acest articol are în fundal la tv povestea unei fete cu o voce de aur, născută prematur, ce a suferit complicații și a rămas fără vedere…
Aveam 24 de ani în anul în care l-am născut pe al meu băiat. Și da, a venit mai devreme. Perioada ”normală” de sarcină este 38-40 de săptămâni, iar el a venit la 34 de săptămâni. Fără ceva care să prevestească acest moment, fără complicații la naștere, fără complicați după naștere sau în dezvoltarea ulterioră.
Am trecut peste acele zile din cauza adrenalinei. Din cauza emoțiilor frumoase și din cazua mogâldeaței ce o puteam ține în brațe și o puteam simți aproape. Dar grijile își făceau uneori loc și ieșeau la iveală. Noroc că nu a fost cazul unor griji mai mari.
Asociația Prematurilor din România
Perioada prin care trecem este una specială, una plină de provocări. Gândește-te cum este în perioada aceasta pentru un nou-născut, darămite pentru un bebeluș născut prematur.
Cu speranță și optimism am rămas după ce am citit această știre:
”Asociația Prematurilor a achiziționat și donat:
- 30 lămpi biocide UV pentru dezinfecția aerului, cu utilizare în prezența persoanelor
- 2.000 perechi mănuși chirurgicale
- 2.000 halate unică folosință
- 2.000 măști chirurgicale simple
- 500 combinezoanede unică folosință
- 250 de viziere
- 5.000 botoși protecție încălțăminte
- 1 aparat de aer condiționat
- 550 măști medicale FFP2
- 150 litri dezinfectant suprafețecu biocid avizat de M.S.
- 150 litri săpun dezinfectant.
Aceste donații au ajuns deja și sunt utilizate de către:
- Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău
- Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Călărași
- Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște
- Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Filantropia București.
Produsele livrate prin proiectul ”Sprijin pentru personalul medical și nou-născuții din maternități – echipamente de protecție și aparatură împotriva COVID 19”, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, sunt utile pentru peste 100 de cadre medicale, peste 2.000 de părinți și aproximativ 2.000 de nou-născuți care au venit pe lume începând cu luna iulie sau urmează să vină pe lume în maternitățile mai sus menționate în următoarele luni.
În Romania, la 30 de minute se naște un prematur cu probleme neurologice, motorii, neuromotorii. De cel puțin 10 ani, maternitățile nu au mai fost dotate cu echipamentele vitale în îngrijirea bebelușilor prematuri. De aceea Asociația Prematurilor face tot posibilul pentru a sprijini oamenii ce nu renunță la luptă înainte de a încerca, chiar și în condiții speciale.
Prematur
”Definiția prematurității este neschimbată de foarte mulți ani, însemnând un nou-născut cu vârsta sub 37 de săptămâni încheiate.
Definiția prematurității extreme a variat foarte mult în ultimii ani, evolutia metodelor de a ține în viață prematuri cu vârsta de gestație din ce în ce mai mică permițând, în momentul actual, să considerăm prematuritate extremă 24-26 de săptămâni. Asta în România, însă în state mai avansate din punct de vedere al tehnologiei se consideră prematuritate extremă 22-23 de săptămâni.”
sursa: Fiecare copil prematur are șansa lui și trebuie să lupți alături de el
Și vine cartea Juniper!
Juniper – Fetița născută prea devreme
O carte ce nu aș fi ales să o citesc dacă nu ar fi făcut parte din provocarea Reading is Cool – the Challenge. Și acum mă bucur mult că mi-a ajuns cartea în față!
Până acum am mai citit din această provocare cărțile:
- Provocare cu cărți #1 Să ucizi o pasăre cîntătoare
- Femeia la 1000° C. Delir literar sau recenzie?
- Provocarea cărții #3 ”Fetița Univers”
Descriere oficială cartea Juniper:
” Juniper French s-a născut cu patru luni înainte de termen, la 23 de săptămâni de gestaţie. Cântărea 570 de grame, iar trupul ei subţirel era de lungimea unei păpuşi Barbie. Capul ei era mai mic decât o minge de tenis, avea pielea aproape transparentă, iar prin piept i se vedea inima care abia pâlpâia.
Bebeluşii precum Juniper, născuţi la limita viabilităţii, ridică o întrebare crucială: care este cea mai mare dovadă de dragoste – să îi salvezi sau să îi laşi să se stingă?
Kelley şi Thomas French au ales să lupte pentru viaţa lui Juniper, iar aceasta este incredibila lor poveste. În această biografie superbă, autorii explorează graniţa dintre ceea ce este posibil şi ceea ce este corect. Ei privesc cu uimire ştiinţa care a conceput-o şi a menţinut-o în viaţă pe fiica lor, dar şi iubirea care a făcut toată diferenţa.
Sondează legătura dintre o mamă şi un bebeluş, dintre un soţ şi o soţie. Documentează călătoria familiei lor, de la începuturile fragile până la supravieţuirea miraculoasă a fiicei lor, acum un copil înfloritor.”
Cartea o poți comanda de aici!
Impresii despre cartea Juniper
Este o carte ce are un altfel de motiv pentru care merită citită.
Autorii, cei doi părinți ai lui Juniper, sunt ambii scriitori de profesie. Aspect ce se va observa imediat în carte. De aceea cartea nu este doar o redare a provocării și a vieții lor, ci este o scriitură superbă!
Cuvintele au puterea de a te face să trăiești ceea ce citești. Cum în carte nu auzi tonul unui cuvânt spus în mod normal, modul în care au scris această carte m-a făcut să îmi păstrez interesul până la sfârșit.
Îți dai seama cum este să știi finalul unei cărți și să citești totuși cartea cu emoții și suspans?!
În cadrul provocării literare ce m-a pus în fața cărții Juniper, avem de participat la o întâlnire virtuală/club de carte după citirea fiecărei cărți și să dezbatem și să venim cu impresii la cald. Perspectiva sigur se schimbă într-un astfel de cerc! Așa cum a fost și cu această carte.
Mi-a plăcut în mod special modul în care autorii se completează unul pe celălalt cu fiecare capitol în parte. Un fel de duet al cuvintelor și totuși cu game diferite, căci așa este normal. O experiență nu este la fel pentru două persoane, chit că trec prin același carusel de emoții.
Am găsit detalii în carte despre fertilizarea în vitro și despre emoțiile ce vin la pachet cu această provocare a unui cuplu ce își dorește un copil. Au fost detalii ce au pus zâmbete pe fața mea, dar cine se regășește în astfel de moment sigur nu a zâmbit când a citit.
Apoi au venit detaliile din restul cărții, legate de conceprea lui Juniper cu ajutorul unei prietene ce și-a donat ovulele, nașterea lui Juniper la 23 de săptămâni și lupta acesteia și a părinților pentru supraviețuire.
Pe moment, m-am surprins judecând acțiunile celor doi părinți, punând sub semnul întrebării capacitatea lor de a lua decizii în momente critice. Și m-au pierdut spre finalul cărții. S-au răcit emoțiile transmise. Dar încerc să nu o dau în și mai multe pasaje legate de parenting și decizii bazate pe emoții.
Cred că Thomas și Kelly au făcut mai mult decât ar fi făcut alte persoane. Cu gândul că nimeni nu este perfect, dar ne străduim să fim cea mai variantă posibilă, îți recomand această carte Juniper spre lectură și vei afla și mai multe despre iubirea necondiționată și puterea de luptă a unor părinți.
Citate preferate din carte
”Bebelușii sunt concepuți sub tot felul de impulsuri. […] Ei vin pe lume din dorință, voluptate, confuzie, capitulare, răzbunare, chiar și ură.
Bebelușii proiectați în laboratoare sunt ptodusul unor calcule meticuloase. Ei vin pe lume cu costuri mari […] Ei sunt proiectați într-o comisie. Trebuie să renunți la atâtea oportunități.”
„[…] Nașterea unui copil nu înseamnă să creez o ființă după chipul și asemănarea mea. Voiam să-mi ajut fiica să devină cea mai bună versiune a sa, nu o copie a mea.”
”Poate că asta însemna, de fapt, să fii soț. Nu să plătești facturile sau să duci gunoiul și nici măcare să faci dragoste. Poate că însemna doar să-ți ții soția de mână.”
Ce ar mai fi de adăugat?
Cartea o recomand cu toată inima! Va fi o lectură aparte!
Sper ca Asociația Prematurilor să își găsească sprijin și să ajute cum știu ei mai bine cadrele medicale pentru a face față provocării îngrijirii unui bebeluș născut prematur și să ajute familiile ce trec printr-o astfel de experiență.
Eu merg înainte cu un avânt pentru cărți minunate și ascoiații și grupuri de persoane ce vor să facă un bine în lumea aceasta grea!
Tot mereu simt un nod în gât când vine vorba de prematuri deși nu am avut astfel de experiențe la nimeni apropiat.Mă impresionează poveștile acestor copii, acestor familii.
Chiar săptămâna trecută mi-a trecut această carte prin mâini, pentru o comandă și i-am făcut o poză pentru a o pune pe lista de dorințe.
Merita citita!
Asa este!
O carte foarte interesanta,mi-aș dori sa o citesc.
Poate va ajunge si la dvs spre citire!
O carte foarte interesanta,ma tenteaza foarte mult!
Chiar este o carte aparte!