Au trecut deja cinci săptămâni de când sar coarda zilnic și am zis să îmi notez și aici ce mă ajută să sar coarda. Poate te inspiră și pe tine această idee.
Am ținut morțiș să scriu azi, fiindcă azi am sărit cel mai mult. 1100 de sărituri!
Iar senzația de după este de nedescris. Plus că am descoperit un loc unde pot face asta și unde mă încarc și de super energie din natură.
În loc să stau în trafic după ce las copiii la școală, parchez pe o străduță și merg pe malul Crișului Repede. În zona respectivă mereu este blocaj în trafic până pe la 8:20 dimineață. Și până se fluidizează traficul, eu termin cu săriturile. Cred că în viitor voi duce cu mine și o carte pentru a absorbi și mai mult farmecul dimineții pe malul apei…
Ce mă ajută să sar coarda
Pentru că m-aș putea lungi mult și bine cu senzațiile momentelor matinale, îți scriu concret care sunt micile acțiuni ce mă ajută să am spor la sărit coarda.
-
Încălzirea înainte de sărituri
Câteva genoflexiuni, câteva semi-flotări, câteva întinderi ale mușchilor. E mai mult o dezmorțire. Însă îmi prinde atââât de bine acest lucru…
Cineva m-a întrebat pe pagina de FB ce fel de exerciții aleg pentru întinderi.
Eu am testat mai multe poziții și mai multe exerciții. Exact cum fac eu nu am găsit. Însă acest video de mai jos poate să îți folosească pe post de inspirație. Eu de obicei nu depășesc 10 minute de încălzire înainte de sărituri.
-
Număr săriturile
Deși am găsit o coardă care contorizează și afișează digital numărul de sărituri, am observat că număratul săriturilor mă ajută să fi concentrată pe ceea ce fac.
Adică, în loc să mă gândesc la avioane și să mi se pară că am sărit o veșnicie și că e suficient, mă gândesc la cât și cum sar. Simt că am mai mult spor. Știu la ce număr începe să mi se pară greu și că mai am de tras un pic până când ajung la țelul propus.
-
Serii de câte 100 de sărituri
Așa am început. Pe lângă faptul că azi am reușit să sar 1100, azi am reușit să ajung și la o serie de 150. Lucrez acum să ajung la 200. Știu că pot. UPDATE– în data de 26,01,2022 am reușit să fac o serie neîntreruptă de 400 de sărituri.
După fiecare serie de 100 de sărituri fac câțiva pași, fac exerciții de respirație pentru a-mi regla suflul și reiau săriturile.
Am pus pe pagina de FB a blogului un clip scurt în care am surprins cum a fost prima dată când am sărit și cum am ajuns acum, după cinci săptămâni. Se vede aici și o parte din locul unde sar și de ce îmi place atât de mult.
-
Echipament potrivit
Menționez acest aspect fiindcă fac parte din categoria femeilor dotate la nivelul sânilor. Și, am încercat săritul când purtam sutien normal. Nu pot zice că a fost dureros, dar nici plăcut nu a fost. De aceea încerc să mă echipez de fiecare dată cu bustieră sport. Doar acest model de la Decathlon l-am folosit până acum.
Apoi, îți recomand să ai adidași în picioare când sari. Am încercat și desculță – și mi-am dat peste degetele de la picioare cu coarda de am avut dungi câteva zile, am încercat și cu papuci și nu am avut spor, am încercat și cu ghete și am simțit că trebuie să trag mai tare ca de obicei. Le-am încercat aceste variante fiindcă mi-am propus să sar zilnic coarda, doar că uneori îmi uit echipamentul când merg în deplasare : )))
De ce mă ajută să sar coarda?
Uite câteva din beneficii:
- Când sar coarda îmi antrenez toți muschii în mișcare.
Pentru a sări coarda trebuie să îți folosești mușchii superiori, abdominali și lombari. Coarda se mișcă datorită acțiunii bicepșilor și a tricepșilor.
Îți antrenezi și musculatura picioarelor, mișcarea coordonată a acestora generează tensiune musculară (am simțiti de multe ori această tensiune și a fost nevoie de masaj cu cremă pentru a detensiona zona gambelor : ))) ). Această tensiune tonifiază și fortifică cvadricepșii, fesele, bicepșii femurali și gambele.
- Stimularea circulației sanguine. Inima lucrează mai mult pentru a pompa sângele către fiecare regiune a corpului. Astfel, sângele este obligat să circule prin toate arterele, reducând riscul de a suferi un infarct.
- Plămânii primesc un plus de oxigen. Săritul corzii crește rezistența fizică, ceea ce înseamnă că vei putea să te antrenezi mai mult timp fără a obosi.
- Reduce nivelul de stres și stimulează activitatea mentală. Acest beneficiu este preferatul meu și da, nu este un beneficiu asociat doar săritului de coardă, ci oricărei mișcări fizice ce presupune efort pe o durată mai lungă.
Vezi aici ce alte materiale mai am dedicate mișcării și de ce am început eu să fac mai intens acest lucru!
Super! Este o activitate pe care o faceam cu mare drag cand eram mica! Poate reiau activitatea.
Wow! Asa multe? Eu abia daca reusest sa fac 10-12 sarituri.
1100? :O OMG! Te felicit, sincer! Eu n-as reusi nici 100, cu siguranta.
Dacă as avea cu cine sa merg in parc sa sar coarda, cred ca as fi mai motivata.
As sari și in casa, dar am vecini bătrâni.
Nu știu dacă e ceva ce mă poate determina să fac sport pe termen lung
Mă apuc, fac o zi sau două și gata…
Foarte tare! Bravo! Ești de admirat!
Nu pot decât să-ți urez succes și să ne ții la curent!
Mi se pare o activitate tare faina! Nu am sarit tare de mult coarda, neaparat trebuie sa o fac si eu.
Foarte bine si eu imi doresc mai mult sport în viata mea!
Wow ce de sărituri. Felicitări. Sportul este foarte bun pentru sănătate. Din păcate eu nu prea mai am voie sa fac sport, dar și mie îmi plăcea sa sar coarda.
Felicitări pentru faptul ca te menții motivata și în forma.
Mie cred ca îmi lipsește motivația. Mereu când merg la Décathlon, îmi zic ca o sa fac sport mai mult, dar după aceea, nu știu de ce îmi pierd motivația.
Ești foarte ambițioasă, te felicit pentru tot ceea ce faci.
Felicitări pentru că ti-ai creat o rutina! Mie îmi place să alerg. Tot încerc să îmi invăț fetita să sară coarda, așa că mai sărim împreună. Și mie îmi place aă sar.
Din pacate, eu nu pot sa sar nici fara coarda, insa articolul tau mi-a adus aminte de copilarie cand foarte multi copii sareau coarda. Acum nu prea mai vad copii facand asta,au alte jocuri, interese.