Aromaterapia esențială

Așa a început aventura mea în ale uleiurilor … cu aromaterapia esențială ce mi-a făcut un mare bine. Bine, nu a venit din senin. Mai tatonasem terenul împreună cu Monica, vinovata de această călătorie a mea :))  Prima dată în mașină și am scris aici ce și cum – Aromaterapie în mașină

Și m-am lăsat purtată încet, încet de calmul și seninul cu care vine mereu Monica spre mine și mai ales cu dorința de a face bine celor care văd beneficiile utilizării acestor uleiuri esențiale. Astfel m-am ”trezit” cu un kit de uleiuri esențiale. Asta se întâmpla în luna martie a anului 2022. Și de atunci am folosit aceste uleiuri în diferite situații, sub diferite forme – în principal aromaterapie și masaj.

Aici este pagina unde poți urmări recomandările Monicăi Essentials by Monica Vigu

Conform wikipedia – Aromaterapia este tratamentul sau prevenirea bolilor prin utilizarea de uleiuri esențiale. Alte utilizări precizate includ reducerea durerii și a anxietății, accesoriu de energie și de memorie pe termen scurt, de relaxare, de prevenire a căderii părului și reducerea eczemelor induse de mâncărime. Două mecanisme de bază sunt indicate pentru a explica efectele pretinse – Unul este influența aromei pe creier, mai ales în sistemul limbic prin intermediul sistemului olfactiv; Celălalt este efectul farmacologic direct al uleiurilor esențiale.

Kitul Family Essentials folosit de mine pentru aromaterapia esențială este format din aceste uleiuri:

 • dōTERRA Air – amestec mentolat revigorant are efecte calmante și liniștitoare prin uz extern.
 • Deep Blue – acest amestec pentru calmarea disconfortului  reunește opt uleiuri esențiale cu proprietăți de calmare și răcorire a articulațiilor și mușchilor.
 • Tămâie – datorită proprietăților sale calmante și de înfrumusețare, poate conferi pielii un aspect întinerit și poate contribui la reducerea imperfecțiunilor pielii prin aplicare locală.
 • Levănţică – proprietățile sale calmante sunt adesea utilizate pentru relaxarea corpului și îmbunătățirea dispoziției.
 • Lămâie – are o aromă energizantă, care binedispune.
 • Tea Tree (Arbore de Ceai) – este cunoscut pentru proprietățile sale purificatoare
 • On Guard – amestec de uleiuri esențiale de portocală sălbatică (coajă), cuișoare (mugure), scorțișoară (scoarță), eucalipt (frunză) și rozmarin (frunză/floare) folosit pentru stimularea imunității.
 • Oregano – folosit în mod clasic pentru boost de aromă în preparatele culinare, a fost o provocare în a-l folosi în difuzor
 • Mentă – energizat și calmarea disconfortului abdominal
 • ZenGest – amestec unic cu uleiuri esențiale de ghimbir, mentă, chimen și fenicul este benefic pentru disconfortul abdominal.

kit uleiuri esentiale

Eu și aromaterapia esențială

După ce mi-a oferit Monica acest kit esențial, următorul pas a fost să-mi comand un difuzor. Așa am ajuns la Petal, cel clasic. Și pot spune acum că îl ador și îl recomand oricui, oricând. Mai am și difuzorul vulpiță, ce l-am câștigat la o tombolă și este difuzorul preferat al copiilor. Dar Petal difuzează mult mai puternic, cu efect mai rapid cumva.

Și am început să folosesc sticluțele ”magice” pe rând, cu răbdare și sete de cunoaștere în același timp. Pentru mine, faptul că într-un  moment tensionat sau moment de oboseală sau apăsare făceam o pauză pentru a căuta sticluța și a mirosi sau aplica pe piele era o pauză benefică. Acesta fiind primul câștig al utilizării acestor uleiuri.

Cu Oregano nu m-am înțeles deloc. În nici o formă – nici pe piele, nici în difuzor, nici în mâncare. Dar am răbdare cu el pentru că știu că va veni și momentul său. Nici ZenGest nu a fost în topul preferințelor mele, însă acesta am reușit să-l combin cu picături de ulei esențial de portocală și să iasă un amestec interesant de pus în difuzor. Cam așa și cu Air – bine acesta l-am mai folosit și în masaj local împreună cu ulei de cocos fracționat.

Acum că am zis de cele mai puțin plăcute, restul sunt wow!

Cel mai mult am folosit uleiul esențial de mentă. Acesta a trecut și cel mai repede. De fiecare dată când îl miros, atât în sticlută cât și în difuzor folosit, îmi revigorează simțurile și parcă mă activează maxim. L-am menționat și în materialul făcut cu ocazia unei alergări intense. Vezi aici despre ce este vorba …..

La fel de mult am folosit și amestecul Deep Blue, mai ales ca parte a masajului înainte și după ”antrenamentele” intense ce au implicat alergare. Efectul răcoritor al acestui amestec este intens și mi-a stimulat circulația mai ales pe gambe și tibie. Acolo a fost cu dichis o perioadă de timp, din cauza alergării pe diverse suprafețe – pistă, stradă, pavaje, pădure… mna, am încercat și eu de toate.

Uleiul esențial de lămâie și cel de levănțică a fost folosit exclusiv de soț.

Și aici fac o paranteză în care menționez faptul că nu recomand nimănui să încerce uleiurile ca alternativă a unui tratament prescris de un medic sau fără să se consulte cu un medic/specialist pentru o anumită condiție fizică sau situație din domeniul medical. Am făcut această paranteză deoarece uleiul esențial de lămâie folosit împreună cu uleiul de cocos fracționat a făcut o treabă extraordinară pe spatele soțului meu atunci când soarele l-a „prăjit” în loc să „îl bronzeze”. După două zile de masaj, arsurile s-a diminuat considerabil astfel încât să poată purta un tricou fără să îl irite sau să doarmă pe spate liniștit. Tot el a fost cel care s-a bucurat de efectele uleiului esențial de levănțică, folosit cu succes pe frunte într-o situație aparte – nu intru în detalii pentru că sunt prea complexe.

Uleiul esențial de Tămâie, On Guard și TeaTree le-am folosit la început amestecate cu ulei de portocale, deoarece mirosul lor mi se părea mult prea puternic. Treptat am ajuns să mă obișnuiesc și eu și ai mei cu mirosul lor simplu &intens și am ajuns să le căutăm atunci când ajungeam acasă. Îmi oferă și acum o stare de bine, mă trezesc și mă ancorează în realitate fără a mă ”lovi” sau respinge. Cumva contribuie la creșterea clarității de care am nevoie în activitățile zilnice. Și bineînțelesc că ne calmează pe toți într-un mode impresionant.

Poze din diferite momente de difuzare a uleiurilor folosite:

Aromaterapia esențială arometarapie doterra difuzare uleiuri esentiale

Aromaterapia esențială nu este pentru oricine

” La nivel psihic, aromaterapia reușește să aducă echilibrul, calmul, starea de liniște, dar și să energizeze, să crească nivelul de optimism, de spontaneitate, de creativitate. Efectele sale depind, bineînțeles, de tipurile de uleiuri esențiale folosite.”

Dacă tu funcționezi mai bine într-un mediu antrenant, mereu în priză, mereu pe fugă, mereu pe agitație, aromaterapia nu funcționează la tine pentru că în primul rând nu ai răbdare să stai ca să ”o vezi”, darămite să stai în calm ca să poți detensiona corpul și mintea.

Dacă alegi de ”capul tău„ aromele uleiurilor esențiale s-ar putea să ai surprize neplăcute. Fiecare ulei are rolul său și cel mai bine te poate ghida consultantul tău în uleiuri esențiale. Dar, știu, sună a moft/fiță să ai astfel de specialist când tu poate ai nevoie de bucătar personal, menajeră, bonă etc : )) Dar acest consultant îți știe baiurile și îți poate recomanda ceea ce îți va face bine. Așa cum este Monica pentru mine (bine, ar trebui să o sun și eu mai des, dar asta e altă discuție).

Aici este pagina unde poți urmări recomandările Monicăi Essentials by Monica Vigu

Eu voi continua să folosesc aceste uleiuri pentru mine și familie, mai ales în aromaterapie. Și mai scriu despre ele când va fi cazul.

Ce ulei mi-ai sugera să mai încerc și de ce?

 

4 Comments on “Aromaterapia esențială”

 1. Mulțumesc pentru acest articol interesant despre aromaterapia esențială. Mi-a plăcut cum ai descris experiența ta cu diferitele uleiuri și cum ți-au influențat starea de bine. Eu folosesc și eu uleiuri esențiale și sunt de acord cu tine că nu sunt pentru oricine, ci pentru cei care au răbdare și deschidere să le descopere beneficiile.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.