Ruladă cu căpşuni

Am visat câteva zile la cum va ieşi această ruladă cu căpşuni. Căci mă încăpăţânez şi fac după cum îmi taie capul când vine vorba despre unele preparate, mai ales desert. Aşa că trebuia doar să fiu atentă şi concentrată la ceea ce fac, pentru a nu o face de oaie. Să iasă măcar la fel de ciui ca şi prăjitura întoarsă cu căpşuni.

Este important de ştiu şi ţinut minte, niciodată să nu găteşti când eşti nervoasă sau agitată. Am încercat eu de câteva ori, şi a ieşit un talmeş balmeş. Nici un preparat nu a fost aruncat la gunoi, toate mi-au ieşit cu un gust divin, dar aspectul a avut de suferit când eram prea agitată pentru operaţiunea ce se cerea făcută.

Şi pe cât de pregătită mă credeam eu a fi pentru prima ruladă din pandişpan pe care o fac, pe atât de prost mi-am început ziua. Aproape că-mi luasem gândul că voi mai face rulada, dar apoi am tras câteva guri bune de aer şi cu ajutorul copiilor am trecut la treabă.

Ingrediente necesare:

Blatul:

 • 8 ouă
 • 8 linguri de zahăr
 • 8 linguri de făină
 • 1/2 plic de praf de copt
 • 1 plic de zahăr vaniliat
 • 1 lingură de ulei

Umplutura:

 • 1 kg de căpşuni
 • 10 linguri de zahăr
 • 2 linguri de amidon alimentar
 • sucul de la jumate de portocală mare

Glazura:

 • 500 ml de frişcă lichidă
 • 200 gr de ciocolată albă
 • 1 lingură de smântână
 • 8 căpşuni
 • cicolată neagră

Le luăm pe rând

Asta pot acum să vă zic, după ce le-am aşezat în ordine în capul meu. Căci atunci când le-am făcut, era o harababură de necrezut!

Blatul este simplu de făcut.

Se separă albuşul de gălbenuş, în două boluri înalte. În bolul cu albuşul am pus 4 linguri de zahăr şi am bătut până a devenit lucioasă şi consistentă treaba, iar în bolul cu gălbenuş am pus celelalte 4 linguri de zahăr, plus lingura de ulei şi praful de copt şi zahărul vaniliat. Şi am bătut gălbenuşul cu mixerul până a devenit foarte cremos amestecul.

Am răsturnat amestecul de gălbenuş peste albuş, am adăugat făina (toată 1 dată) şi apoi am amestecat cu telul. Amestecul l-am întins pe tava de cuptor pătrată de la aragaz şi apoi a stat cam mult la cuptor :)))) Nu faceţi ca mine. Cred că în 10 minute este gata copt blatul, dar eu eram concentrată pe umplutură.

aluat rulada

După ce am scos şi curăţat blatul de partea prea coaptă 😛 , l-am transferat repede pe o folie alimentară şi rulat ca pe o ruladă normală. Poze nu am avut cum face la acest procedeu, copiii dormeau de amiază şi oricum priveliştea nu ar fi fost îmbietoare.

Această ruladă a stat aşa până am făcut eu umplutura.

Umplutură care este simplu de făcut.

Am spălat căpşunile, le-am tăiat cuburi, le-am pus într-o oală, am pus zahărul peste ele şi le-am pus pe foc. Atunci când au făcut spume mari, am oprit focul şi am adăugat amestecul format din cele două linguri de amidon şi sucul de portocală. Şi gata umplutura.

Am lăsat umplutura cam 20 de minute să se răcească, apoi am desfăcut rulada şi am trecut la treabă. Iar am făcut cum am putut, important este să nu vă ambalaţi. Am pus umplutură peste blat, lăsand totuşi cam o palmă lăţime goală din blat- fără umplutură- astfel încât la rulare să nu iasă amestecul din parametrii. Aţi înţeles?!  Aceasă ruladă cu căpşuni a fost modelată tot cu ajutorul foliei alimentare.

La frigider pentru minim 1 oră.

Glazura este cea mai delicioasă parte. 

Am bătut bine de tot frişca lichidă, apoi am adăugat ciocolata albă topită şi la final am adăugat lingura de smântână.

Cu acest amestec am îmbrăcat a mea ruladă cu căpşuni, folosindu-mă de ajutoul unei spatule. Nu am noroc la ustensile de decorat desertul. Cred că am cumpărat neşpe feluri de poşuri şi nici unul nu mă ajută în astfel de momente.

Iar partea care a completat desertul, au fost căpşunile îmbrăcate în ciocolată. Nu ştiu să vă dau gramajul de care a-ţi avea nevoie, căci au am zis să le fac baie căpşunilor şi nu m-am zgârcit la ciocolata topită pentru acest procedeu. Fiecare căpşună îmbrăcată în ciocolată a venit peste ruladă pusă, în şir zig-zag.

La frigider pentru încă 1 oră. Abia am aşteptat să le fac poze cu secţiunea!

reteta rulada cu capsuni

Rezultatul final!

ruladă cu căpşuni

O nebunie de ruladă cu căpşuni!

Umplutura nu foarte lichidă, dar nici foarte consistentă, îţi oferă o senzaţie…. că şi acum îmi plouă în gură când îmi aduc aminte! Şi se mai miră cineva de ce nu slăbesc deştept?!

Bine, nu am dat iama în ruladă. Am servit şi două prietene, vecine cu mine. Iar băiatul era deja ambalat: „Ce faci mami, dai prăjitura asta delicioasă la tot blocul?!”  Şi azi-noapte soţul a topit mai toată prăjitura. Lăsând doar o bucată. La care băiatul a zis de dimineaţă când a văzut cât a rămas:” Ţi-am zis să nu dai la tot blocul!”

Pentru această primă ruladă din blat făcut de mine, sunt super mega extra încântată de rezultat! Am mai încercat şi ruladă de napolitană şi a fost super! Pe viitor sigur vor ieşi mai bine straturile din interior, la rulare fiind nevoie de experienţă 😛

Cum vi se pare reţeta mea pentru ruladă cu căpşuni?

33 Comments on “Ruladă cu căpşuni”

 1. Vaaaai, ce delicios arată rulada!! Nu am făcut în casă ceva de acest tip. Trebuie să testăm și noi. Așa prăjitură mai zic și eu.

 2. Multumim pentru reteta. Ador ruladele, insa niciodata nu am preparat una singura, sper ca pe viitor voi putea sa gatesc mai mult.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.