Hop și eu cu impresii de la Muzeul Bucatelor Ascunse!
Încă sunt uimită de cum se așează unele evenimente în viața noastră. Eu neavând în plan să ajung pe la acest Muzeu. Văzusem la modul relativ o reclamă pe la televizor și prin clipurile de pe YT legat de această campanie, dar nu am fost foarte atrasă de eveniment.
Apoi, într-o zi de sâmbătă, mi-a apărut în feed-ul de pe profilul de FB o postare de la Lidl România. În care se menționa faptul că a ajuns caravana acestui Muzeu în Oradea. Am citit, apoi am intrat pe fereastra de rezervări. Copiii au fost foarte entuziasmați atunci când i-am întrebat dacă vor să meargă.
Am făcut rezervare pentru ultima zi în care se putea vizita Muzeul, doar aceea zi mai era disponibilă.
Câteva precizări.
- În momentul în care am făcut rezervarea, am reușit să omit citirea regulamentului de participare la acest eveniment. Ceea ce, pentru mine, s-a dovedit a fi un lucru bun. Pentru că, nu am primit nici o confirmare ulterioară de participare. Nici nu știam că trebuie. Eu însă am mers la fața locului, am dat numele și m-au scris pe hârtie. Puteau foarte bine să nu mă primească, dar au fost ok.
- În regulament mai scria că nu au dreptul de particpare copiii sub 18 ani. Ceea ce este foarte ciudat, căci la turul la care am participat eu, erau destui copiii sub 18 ani. Și care au fost mai mult decât fascinați de ceea ce li s-a prezentat. Chiar și ai mei copii!
Acum, să mergem mai departe și să vă detailez un pic ce și cum a fost pentru noi. Eu cu minunea mea de 4 ani și minunea de 8 ani 🙂
Concept Muzeul Bucatelor Ascunse
În anul 2015, Lidl România a lansat gama produselor din ”Cămara Noastră”. Unde își au locul produse românești, cu rețete originale și gust autentic. Produse ce se comercializează în magazinele Lidl.
Apoi s-a pornit campania în care se mergea în cămările oamenilor din țară, în căutarea unor rețete și preparate care pot completa gama produselor expuse Lidl România. La finalul campaniei, aventura a fost prezentată în cadrul unui concept inedit: Muzeul Cămărilor Românești.
Conceptul Muzeului Bucatelor Ascunse este însă dedicat MĂMĂLIGII!
De la intrarea în locația în care se află acest Muzeu, prin lanul de porumb, până la ieșire, totul se învârte în jurul rețetelor și preparatelor cu gust autentic!
De unde primesc energie pentru a face faţă provocărilor?
Impresii de la Muzeul Bucatelor Ascunse
Pentru prezentarea din Oradea, locația aleasă a fost una foarte inspirată: Cetatea Oradea. Astfel că senzația per ansamblu a fost una și mai de impact.
Gazdele turului au fost Doru Cătănescu și Lavinia. Oameni foarte deschiși, care au fost foarte receptivi la întrebările copiilor și care au făcut o atmosferă superbă!
Cu răbdare, dar cu entuziasm pentru ceea ce prezintă, au făcut un tur de poveste prin lan de porum, utilaje vechi de sute de ani, rețete de preparate culese din țară și curiozități de copii mici.
Mă tot repet cu aspectul legat de atenția acordată copiilor, căci ei au fost foarte impresionați, foarte curioși și li s-a răspuns la orice întrebare. Lucru pe care îl apreciasem și chiar le mulțumisem că au făcut un tur altfel de cum mă așteptam.
Copiii au fost cei care au vrut să își expună cunoștințele despre mâncăruri, despre preferințele și despre curiozitatea către nou.
Iar eu am fost plăcut surprinsă de cum s-au comportat ai mei copii. Au fost cu limită, ceea ce, sincer, nu mă așteptam 😛 Și am reușit să fac câteva poze. Ceea ce este o reușită!
Structurate pe încăperi
În prima încăpere s-a povestit despre istoria porumbului și a mămăligii.
În următoarea încăpere, s-a prezentat cinci rețete ce conțin mămăligă dar sunt total diferite, în funcție de zona în care sunt preparate. Foarte ingenioasă expunerea acestor preparate pe harta României.
În următoarea încăpere, am aflat de rețeta câștigătoare a campaniei din anul 2017, peltea de gutui.
În următoarea încăpere, au fost expuse diferite rețete pe zone. Fiecare zonă având și recuzită specifică. De exemplu, pentru Banat și Ardeal- baloți de fân, pentru Dobrogea- barcă de lemn…
În următoarea încăperea era un domn foarte calm, care ne arăta cum se fac vasele din lut.
La sfârșit, surpriza mea, căci restul cred că știau– degustare.
Degustarea
Al meu băiat nu a avut nici o reținere în a-și face loc prin mulțime pentru a ajunge să guste din toate! Am fost foarte surprinsă de el!!!
Și-a ales din toate, și-a luat farfuria, s-a așezat la masă și a început să își exprime impresiile despre fiecare produs gustat. Ar mai fi încercat din toate produsele ce nu au încăput în farfurie de la început, la fiecare s-ar fi dus să vadă ce și cum. Dar, a luat-o pe rând și la sfârșit s-a mai potolit.
Fetița în schimb a fost prea surprinsă, în sensul bun, și abia când am ieșit s-a dezmeticit un pic 🙂 La fel de surprinsă am fost și eu, căci nu am apucat să gust din nimic. M-am asigurat că ei sunt ok și că totul e bine pentru ei.
Eşti cea mai bună mamă pentru copilul tău!
Ne-am făcut poză la aparatul minune, am primit o etichetă de magiun de prune cu poza noastră și o sacosă cu bunătăți. Un magiun de prune delicios și o carte cu rețete de încercat.
Și înainte de a pleca, băiatul a lăsat un mesaj în cartea vizitatorului!
Concluzie
Felicitări organizatorilor!
A fost o super activitate, un super eveniment cu oameni foarte faini!
Și, cum scria cineva pe pagina de FB a blogului, unde am pus o poză anunțând că mergem în vizită, nu am simțit în nici un moment că Lidl își face reclamă! Nu a fost menționată compania în mod repetat și nici nu i s-a făcut reclamă astfel încât să te simțit obligat să cumperi ceva!
Tu ai reușit să vizitezi Muzeul Bucatelor Ascunse?
Cum ți se pare acest gen de inițiativă?
Eu cum sunt o moldoveanca mutata in Bucuresti , cred ca mi-ar fi palcut sa degust bucatele traditionale de la Muzeul Bucatelor. Neconventionalul imi place si mie, este o idee buna acest eveniment. As vrea sa particip daca s-ar organiza aici in Bucuresti si sa aflu secretul prepararii fiecarei mamaligi. Felicitari penttru articol!
Multumesc mai intai pentru apreciere. Sa stii ca acest muzeu a avut succes in toata tara. Si stiu ca a fost si prin Bucuresti. Doar ca anul trecut 🙁 Anul acesta nu cred ca au reluat initiativa!
Din păcate nu sunt din Oradea și nu am ajuns la acest muzeu, însă îmi doresc foarte foarte mult. Iubesc muzeele neconvenționale!!!
Este un muzeu mobil 🙂 Ce se deplaseaza din oras in oras! Si este chiar un muzeu neconventional!
Vai, imi dorecs si eu sa ajung la muzeul bucatelor ascunse, sper sa ajunga si la noi 😉 Cea mica ar fi foarte entuziasmata!
Sper sa ai ocazia sa ajungi la acest muzeu inedit!
Mie mi se pare o initiativa tare frumoasa. Lidl organizeaza niste evenimente tare frumoase
Cu acest eveniment chiar m-am convins că evenimentele sunt organizate cu multa pasiune!
Vai, cat e de fain! Oare nu vine si in Galati caravana?
Ar fi super daca ar ajunge in cat mai multe orase!
Ce experiență frumoasă și inedită! Mă declar fan mămăligă. Felicitări LIDL pentru inițiativă!
Si eu sunt fan MAMALIGA! 😉
Foarte faina experienta ta la acest muzeu inovativ!! Nu mai auzisem de el! Mi-ar placea sa am ocazia sa nimeresc si eu la ceva de acest tip.
Chiar este un muzeu ce merita vizitat 🙂
Si eu am vrut sa ma inscriu, am tot amanat si dupa am uitat! Mi se pare o idee super faina si imi pare super rau ca am ratat-o. In urmatoarea perioada oricum sunt „full booked”, insa ma bucur ca am aflat totusi despre ce e vorba, datorita tie 🙂
Ce interesanta mi se pare ideea aceasta de muzeu
Ce idee interesantă de muzeu, și totuși 5 retete de mămăligă?
A fost un concept foarte interesant de vizitat. 5 retete in care se foloseste mamaliga 🙂
Foarte frumos, imi place ce am citit aici.
Multumesc pentru apreciere 🙂 A fost minunat!
Nici macar nu stiu daca se tine si in Bucuresti evenimentul asta. Normal ca mi-ar placea sa vizitez ce-ati vizitat voi si mentionez ca mi-a placut tare mult ideea asta de intrare prin lanul de porumb. Nu stiu daca as avea curaj sa ma arunc la degustat, ca piciul tau, dar poate as prinde ceva si pe acolo.
Am vazut in regulament- citit dupa ce am participat- ca s-a tinut in Bucuresti deja. Nu stiu daca se va mai tine si in alte orase. Dar, cred ca vor anunta daca si unde mai apare.
Pfoai, nici nu stiu de unde atata tupeu pe al meu baiat. Nu a avut nici o treaba cu oamenii ce erau prin jur sau să se jeneze de cineva. Inca sunt surprinsa de el! Nici eu nu sunt asa, de aceea stau sa ma gandesc de unde o prins curaj! :))))