Școala altfel în bucătărie

Încep altfel acest articol. Dacă tot este școala altfel în bucătărie. 🙂

Întrebare: Roșia este fruct sau legumă?

Răspunsul și argumentele: La finalul articolului.


”Școala altfel” este perioada aceea din an în care elevii fac alt tip de activități împreună cu colegii și cadrele didactice. Una dintre activitățile din acea săptămână la care a participat băiatul meu împreună cu ai săi colegi (clasa a 3-a) a fost denumită de copii școala altfel în bucătărie.

Au ajuns la acea vârstă la care pot participa la un atelier de gătit împreună cu un chef bucătar. Iar ei au ajuns în studioul lui Chef Tiberius.

Mi-a plăcut maxim!

Am fost uimită de entuziasmul și dedicarea de care au dat copiii dovadă. Cât și calmul și siguranța cu care chef Tiberius reușea să transmită indicațiile de lucru copiilor. Este un mare dar această abilitate, pe lângă talentul culinar 🙂

 Eu am participat în calitate de supraveghetor al unei grupe de copii. Dna învățătoare i-a împărțit pe copii în două grupe, astfel încât aceștia să poată lucra în siguranță și să poată să prindă toate informațiile. Eu cu o grupă, dna cu o grupă.

Zile pline de activităţi, școala altfel în 2017

Ce au făcut copiii în cadrul acestui atelier?

Au aflat informații noi. Au preparat împreună paste napoletane și lava cake, ce le-au și savurat.

Informațiile noi aflate, pe lângă rețetele în sine:

 • de ce este importantă igiena în bucătărie
 • care ingrediente se spală și care nu
 • tipuri de sare
 • cum se ține corect cuțitul în mână
 • ce sunt ierburile aromate și câteva exemple
 • ce este lava cake

Cum au fost împărțiți

Fiecare copil a făcut ceva. Unii au tăiat ardeii, alții ceapa, altții dovlecelul, toate au fost trecute prin mâini de copil. Alții au făcut prima parte din desert, cea legată de pregătirea ingredientelor și cântărirea lor.

După ce au fost gata pastele, după ce au savurat în voie, cei ce au tăiat ingrediente pentru paste au trecut la repartizarea aluatului în formele pentru lava cake.

Și apoi am aflat și eu ce este roșia. Printr-un joc interactiv, cu argumente pro legumă sau pro fruct. Jocul a durat exact cât s-a copt desertul. Apoi toți aveau ”musteață” de ciocolată.

Hai să vezi câteva poze.

cursuri de gatit pentru copii cursuri de gatit pentru copii 1 cursuri de gatit pentru copii 2 sos paste napoletane cursuri de gatit pentru copii 4 cursuri de gatit pentru copii 3

Școala altfel în bucătărie

Prin joacă se pot învăța multe. Știai? Învăţ şi mă joc cu copiii

Copiii au petrecut 2 ore jumate în bucătărie, mereu cu câte o sarcină de îndeplinit și nici nu au simțit cum a trecut timpul. Sunt sigură că vor cere acasă mai des să ajute în bucătărie.

Și eu mi-am notat rețetele și voi căuta o ocazie în care să îl las pe băiat să facă singur aceste preparate pentru a ne servi. Va fi mai mult decât încântat… sper.

Ție cum ți se pare această activitate?


Răspunsul de la întrebarea de la început: Roșia este considerată un …. fruct.

Argumentul: Cantitatea de zahăr din roșie este egală sau mai mare decât cea dintr-un fruct normal.

Pam-pam. Tu știai acest lucru?

P.S.

Și un clip minunat cu mai multe ipostaze!

22 Comments on “Școala altfel în bucătărie”

 1. Multi copii sunt interesati de bucatarie si de gatit atata vreme cat parintii le acorda atentie si ii invata. Mi se pare un etalier foarte frumos si educativ.

 2. Imi amintesc entuziasmul meu la orele de atelier cand trebuia sa gatim, cred ca este o activitate placuta mai ales ca exista satisfactia mancarii gatite si savurate la final.

 3. uite asta inseamna scoala altfel, nu statul in clase cateva ore degeaba. sau mersul la mall… mi se pare musai sa desfasori ceva activitati educative si interesante, interactive, unde sa inveti ceva din joaca!

 4. Foarte frumoase aceste activitati din care copii chiar au ce invata. imi place aceasta scoala altfel , al meu copil pleaca in excursie

  1. Si mie mi-ar fi placut… Ma bucur acum ca au avut copiii ocazia sa lucreze intr-o bucatarie profesionala. Si au fost tare incantati si organizati (neasteptat). Informatiile au fost foarte bine absorbite. Eu de rosie nu stiam, pana acum!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.