Pe data de 24 februarie 2020 am folosit pentru prima dată #PauzaPrinMiscare într-o postare în mediul online. Iar textul ce însoțea poza era următorul :
”Ciudat hastag, dar atât de genial mi se pare, încât trebuie să încerci să vezi cum este. Să faci mișcare când vrei o pauză. Mișcare ușoară, nu d-aia gen săpat de cartofi în grădină sau alergat „n” km. Ce efect crezi ca pot avea 2 benzi de 1 kg fiecare în jurul piciorului? Dau greutate fiecărui pas făcut. Să vezi cât de ușoară mă simt atunci când le dau jos…. Încearcă și tu! Tu cum faci pauza sănătoasă?”
Poza era aceasta!
Articolul Cum mă ajută pe mine mișcarea în aer liber a fost la baza acestei noi percepții în ceea ce privește mișcarea în aer liber!
Iar articolul În formă pentru mine l-a completat de minune.
De atunci au trecut câteva luni bune. Cu noi emoții, cu noi vremuri, cu noi provocări de depășit. Constanta a fost dată de nevoia de mișcare și înțelegerea pe deplin a beneficiilor aduse de aceasta.
Am continuat să fac mișcare. Plimbări mai dese, ieșit cu bicicleta mai des, iar mai nou am început să și alerg. Greu cu alergatul, mult mai greu ca pedalatul. Aș prefera să pedalez 10 km prin oraș, decât să alerg 2 km pe pistă. Însă beneficiile sunt vizibile pentru ambele activități.
Pentru a ține evidența schimbării, am postat pe instagram cu hastagul #pauzaprinmiscare ceea ce se încadrează în acest concept. Acolo poți vedea toate pozele, ca să nu încarc articolul : )
De ce #pauzaprimiscare?
Câteva minute de activități realizate zilnic în aer liber îmbunătățesc sănătatea mintală, starea de spirit, respectul de sine și previn depresia, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Essex din Marea Britanie.
Coordonatorii studiului, Jules Pretty și Jo Barton, au analizat datele colectate de la 1252 de persoane participante la studiu. Și au descoperit că 5 minute de activitate în aer liber pot face o mare diferență în viața noastră.
Pentru a funcționa corect, creierul are nevoie de 20% din cantitatea de oxigen a corpului. Activitățile în aer liber asigură oxigenarea creierului pentru ca tu să te poți concentra asupra lucrurilor importante și să ai o minte odihnită pe durata întregii zile.
Când faci mișcare….
- Menții glicemia, insulina și leptina în limite normale prin optimizarea sensibilității receptorului la insulina/leptina. Acesta este probabil factorul cel mai important pentru prevenirea apariției unei boli cronice.
- Circulația mărită ajută creierul și sistemul cardiovascular, măreste oxigenarea, funcția cognitiva și producția de neurotransmițători, ceea ce contribuie la îmbunătățirea dispoziției.
- Sportul modifică și calitatea somnului și s-a dovedit că poate „opri” genele de grăsime. Mișcarea este un preventiv foarte eficient, însă trebuie efectuată în mod constant.
Mișcarea nu slăbește!
Cel puțin nu singură. Și nici nu cred că ăsta ar trebui să fie scopul mișcării. Căci atunci depui efort mult prea mare și sigur vei genera emoții mult prea puternice ca să le faci față.
Mișcare trebuie făcută fiindcă te simți bine când o faci.
Pentru că îți place.
Pentru că te relaxează.
Pentru că te eliberează de stres.
Ca să o citez pe Psiholog Sofia Laza:
”Este foarte important să conștientizăm că stilul de viață sănătos pe care îl dorim se obține printr-un efort conștient și susținut, schimbând pas cu pas obiceiuri – uneori adânc înrădăcinate. Intenția de a schimba ceva spre a ne duce către un stil de viață sănătos, apare de obicei după ce adunăm o serie de informații despre sănătate.
Ca intenția să se materializeze într-un comportament care să mă ducă în direcția unui stil de viață sănătos, mai trebuie să ținem seama de cât de capabil mă simt în postura de a face această schimbare. Aici vorbim din nou despre emoții – pentru că emoțiile sunt cele care ne pot „deturna” intenția de acționa.
Atâta vreme cât sunt în echilibru emoțional simt că sunt capabil/ă să fac ceea ce trebuie în direcția rezultatului dorit. Uneori e bine să trecem peste trăirile noastre negative – în special peste îngrijorări, și să începem pur și simplu să acționăm. Acționând, mai ales după ce obținem primele rezultate în direcția dorită, vom influența și emoțiile, care vor putea să devină apoi un sprijin pe mai departe. ”
Ce am câștigat până acum cu acest concept?
Aerisirea minții.
Stimă de sine mult mai ridicată.
Sentiment mai prezent de libertate – greu de adus în ecuație când mă simt lipită de copii și mereu la dispoziția lor. Însă acum au început și ei să aibă de-a face cu ideea de ”timpul tău/timpul meu”.
Mi-am schimbat bicicleta. Soțul încercând să o vopsească pe cea veche, a făcut mai multe daune decât îmbunătățiri. Și observând cât de mult îmi place plimbarea cu bicicleta, cadoul de ziua mea a fost una bucată biță nouă.
M-am apucat de alergat. Mai am de modelat acest nou obicei, dar simt că sunt pe drumul cel bun. Iar instinctul mă îndeamnă să fac ceva mai mult și să dau și altor oamenii din energia mea. Te anunț curând despre ce este vorba.
Și am învățat să țin evidența antrenamentelor făcute. Și să nu uit să le pornesc când am o astfel de ieșire : ) Fața mea după o sesiune de alergare zici că arată că a fost la tratament facial : )))
Plimbările s-au transformat în drumeții și activități mai dese în aer liber!
Le ofer copiilor un nou model de persoană. Una ce acționează, ce se gândește la viitor și căuria îi pasă de cât timp va avea pe lumea asta. Să știi că unii copii ne citesc mai bine decât noi. Și văd intențiile, văd neglijența, văd schimbarea.
Concluzia mai pe scurt
Faci mișcare, îți pui sângele în mișcare, elimi toxine prin transpirație, ești prea obosită ca să mai fii stresată, ai o #pauzaprinmiscare benefică!
Fara sport nu reuseam sa dau jos din kg acumulate am ajuns la greutatea pe care mi am dorit-o!
Felicitari ! Chestia cu „miscarea nu slabeste” mu mi-a venit prea bine, dar trebuie sa recunosc ca asta-i realitatea. Si eu am inceput, dar vointa mea se opreste in fata calculatorului. E ok conceptul.
Multumesc. La fel mi-a cazut si mie cand am realizat că miscarea nu e suficienta pentru a slabi si ca nu ar trebui sa ma astept la asta doar fiindca fac miscare!
Mă bucur că ești ambițioasă și poți să te ții de acest concept ,as vrea sa pot fi și eu așa.
Conceptul este unul foarte permisiv, ce este de mare folos atunci cand esti convins ca faci bine ceea ce faci : ) )
Te admir pentru toate astea, bravo ţie!
Multumesc mult : )
Imi place mult acest hastag sa sti!Cand ma uit la tine si vad cat de mult sport faci te invidiez!Bravo tie Carmen!
Multumesc mult pentru apreciere. Fac spor destul de putin comparativ cu ce as putea face de fapt : )
Este foarte buna miscarea ca ne mentine sanatosi si fizic si psihic!
Asa este! Doar sa ne si punem organismul in miscare mai trebuie, ca ideea o avem 🙂