Obiective turistice de weekend. 4 le recomand, 2 le voi evita

Fără a mai amâna momentul, iată că s-au adunat aici acele obiective turistice de weekend vizitate de noi în vacanța de vară a lui 2021. Tulai cât le-a trebuit până au ajuns pe blog…

Încercam să văd dacă mai trec din impresiile resimțite în locurile ce le voi evita pe viitor. Încercam să văd dacă mai scot din pozele făcute (122 s-au adunat pentru blog și încă nu știu câte vor ajunge în acest articol- clar nu vor fi editate sau trecute prin filtre).

Ce știu? Știu că va ieși un material bun de avut la îndemână pentru familii cu minim 1 copil. Căci da, aceste locuri au avut filtre de mămică aplicate la vizitare. Vei înțelege pe parcurs de ce subliniez acest aspect.

Aceste obiective turistice de weekend le voi prezenta în ordinea în care le-am vizitat în vacanța ce s-a încheiat.

Vezi și alte destinații văzute în 2021 ce au ajuns detaliate în articole separate:

Să trecem la treabă!

 

RECOMAND Castelul Károlyi din Carei

Atât exteriorul, cât și interiorul sunt splendide. Îngrijite. Și foarte fain puse în valoare. Dacă și cei doi copii ai mei au fost impresionați, ce să mai adaug?!

Am vizitat castelul superb amenajat chiar și la exterior. Cu fântâni, cu pomi speciali ce au etichete, cu decor de poveste. La parter am găsit expoziția de ceară și expoziția de artefacte și poze relevante din trecutul castelului.

La etaj am găsit camere cu mobilier SUPERB și cu o atmosferă parcă desprinsă din vremurile ce decorul încerca să sublinieze. Parcă și parchetul ce scârția avea un farmec aparte. Și liniștea. Și mirosul (în sens bun). Calmul. Faptul că am putut observa detaliile fine fără a fi stresați de alți vizitatori sau de gălăgie. Faptul că simțeam că tot etajul este numai pentru noi… a ajutat la creare unei senzații de poveste, de istorie, de admirație a muncii.

În ziua când am fost noi la castel, era și expoziția lucrărilor lui Salvador Dali. Recunosc, nu știam cine este. Însă băiatul știa că Salvador Dali a creat designul pentru Chupa Chups, iar soțul îl știa de când studiase desenul & designul în facultate. Și clar ne-a cucerit ceea ce am văzut. Lucrările expuse au fost WOW!

Poze am făcut. Dar am triat din ele. Că ar fi prea nu știu cum să vezi din poze tot. Mai bine mergi la fața locului și lași atmosfera de castel să te cuprindă!

RECOMAND Muzeul Satului Maramureșan

Aceasta este comoara descoperită de noi întâmplător. În escapada noastră de la începutul lunii iulie ne-am propus să vizităm zona Maramureș. Așa că, pe drum spre o posibilă cazare (am scris deja mai sus linkul articolului), am văzut un indicator ce ne arată direcția către Muzeul Satului MAramureșan. Și l-am urmat. Oricum nu aveam planuri.

Ce am găsit, ne-a depășit cu mult așteptările (o fi ajutat și faptul că nu aveam așteptări?!).

Un loc ce pare a fi încremenit în timp. Casele transmit atâta energie faină și atâta calm, că mi-am zis constant ”slow dă fuck down Carmen”.

Simplitatea caselor și a gospodăriilor expuse, combinate cu poze alb negru, cu mobilier ce încă l-am mai prins și eu când eram mică la bunica la țară, cu vremea faină de afară, cu abundența de verde creat de natură, cu liniștea păstrată de vizitatori (sigur a fost ceva în aer de am prins liniște în două locații consecutiv) și respectul văzut și în grija cu care treceau pragul când intrau în case…. face ca acest muzeu să merite o vizită.

Fără tarabe cu suveniruri, fără locuri de joacă, fără restaurante. Doar case. Un sat desprins din vremuri simple!

Un loc ce le-a permis copiilor mei să exploreze și să aprecieze într-o oarecare măsură (încă mai au de perceput nuanțe legate de istorie) rezistența unor structuri create de oameni prin metode simple.

RECOMAND Muzeul Astra din Sibiu

Luna August ne-a surprins prin weekendul rapid ce l-am avut prin centrul țării. Nu credeam că vom apuca să bifăm obiectivele turistice de weekend ce ni le-am propus și să ne și simțim bine.

Muzeul Astra din Sibiu ne-a fost recomandat de prieteni când le-am zis că vom ajunge în zonă. Ce am găsit, ne-a suprins iar într-un mod foarte foarte foarte foarte plăcut!

!!!!!!! ” O simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.” !!!!!

Prima provocarea a fost să ne găsim loc de parcare și apoi anduranță pentru ”plimbarea” ce ne-a fost dat să o trăim. Așa plimbare mai vreau.

Am apreciat maxim faptul că cei de la muzeu s-au gândit și la copii, și au venit cu o idee de ”activitate” ce alor mei le-a plăcut enorm. Astfel că, la intrare am găsit (gratuit) un fel de caiete/reviste/jurnale de călătorie, create pentru fiecare zonă regăsită pe traseul muzeului. În acele caiete, copiii au avut de bifat locurile și de răspuns la întrebări. Plus o mini- căutare de comori, cu obiecte specifice din nou fiecărei zone.

Ca urmare a acestei activități pentru copii, am apucat împreună să descoperim fel și fel de case ”teleportate” din zone din țară, plus ”accesorii” ce le făceau munca mai ușoară celor ce trăiau pe vremuri în astfel de gospodării.

Pe măsură ce înaintam cu plimbarea noastră, mai găseam informații interesante, oameni la fel de fascinați, activități  speciale pentru copii ( de ex: atelier de făcut gosoși ca pe vremuri), natura îmbinată minunat cu creațiile oamenilor.

Este clar un muzeu, dar este și un fel de parc tematic mai complex.

Și încă sunt uimită de liniștea găsită și aici, chiar dacă erau semnificativ mai mulți vizitatori comparativ cu ultimele două obiective turistice de weekend recomandate.

Este curat. Se vede că se pune accent pe civilizație, căci nu am găsit coșuri de gunoi pline, sau coji de semințe (orice e posbil, chiar și într-un muzeu), sau oameni vorbind la telefon ca-n codru (deși te poți simți ca-n codru), toalete curate, loc de hodină și pauză de gustare…

Bonus: am văzut prima vulpe din viața mea – la doi pași de mine era când s-a speriat și a fugit în pădure.

Sibiu seara

Când ne-am întors de la Muzeul Astra, am trecut pe la cazare, am stat vreo jumate de oră, ne-am împrospătat și am pornit la picior spre centrul Sibiului.

Ne-am pomenit în mijlocul unui festival, ceea ce a făcut ca escapada să fie și mai surprinzătoare. La fel cum a fost și ”cina” noastră din centrul Sibiului. A avut totuși un farmec locația, fiind în ”buricul” târgului, căci la mâncare nu prea au excelat.

Ce am găsit atunci, ne-a convins să mai mergem și cu altă ocazie!

RECOMAND Povestea Calendarului

Porumbacu de Sus nu cred să fi fost vreodată atât de popular ca în acest an.

Povestea Calendarului este un loc recent inaugurat ce s-a bucurat din prima de apreciere din partea vizitatorilor. Sigur a ajutat și renumele vecinei (îți zic mai jos). Dar până la urmă meritul este a lor, prin prisma a ceea ce au creat.

Norocul a fost de partea noastră. Pentru că am ajuns acolo la primele ore, chiar la câteva minute după ce s-a deschis programul de vizitare. Altfel sigur discutam altfel despre acest loc.

Pentru mine a fost magic. Elementele de decor și îmbinarea lor face ca să existe un fel de chimie. Pentru copilul din mine este un parc magic. Cu culori. Cu jocuri. Cu  distracție. Așa cum a fost și pentru ai mei copii. Le-a plăcut enorm de mult. Aș fi stat mult și bine acolo, dar timpul ne presa și am zis să bifăm și următoarea destinație.

Sigur voi mai ajunge pe la Povestea Calendarului în viitor!

VOI EVITA Castelul de lut Valea Zânelor

Este chiar peste drum de Povestea Calendarului și m-a dezamăgit – și nici nu aveam așteptări.

Muuuuult prea aglomerat. Muuuult. Și fiind aglomerație, nu înțelegi mare lucru despre aceste loc. Că nu sunt decât case cu o formă ieșită din comun, în care nu poți intra și în jurul cărora te plimbi o dată… și gata vizita.

Nu mi-a plăcut deloc. Poate ar fi fost altfel dacă nu ar fi fost aglomerație, dar chiar și așa, cred că și un parc de la mine din oraș îmi dă o stare mai bună ca acest loc. Că și în parc pot sta să admir natura, cum pot face și în acest loc. Altceva nu ai de făcut. A…  ba da. Să-ți cumperi mâncare și să stai pe terasă.

Mai frumoasă este povestea descrisă pe site ca ceea ce am găsit la fața locului!

Cred că o limită de vizitatori ar ajuta!

VOI EVITA Dino Parc Râșnov

Sigur te-ai prins că evit aglomerația. Că nu îmi place. Dar cum am găsit la Dino Parc Râșnov nu credeam în veci că voi găsi.

Ai putea zice că fac mofturi. Însă, o astfel de aglomerație combinată cu doi copii curioși, nu dă bine la bătăile inimii. Un stres ce-am mâncat cât am vizitat parcul… ferească Cel de Sus. Și ca să fie treaba faină până la capăt, îmi venea să urlu din toți plămânii la adulții ce urcau copiii pe exponate. Călăreau dinozauri ca la rodeo, pentru poze …. când semnul cu recomandarea de a evita călăritul era la fiecare pas. Asta ca asta, dar mai adaug și faptul că nu am văzut sau auzit un om ce să citească copiilor mai mici informații de pe plăcile de prezentare a dinozaurilor.

Scenariu: Revin copiii la școală, și-i întreabă doamna ce au făcut în vacanță. Icsulescu- Am fost la Dino Parc. Doamna- Și ce ai văzut acolo? Icsulescu- dinozauri. Doamna- Și ce ai aflat nou? Icsulescu- Că un anume dinozaur avea țepi mulți, că nu m-am putut urca pe el ca să fac poză. 

De ce? De ce nu profităm de acest loc interesant și alegem să îl consumăm pe pită ca să dea bine în social media pozele?!

Am încercat să le citesc alor mei informații și mă bucur că au rămas cu ceva de acolo. Chiar și eu am aflat lucruri noi. Dar am avut răbdare cât pentru tot drumul de 6 ore înapoi spre casă pe mașină.

Să-ți mai zic de parcarea ticsită de marfă chinezească și tarabe cu mici și grătare sau te-ai prins deja cam cum stă treaba?!

Obiective turistice de weekend

Cu bune, cu rele, mă bucur că am reuși să explorăm în această vacanță de vară câteva locuri noi. Cu atât mai mult cu cât contextul pandemic face totul să fie mai cu dichis când vine vorba de călătorit.

Mă bucur că am reușit să le ofer ocazia copiilor de a vedea și observa locații și comportamente. Astfel de experiențe ne ajută și pe noi adulții să ne cizelăm, darămite un copil.

Acestea fiind scrise…

Cum ți se pare cele prezentate de mine?

Ce alte recomandări ai avea pentru mine?

14 Comments on “Obiective turistice de weekend. 4 le recomand, 2 le voi evita”

  1. Multumesc de recomandari. Voi tine cont de mentiunile facute. Nu am mai fost nicaieri si nu am nicio recomandare. Am fost doar in locatii cu plaje si acum nu mai este momentul sa le recomand

  2. La Valea Zânelor am fost și am rămas dezamăgită de cât de mica este si cât de puțin ofera… La Dini Parc eram curioasa pt mine sa merg dar am înțeles din timp ce nebunie va fi acolo și am zis „nu mulțumesc „. La Povestea Calendarului sunt curioasa, să merg ❤

  3. Păstrăvăria Alex și Muzeul Satului Arad le-am văzut (vizitat) și euși mi-au lăsat o impresie bună. Aș reveni oricând cu drag.
    Pe celelalte nu le-am vizitat, dar am reținut recomandările și ce este de evitat.
    Mulțumesc!

  4. am fost si noi la muzeul staului maramuresean si e de o calmitate surprinzatoare! la muzeul astra vrem sa ajungem, iubim sibiul si o zi ne-o vom rezerva pentru el. la povestea calendarului am ajuns acum 2 saptamani, mi-a placut, desi am avut parte si de chestii mai putin placute. totusi, e dragut locul. nici mie nu mi-a placut castelul de lut, e pur si simplu ceva supraestimat. aglomeratie, nu ai nici cum sa faci poze, nici nimic. nu are niciun haz

  5. Eu am fost si la Dino Parc si la Valea Zanelor asa ca stiu despre ce vorbesti. Cel mai bine e sa le vizitezi cand nu e lumea in concediu ca sa si intelegi ceva ca altfel nu prea ai cum. Iti recomand Cetatea Alba Iulia, noua ne-a placut maxim.

  6. De Valea Zânelor am mai auzit de rău și, cu toate că înainte îmi doream să vizitez și eu acest obiectiv, recunosc că m-am cam răzgândit. Dino Parc Râșnov mă tenta, de asemenea, dar nici mie nu îmi place aglomerația, deci probabil nu va fi printre primele pe lista de vizitat.

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.