Desert fără zahăr. Prăjitură cu morcovi și curmale

Abia am așteptat să văd cum iese această prăjitură cu morcovi și curmale, să văd dacă va avea succes la copii, să văd dacă iese bine combinarea ingredientelor la care m-am gândit. Pe lângă ingredientele atipice și modul de prepare mai diferit, mai este și un desert fără zahăr adăugat.

Și ce crezi?! A ieșit bine și a fost și apreciat de cei ce au apucat să servească.

Mai ales că a venit după ce le făcusem anterior Bomboane de cheesecake cu Oreo! Și chiar dacă și aceste bomboane au fost fără zahăr adăugat, ingredientele ce au intrat în prepararea lor au avut mai ”mult” zahăr decât ingredientele folosite în această prăjitură.

Gusturile se schimbă! În bine! 🙂

 

Ingredientele necesare

Blat:

  •  5 ouă
  • 2 căni de curmale
  • 200 ml de ulei
  • 1 lgț de esență de vanilie
  • 1 lgț de scorțișoară
  • 2 lgț de praf de copt
  • 10 lg de făină
  • 3 morcovi medii
  • coajă rasă de la o portocală

Crema:

  • 2 banane coapte
  • 2 lg de unt de arahide
  • 1 cană de curmale
  • 1-2 lg de suc de portocale

Preparare prăjitură cu morcovi și curmale

Mi-a venit ideea acestui desert fără zahăr în momentul în care am gustat din curmalele fără sâmburi de la SanoVita. Mi s-au părut suficient de dulci și am zis că poate reușesc cumva să le încorporez într-un desert diferit.

Am folosit o cană normală de ceai pentru măsurarea cantității de curmale. Voi reveni cu gramaj fix când refac rețeta.

Prima dată am acordat atenție curmalelor. Ca să poată fi încorporate cum trebuie în blat, clar trebuia să le blenduiesc. Am folosit blenderul ce l-am cumpărat expres pentru rețeta aceasta de Desert cu cartof dulce și avocado.

Am pus cele două căni de curmale în blender și i-am dat drumul până când s-au mărunțit destul de mult curmalele. Apoi am adăugat ouăle și am continuat să blenduiesc. Am adăugat esența de vanilie, școrțișoara, praful de copt și coaja rasă de la o portocală și am mai blenduit un pic.

curmale in desert

Separat, am curățat și apoi am răzuit morcovii pe partea mică a răzuitoarei.

Într-un bol am adăugat morcovii, amestecul din blender, făina și uleiul. Și am folosit o lingură de lemn pentru a le amesteca până când s-au uniformizat.

Compoziția cea a rezultat am pus-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt . La cuptor a stat timp de 30 de minute la 180º pe funcția coacere sus-jos.

blat de prajitura cu morcovi si curmale
Înainte de coacere

Crema acestui desert fără zahăr

Ca să completez mai bine ideea de prăjitură specială, am folosit ingrediente mai speciale pentru cremă. Și  a fost nevoie doar de blender.

Bananele, curmalele, untul de arahide și sucul de portocală au fost blenduite până a rezultat o cremă foarte fină. Pare genul de cremă care ar merge bine și ca bază a unei înghețate sănătoase. Cum sunt și cele prezentate aici – 3 rețete de înghețată cu banane ca bază

După ce am făcut crema, am pus-o direct peste blat și apoi am adăugat fulgi de cocos ca și decor.

Prăjitură cu morcov și curmale

desert fara zahar prăjitură cu morcovi și curmale desert fara zahar

Trebuie să încerci acest desert fără zahăr, ca să vezi dacă îți este pe plac sau nu!

Eu am început să mă obișnuiesc cu o cantitate foarte redusă de zahăr. Cea găsită în fructe și legume îmi este de multe ori de ajuns. Ca să nu mai zic în alte ingrediente- trebuie doar să citesc eticheta.

Mă bucur și mai mult când văd că reușesc să vin în fața copiilor și cu variante mai sănătoase de desert. Căci am și momente (tot mai rare) în care fac și desert în genul Napolitanei Cioco-Duo, ce are o grămadăăăă de zahăr în rețetă!

Cum ți se pare această variantă de desert fără zahăr?

33 Comments on “Desert fără zahăr. Prăjitură cu morcovi și curmale”

  1. Trebuie să o încerc neapărat, mai ales acum când sunt însărcinată și nu aș vrea să iau prea multe kilograme! Mulțumim mult!

  2. Din mainile tale ies numai opere de arta!! Si frumoase si bune!! Sa stii ca am incercat sa fac si eu si au iesit tare bune dar nu la fel de frumoase!!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.