Alergare 1km pe zi timp de 5 zile

Pare că abia acum încep să alerg, dar de fapt abia acum încep să mă și antrenez pentru alergare. Alergare 1km pe zi timp de 5 zile vine abia acum, în contextul în care în a 6-a zi voi participa la un concurs de alergare pe distanța de 10km aleasă de mine.

Și nici măcar nu sunt la primul concurs de alergare sau prima alergare de 10km. Dar sunt la prima alergare de acest gen în concurs, având în vedere că traseul este unul de dificultate medie spre ridicată. Asta deoarece se va alerga pe deal în sus o bună parte din traseu. Și știu că binele va apărea când voi coborâ dealul, dar am fost în ”recunoaștere” traseu și am gâfâit până am ajuns sus : )))

Alergare 1km pe zi timp de 5 zile

De ce doar 1 km?

Pentru că în acel km să dau cât pot de mult din mine. Să trag, să țin, să rabd, să cresc în fiecare zi rezistența la efortul intens.

În alergare de 5km + care o fac eu de mai multe ori pe săptămână merg pe rezistența la efort continuu. Adică încerc să îmi găsesc un ritm pe care să-l pot susține pe durata celor 5km și eventual să sprintez la final. Daaaar, ritmul unui singur km poate fi diferit. Poate fi super intens și apoi relaxare. ȚINE de ceea ce-ți propui mental pentru această acțiune.

Ziua 1 – 05 februarie 2024

PRIMA ZI din acest antrenament întins pe 5 zile.

Primul km alergat, dar primul km care vine după exerciții de întindere înainte … multe exerciții.

Când am văzut că sunt 9° afară am zis că pot merge mai lejer îmbrăcată. Mi-am lăsat chiar și căciula/bandana pentru cap acasă – mare greșeală. AȘA vânt am găsit, de mi-a venit să merg înapoi acasă. Am filmat o parte din exercițiile de întindere de dinainte de alergare și finalul celor 5 zile voi face un colaj cu evoluția posturii pe parcusul executării lor și pun clipul în acest articol.

Cum a fost primul km?

INTENS!

Abia după ce am terminat de alergat mi-am dat seama de ce suflu atât de greu – timpul scos este unul WOW pentru mine. Și pe partea de efort fizic nu l-am simțit cum l-am simțit pe partea de efort dat de respirație.

Alergare 1km pe zi timp de 5 zile

Ce urmează?

Să adaug în fiecare zi de alergare 1km pe zi timp de 5 zile impresii și poze în acest articol!

Poate te inspiră și pe tine să te apuci de alergat 1 km, nu 5, nu 10 … 1 km. Și să fie acest km primul din multe care vor urma și-ți vor aduce o stare de bine!

Mai multe materiale despre mișcare / alergare găsești în aceste articole reprezentative pentru mine și călătoria mea de la sedentarism la persoană activă după vârst de 35 de ani:

bookzone.ro

Ziua 2 – 06 februarie 2024

Am și uitat când am avut febră musculară ultima dată. Mna că acum mi-am amintit cum e să am așa ceva. Nu că mi-aș fi dorit, dar se pare că exercițiile de întindere nu sunt chiar de întindere, sunt exerciții care lucrează direct mușchii. Bine, știam asta, pentru că fac diferența între efectul întinderii și efectul fandărilor de exemplu sau al săriturilor. Dar nu mă așteptam să aibă așa impact asupra fizicului meu.

Bine, pe lângă partea de exerciții, pe care le-am făcut mai greu azi decât ieri, și pe lângă faptul că presimt că voi avea toată săptămâna febră musculară, în această dimineață atmosfera a fost alta.

S U P E R B!

O liniște și un calm și în același timp încredere ce-am găsit… pfoai de mine! Abia aștept să-ți arat la finalul acestor 5 zile clipul…

Cum a fost azi alergare 1 km pe zi?

Ziua 3 – 07 Februarie 2024

Vai de mama meu. Așa febră musculară nu am crezut în veci că voi mai avea. Acum mi-am adus aminte că ultima dată am avut așa febră acum mai bine de 10 ani, când am încercat TRX la sală și atunci nu am putut să tai o felie de pâine pentru că nu mai aveam putere în mâini, atât de mare febră am avut.

Azi nu am crezut că voi fi în stare să mai fac ceva după ziua de ieri (am apelat inclusiv la masaj, și apelez doar când e rău rândul).

Mă ajută enorm să știu că fac același lucru și nu adaug nimic nou în ecuație. Poate suna aiurea, dar acum rutina mă ajută. Să fac aceleași exerciții de încălzire, să fiu pe același traseu, să văd aceeași priveliște care-mi încarcă mintea și sufletul cu bine… mă ajută.

Din punct de vedere al timpului petrecut, exercițiile plus alergarea de 1km zilnic sunt echivalentul a sesiunii de alergare de 5km. Dar din punct de vedere al câștigului, acum sunt mai câștigată cu ceea ce fac zilnic. Baiul este că începe să-mi placă mai mult ca alergarea de 5km : )))))

În poza de mai jos am adăugat ceva nou, deoarece mi-am dat seama că este ESENȚIAL! În primele două zile numai poftă de mâncare nu aveam după mișcare, așa că ajungeam să am prima masă/gustare/brunch pe la ora 12 – 13. Ceea ce nu este bine deloc. Așa că azi, în timp ce admiram priveliștea și-mi făceam exercițiile, mă gândeam și la ce delicii o să înfulec când ajung acasă.

1 banană + 1 pumn de sâmburi de nucă + 2 lingurițe de ”sos” format din miere și suc proaspăt de lime = WOW

Ziua 4 – 08 Februarie 2024

Azi am simțit obosela în alergarea de 1km zilnic. Azi am fost mai tentată să încetinesc ca în celelalte zile. Azi am fost și mai încrezătoare pe partea de exerciții făcute înainte de alergare și mai liniștită pe partea de agitație a minții.

De foarte mult timp tot am zis că mi-ar prinde bine să merg și mai la pas pe traseul pe care fac cel mai des alergarea de 5km, adică pe malul Crișului Repede. Mno uite că așa reușesc să îmbin ceea ce mi-am dorit pe partea de lejeritate și ceea ce mi-am propus pe partea de exerciții și sprint : )

Abia aștept să fac clipul cu cele 5 zile. Vei înțelege apoi cât de fain a fost pentru mine.

Ziua 5 – 09 Februarie 2024

Azi NU!

Azi am simțit cu toată ființa mea că NU.

Pe lângă faptul că afară este noros și stă să plouă, bate vântul de zici că vrea să testeze serios zicala aia cu ”coafura rezistă”, azi sigur oboseala și-a spus cuvântul. Azi, ca în niciuna din zilele trecute, am vrut doar să termin cu această activitate. Ceea ce este de bine, pentru că nu am zis că nu fac, că stau acasă, că pot să renunț. Am simțit doar că nu sunt cu drag sau cu entuziasm implicată în exericiții și alergare.

Am simțit mai puțin febra musculară – dap, încă o am- dar am simțit și mai puțin cheful de a trage în alergare 1km. Mi-am zis că ce o fi o fi, alerg cât pot de bine și tot e bine pentru mine. Ți-am zis că lipsește complet ”gena competitivă” din mine?! Mno d-aia îmi este cu atât mai greu cu cât atunci când dau de greu îmi zic că oricum am făcut mai bine decât credeam și pot oricând să renunț.

Cum a fost?

CONCLUZIE după alergare 1 km zilnic timp de 5 zile

Mi-a plăcut. Mi-am demonstrat încă o dată cât de important este psihicul/mindsetul în orice provocare care îmi testează limitele.

Nu există nu am timp sau nu pot face aia sau aia (decât dacă sunt motive medicale pertinente). În rest, este voință, ambiție, determinare, acceptare și lucrare cu totul la ceea ce îți dorești să faci.

Urmează clipul cât de repede posibil!

Părerea ta contează pentru mine!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.